e-αποδείξεις: Ερχεται πλαφόν 20.000€ για ηλεκτρονικές συναλλαγές

e-αποδείξεις: Ερχεται πλαφόν 20.000€ για ηλεκτρονικές συναλλαγές

To υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την περίπτωση πλαφόν στις αποδείξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα διενεργούνται από το 2020 όλοι οι φορολογούμενοι

Σύμφωνα πληροφορίες το πλαφόν αυτό θα τεθεί στις 20.000 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί σε εισόδημα ύψους 66.700 ευρώ) για αποδείξεις με ηλεκτρονικό τρόπο, έναντι 34.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 66.700 ευρώ θα πρέπει να διενεργούν ηλεκτρονικές συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους ενώ όσοι διαθέτουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα πρέπει να e-αποδείξεις τουλάχιστον 20.000 ευρώ.

Οι e-αποδείξεις

Σήμερα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές κλιμακώνονται από 10% ως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ η σχετική υποχρέωση βαραίνει μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Να θυμίσουμε πως από την Πρωτοχρονιά οι e-δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και στο κυνήγι τους μπαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι όπου θα προστίθενται το 30% του συνολικού εισοδήματος στο σύνολο των εισοδημάτων (απ’ όλες τις πηγές) και θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους ή τουλάχιστον αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 67.000 ευρώ και άνω το επόμενο έτος θα αναγκαστούν να πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό των e-αποδείξεων που θα λείπουν.


Σχολιάστε εδώ