Στη Μόσχα ο Δένδιας – Δεν υπάρχει μόνο η Ουάσινγκτον…

Στη Μόσχα ο Δένδιας – Δεν υπάρχει μόνο η Ουάσινγκτον…

• Υπό τη σκιά των αντιδράσεων για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Με στόχο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων ταξιδεύει τις επόμενες ημέρες στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και στις 6 Νοεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ταξίδι πραγματοποιείται στη σκιά των αρνητικών αντιδράσεων που προκάλεσε στη ρωσική πρωτεύουσα η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της ρωσικής ηγεσίας είναι η αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ στη χώρα μας, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται και τώρα με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία.

Στην Αθήνα, από την άλλη πλευρά, επικρατεί προβληματισμός για τη σύμπλευση Μόσχας – Άγκυρας στο μέτωπο της Συρίας, αν και ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει επ’ ουδενί τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους και η «παγωμάρα» υπάρχει από το 2018, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε προχωρήσει στην απέλαση ρώσων διπλωματών που υπηρετούσαν στην πρεσβεία στην Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ