Καμία ιδιωτικοποίηση στην κύρια και επικουρική ασφάλιση, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης

Καμία ιδιωτικοποίηση στην κύρια και επικουρική ασφάλιση, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης

Ρητή δέσμευση δόθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση τόσο προς την ΑΔΕΔΥ όσο και προς την Ομοσπονδία των Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση στην κύρια και επικουρική ασφάλιση, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραμένει πάντοτε πιστή στο δόγμα περί του δημόσιου, υποχρεωτικού και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως ξεκαθάρισε κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ την Πέμπτη, οι δύο πρώτοι πυλώνες του ασφαλιστικού μας συστήματος, δηλαδή της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης, θα παραμείνουν δημόσιοι και υποχρεωτικοί, ενώ ο τρίτος πυλώνας θα έχει καθαρά συμπληρωματικό χαρακτήρα και θα συμπεριλαμβάνει την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία, κατά τον υπουργό Εργασίας, έχει και αυτή να επιτελέσει σημαντικό ρόλο.

Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου του, όπως τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, είναι να προχωρήσουν σε γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 5%, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, υποβοηθώντας έτσι έμπρακτα τους επιχειρηματίες στο να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ανε­χθεί, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε μειώσεις φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών, να υπάρχουν κακοπροαίρετοι εργοδότες, οι οποίοι είτε αποκρύπτουν την απασχόληση των εργαζομένων τους είτε την υποδηλώνουν.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί με τον πλέον αυστηρό τρόπο και γι’ αυτό προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αλλά και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει τον Δεκέμβριο θα επιλυθούν οι στρεβλώσεις που παρουσίαζε ο «νόμος Κατρούγκαλου» και για να γίνει αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα πατήσει στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επεσήμανε ακόμη ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν καταρτίζεται από ομάδα «σοφών», όπως συνήθως γινόταν κατά το παρελθόν, αλλά αντιθέτως από τα άξια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου του αλλά και του ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν τη γνώση αλλά και την εμπειρία για να φέρουν εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σύνταξή του.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει το ζήτημα της δημιουργίας των τριών Ταμείων κύριας ασφάλισης, παρότι κι αυτός, ως τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, είχε υποστηρίξει τη σχετική θέση όταν τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας του ΕΦΚΑ από την κυβέρνηση Τσίπρα. Πλέον, όπως είπε, μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ λειτουργεί ήδη από το 2017, με τα όποια δυσλειτουργικά και μεγάλα προβλήματά του, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η δημιουργία των τριών Ταμείων κύριας ασφάλισης.

Ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσουμε με τον Ενιαίο Φορέα, κάνοντας ό,τι απαιτείται, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, για να βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζει, με ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Τέτοια μορφής παρέμβαση ήταν, όπως ανέφερε, και η νομοθετική διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, που ψηφίστηκε προσφάτως. Με τη διάταξη αυτή δίνεται πλέον και στους περιφερειακούς διευθυντές του ΕΦΚΑ η δυνατότητα της υπογραφής των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδίδονται, κάτι που μέχρι τώρα γινόταν α­ποκλειστικά από την αρμόδια γενική διευθύντρια των συντάξεων, η οποία κατοικοεδρεύει στην Αθήνα.

Αυτό είχε ως συνέπεια χιλιάδες συ­νταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδίδο­νταν από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ όλης της χώρας να έρχονται στην Αθήνα προς υπογραφή, αυξάνοντας έτσι ακόμα και μέχρι δύο μήνες παραπάνω τον χρόνο της αναμονής των αιτούντων συ­νταξιοδότηση ασφαλισμένων.


Σχολιάστε εδώ