Λαφαζάνης προς Τσίπρα: Αν δεν αντέχεις, παραιτήσου, μην κάνεις την κωλοτούμπα, μην εξευτελισθείς

Λαφαζάνης προς Τσίπρα: Αν δεν αντέχεις, παραιτήσου, μην κάνεις την κωλοτούμπα, μην εξευτελισθείς

Όλο το παρασκήνιο της σύγκρουσης στο φως

-Υπήρχε κι άλλος δρόμος – Δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία – Μόνο εγώ διαφωνούσα
-Είσαι μικρή χώρα, αλλά δεν είσαι καρπαζοεισπράκτορας…

Υπήρχε διέξοδος ώστε να αποφύγει η χώρα τα δεσμά των δανειστών, των… εταίρων μας, να μην παραδοθεί αμαχητί, χωρίς καμία αντίδραση, να μην υποκύψει στους ατιμωτικούς όρους; Ναι, λέει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και ήταν ο μόνος που το πίστευε από όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς και όλη την παρέα, που –όπως αποδείχθηκε– η μόνη «κόκκινη» γραμμή τους ήταν να μη χάσουν την εξουσία, την καρέκλα.

Με… α­ντάλλαγμα το τρίτο Μνημόνιο, που φόρτωσε τη χώρα με νέα δυσβάστακτα βάρη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην πρόεδρος της ΛΑΕ, έφερε στο φως όλο το παρασκήνιο εκείνων των μαύρων ημερών για την Ελλάδα, ανοίγο­ντας τα χαρτιά του στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra. Αποκάλυψε τι είχε πει στον Αλ. Τσίπρα και ποιες ήταν οι εναλλακτικές προτάσεις του, όπως και τις επισημάνσεις του για τον στόχο των «έξω», που ήταν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό, αλλά ο μόνος που τελικά… τρομοκρατήθηκε ήταν ο Τσίπρας. Εκτός αν το ήθελε, όπως λένε «κάποιοι» που είχαν γεύση του παρασκηνίου, για να έχει και τη δικαιολογία ότι δεν είχε άλλη επιλογή και τελικά έσωσε τη χώρα… Και σώθηκε και ο Αλέξης, γιατί ναι μεν έκανε πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη, όμως ήταν σε απόσταση αναπνοής από τον κερδισμένο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη μέρα του. Και αυτό που μένει είναι η πικρή γεύση της διαπίστωσης ότι ο λαός όλα τα χωνεύει…

Η αποκαλυπτική συζήτηση στο «Επί του Πιεστηρίου» είχε ως εξής:

Σύμφωνα με αυτά που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, είχαν ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές. Και ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Ολάντ και εκείνος τον κ. Παυλόπουλο.

Π. Λαφαζάνης: Όχι, δεν νομίζω ότι ο κ. Ολάντ ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο. Αυτό, νομίζω, βγήκε στο βιβλίο του κ. Ολάντ. Το βιβλίο γράφτηκε από δύο δημοσιογράφους οι οποίοι υποτίθεται ότι έμαθαν από τον κ. Ολάντ πως τον είχε πάρει τηλέφωνο ο κ. Πούτιν και τον είχε ενημερώσει για αυτό το θέμα. Δηλαδή, έχουμε τον κ. Πούτιν που το είπε, ο οποίος όμως δεν έχει βγει να μιλήσει, και τον κ. Ολάντ, ο οποίος μίλησε με τον κ. Πούτιν, αλλά κι αυτός δεν έχει πει ότι αυτά που λένε οι δύο δημοσιογράφοι είναι σωστά. Και έχουμε βεβαίως και τους δύο δημοσιογράφους, που θέλουν να πουλήσουν το βιβλίο τους. Από αυτά που γνωρίζω εγώ, δεν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα στη Ρωσία, δηλαδή να τυπώσει χρήμα για την Ελλάδα προκειμένου να περάσουμε στη δραχμή.

Έχει ακουστεί ότι είστε υπέρ της δραχμής, το είχε πει ο κ. Μάρδας σε μια συνέντευξή του.

Π. Λαφαζάνης: Βεβαίως είμαι υπέρ της δραχμής. Ο κ. Μάρδας είπε για το κυβερνητικό συμβούλιο, όχι για το υπουργικό συμβούλιο. Όταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είπε στο κυβερνητικό συμβούλιο ότι έχουμε δύο δρόμους, τον δρόμο του εθνικού νομίσματος, της δραχμής, και της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, όλοι τότε στο κυβερνητικό συμβούλιο –γιατί στο υπουργικό ήταν κι άλλοι που ήταν αντίθετοι– τάχθηκαν με την επιλογή του νέου Μνημονίου. Ο μόνος που αντιτάχθηκε σθεναρά και τους κατήγγειλε ήμουν εγώ. Και μάλιστα τους είπα ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος, και δυνατός, παρ’ όλο που δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για εθνικό νόμισμα. Τους είπα ότι δεν μπορούμε να εξευτελιστούμε, δεν μπορούμε να ταπεινώσουμε τη χώρα και στον πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πέσουμε σκυφτοί και να γονατίσουμε. Αυτό θα ήταν καταστροφή για τη χώρα, καταστροφή για την ιστορική μας διαδρομή.

Τι σας απάντησαν οι σύντροφοί σας όταν τους είπατε ότι «σας καταγγέλλω»;

Π. Λαφαζάνης: Τίποτα δεν απά­ντησαν. Ήταν οι περισσότεροι. Εγώ ήμουν μόνος και περίπου θεώρησαν δεδομένη την απόφαση.

Η θέση του κ. Τσίπρα ποια ήταν;

Π. Λαφαζάνης: Ήταν αντίθετος με αυτά που έλεγα εγώ. Του είπα ότι θα εξευτελιστεί και προσωπικά αν κάνει αυτή την κίνηση. Μου απά­ντησε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό. «Αν δεν μπορείς, παραιτήσου», του λέω, «είναι πολύ πιο έντιμο από το να κάνεις αυτή την απίστευτη κωλοτούμπα». «Δεν είναι δυνατόν», του είπα, «να πηγαίνεις σε αυτά τα συμβούλια, τα παρακρατικά, των αρχηγών». Γιατί παρακρατικά είναι. Μαζεύτηκαν την άλλη μέρα όλοι οι αρχηγοί για να αλλοιώσουν το δημοψήφισμα και το «όχι» να το κάνουν «ναι». Δεν βλέπουν τι γίνεται στη Βρετανία; Αυτό κάνουν; Αυτοί που θέλουν να αλλάξουν το Brexit, λένε να γίνει νέο δημοψήφισμα. Δεν λένε στην κυβέρνηση πήγαινε και άλλαξέ το.


 Είχε τηλεφωνικό ραντεβού ο Τσίπρας με τον Πούτιν


Στο Συμβούλιο των Αρχηγών είχατε πάει, κύριε Λαφαζάνη. Ήσασταν εκεί, στην πόρτα.

Π. Λαφαζάνης: Ναι, αλλά δεν πήγα για να συμμετάσχω. Εκείνο το μεσημέρι υπήρχε ένα τηλεφωνικό ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν, που είχε καθοριστεί πριν από το Συμβούλιο των Αρχηγών. Και επειδή υπήρχαν θέματα που άπτονταν των ελληνορωσικών σχέσεων, που εγώ τα ήξερα, και ιδιαίτερα το θέμα με τον αγωγό, είχα πάει. Και έτσι είδα το κλίμα εκεί, ένα κλίμα συνωμοτών, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή, αντί να σεβαστούν έναν λαό που ψήφισε, βυσσοδομούσαν για να μετατρέψουν το «όχι» σε «ναι» και έβγαλαν ένα κατάπτυστο ανακοινωθέν. Εγώ τότε πρότεινα δύο κινήσεις, παρ’ όλο που δεν ήταν άμεσα των αρμοδιοτήτων μου. Δύο κινήσεις που θα άλλαζαν την ιστορία της χώρας και την κατάσταση στην Ευρώπη. Η πρώτη ήταν να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Και μπορούσαμε να πάμε. Είπα και το εργαλείο με το οποίο θα πηγαίναμε. Η δεύτερη κίνηση ήταν να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που είχα κάνει στην Αγία Πετρούπολη με τον Αλεξάντερ Νόβακ, τον ομόλογό μου τότε υπουργό Ενέργειας. Μεγάλη συμφωνία, για τον μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου που θα περνούσε στην Ευρώπη από τη Ρωσία. Άκρως επωφελής.

Την έχω δημοσιεύσει τη συμφωνία αυτή, ήταν καταπληκτική συμφωνία. Όποιος τη διαβάζει, μου λέει ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία ποτέ στον κόσμο η οποία να ωφελεί μια χώρα σαν την Ελλάδα απέναντι στη Ρωσία. Εμείς θα κερδίζαμε 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα τέλη διέλευσης, 50 – 50 θα συμμετείχαμε, αλλά το κύριο δεν ήταν αυτό. Το κύριο ήταν ότι η συμφωνία αυτή δεν ήταν μόνο ενεργειακή ή οικονομική, ήταν κυρίως γεωπολιτική συμφωνία. Αντιλαμβάνεστε τον δεσμό που θα δημιουργείτο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία.

Τότε, βέβαια, ειρωνεύονταν οι διάφοροι παραδομένοι. Τότε με ειρωνεύο­νταν γιατί δεν έβλεπαν ποιες ήταν οι εξελίξεις και ποιες θα είναι ακόμα. Ποιος παίζει τον κεντρικό ρόλο σήμερα σε όλη την ευρύτερη περιοχή μας; Οι ΗΠΑ αποσύρονται. Έκαναν σήμερα ένα τέχνασμα, ένα άθλιο τέχνασμα, για να κοροϊδέψουν τους Κούρδους και να βγάλουν τον Τραμπ από το στρατιωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Δεκανίκια του Τραμπ και της Τουρκίας για άλλη μια φορά. Ελπίζω ότι οι Κούρδοι δεν θα πέσουν σε αυτό το λάθος, να φύγουν ως τρομοκράτες από τα 30 έως 35 χλμ. αμαχητί. Γιατί, αν επιμείνουν οι Σύριοι, οι Κούρδοι και οι Ρώσοι, ο Ερντογάν έχει λίγα ψωμιά ακόμα.

Θα μπορούσατε να μείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη διαφωνία κορυφής για το θέμα του νομίσματος;

Π. Λαφαζάνης: Αυτό ήταν το δίλημμα. Λέγαμε να φύγει το Μνημόνιο και να μην πάμε σε νέο. Ωραία, πώς θα γινόταν αυτό; Λέγανε ο Τσίπρας και οι άλλοι γύρω του: «Θα διαπραγματευτούμε, θα πιέσουμε». «Τι λέτε;», τους έλεγα. «Νομίζετε ότι με διαπραγματεύσεις και πιέσεις θα κάνουν υποχώρηση και θα δίνουν λεφτά για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι αστεία. Έχετε αυταπάτες».

• Γιατί ο λαός δεν σας άκουσε για αυτό το θέμα;

Π. Λαφαζάνης: Υπάρχουν δύο λόγοι σοβαροί. Πρώτον, γιατί ποτέ στην Ελλάδα δεν έγινε πραγματική συζήτηση για αυτό το θέμα. Αντίθετα, τρομοκρατούσαν τον ελληνικό λαό. Δεύτερον, γιατί ο κόσμος φοβάται. Είναι καινούργιο πράγμα. Σου λέει, είμαστε μικρή χώρα, αν φύγουμε από την Ευρώπη, πώς θα τα καταφέρουμε; Αυτή είναι μια λογική που δεν έχει μέλλον. Είσαι μικρή χώρα, αλλά δεν είσαι καρπαζοεισπράκτορας. Είσαι μικρή χώρα, αλλά έχεις και μια προοπτική. Πώς θα γίνει, με το Βερολίνο θα πάει μπροστά η Ελλάδα;

Ποιες ήταν οι απειλές των «έξω»;

Π. Λαφαζάνης: Απειλούσαν ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα, ότι θα σταματήσουν τη ροή χρήματος, δεν θα δίνουν λεφτά. Και, κυρίως, το μεγάλο όπλο που είχαν ήταν αυτό το αίσχος που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να σταματήσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Κόβοντας τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, σε δύο εβδομάδες τα ΑΤΜ δεν θα έβγαζαν ούτε 1 ευρώ, θα πείναγε ο ελληνικός λαός. Και επομένως θα είχαν ένα υπερόπλο για να εκβιάζουν τον ελληνικό λαό:

«Ή θα υποκύψετε, κύριοι, σε αυτά που λέμε και θα τα υπογράψετε ή αλλιώς θα πεθάνει ο λαός από την πείνα. Γιατί; Γιατί δεν είστε άξιοι ούτε ικανοί ούτε αποφασισμένοι να προχωρήσετε σε έναν εναλλακτικό δρόμο». Η χώρα που δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εναλλακτικούς δρόμους όταν την εκβιάζουν, που τη συνθλίβουν και την ποδοπατούν, είναι χαμένη χώρα.

 


Σχολιάστε εδώ