Μήνυμα στην Άγκυρα από ΗΠΑ η κοινή πτήση του B-52 με τα δύο ελληνικά F-16

Μήνυμα στην Άγκυρα από ΗΠΑ η κοινή πτήση του B-52 με τα δύο ελληνικά F-16

Την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επέλεξαν οι Αμερικανοί για να συνδράμει στην επίδειξη δύναμης που έκανε την Παρασκευή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, με την πτήση ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού Β-52, το οποίο συνόδευσαν δύο ελληνικά F-16.

Η πτήση αυτή, λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων στη Βόρεια Συρία, ήταν ένα καθαρό μήνυμα και προς την Άγκυρα και προς τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ παρά τις παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν στην περιοχή. Και η επιλογή της συνοδείας τους από ελληνικά μαχητικά ήταν επίσης μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη Πομπέο και την εμπέδωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μέσω και της αναβάθμισης της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Τα δύο μαχητικά σηκώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης του Ακρωτηρίου της Σούδας στην Κρήτη και συνόδευσαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό σε πτήση μέσω του FIR Αθηνών και Λευκωσίας, το οποίο πραγματοποιούσε επιχείρηση-άσκηση με την επωνυμία «Global Thunder 20», που αφορά αποστολή επιτήρησης των Αμερικανών στη Συρία. Τα αεροσκάφη εισήλθαν στην περιοχή της Κύπρου από την περιοχή του Ακάμα, πέρασαν ανοικτά του κόλπου του Αποστόλου Ανδρέα και συνέχισαν την πτήση τους για τη Συρία, ενώ στην επιστροφή πέταξαν μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.


Σχολιάστε εδώ