Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες δαπάνες χτίζουν το όριο 30%

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες δαπάνες χτίζουν το όριο 30%

H αύξηση του ορίου 30%, θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι δεν αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα, καθώς η «συλλογή» ηλεκτρονικών αποδείξεων αποσυνδέεται από το αφορολόγητο.Ποιες είναι οι δαπάνες που «χτίζουν» το όριο του 30%; Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση δεν αλλάζει τίποτα στον κατάλογο αυτών των δαπανών. Συγκεκριμένα, «μετράνε»:

♦ Ιατρικές δαπάνες
♦ Διατροφή π.χ. αγορές στο σουπερμάρκετ.
♦ Αλκοολούχα ποτά και καπνός
♦ Ένδυση και υπόδηση
♦ Στέγαση. Για παράδειγμα, τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας σας, έξοδα επισκευής και συντήρησης σπιτιού, η αγορά πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, οι αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εξαιρούνται τα ενοίκια.
♦ Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι αγορές σας σε ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.
♦ Μεταφορές. Για παράδειγμα, τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια, η βενζίνη ή το πετρέλαιο κίνησης για το αυτοκίνητό σας κ.λπ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).
♦ Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τυχόν ταχυδρομικά έξοδα).
♦ Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο, τα έξοδα οργανωμένων διακοπών μέσω πρακτορείου κ.λπ.
♦ Εκπαίδευση
♦ Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
♦ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (η αμοιβή για υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)
♦ Ποιες δαπάνες δεν συνυπολογίζονται

Η βασική κατηγορία δαπανών που ΔΕΝ «μετράνε» είναι αυτές που αφορούν στην αγορά αυτοκινήτου ή ακινήτου, η καταβολή δόσεων στεγαστικού δανείου, η αγορά μετοχών και άλλων επενδυτικών προϊόντων. Επιπλέον, δεν συνυπολογίζονται στο 30%:

♦ Συναλλαγές με μετρητά.
♦ Αναλήψεις μετρητών από ATM ή από το ταμείο μιας τράπεζας.
♦ Συναλλαγές µε εταιρικές κάρτες.
♦ Συναλλαγές με μη ταυτοποιημένες προπληρωμένες κάρτες, δηλαδή προπληρωμένες κάρτες που δεν έχουν εκδοθεί από τράπεζα. Τέτοια παραδείγματα είναι οι προπληρωμένες κάρτες δώρων που εκδίδουν τα εμπορικά καταστήματα.
♦ Συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
♦ Εξόφληση των πιστωτικών καρτών.
♦ Συναλλαγές με χώρες εκτός ΕΕ και ΕΟΧ.
♦ Μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμό σας ή λογαριασμό άλλου που δεν έχει δηλωθεί από τον δικαιούχο του στο μητρώο επαγγελματικών λογαριασμών.
♦ Εμβάσματα σε λογαριασμό που δεν έχει δηλωθεί από τον δικαιούχο του στο μητρώο επαγγελματικών λογαριασμών σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδα.
♦ Εμβάσματα σε τράπεζες στο εξωτερικό.
♦ Πληρωμές υποχρεώσεων προς το δημόσιο, για παράδειγμα φόρος εισοδήματος, δαπάνες δημόσιας ασφάλισης κ.λπ.
♦ Αγορές από χώρες εκτός ΕΕ ή ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Με πληροφοριες απο το iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ