Σοκ προκαλούν οι 1.058.748 εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία

Σοκ προκαλούν οι 1.058.748 εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία

-Ήξερε την αλήθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την έκρυβε

Πραγματικό σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και λοιπών συνταξιοδοτικών αιτημάτων, που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, που φτάνουν τον ιλιγγιώδη αριθμό του 1.058.748.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα, οι αιτήσεις που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση κύριων συντάξεων είναι 189.851. Την ίδια στιγμή, στο ΕΤΕΑΕΠ εκκρεμούν περί τις 87.591 αιτήσεις για τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων, συν 2.688 για χορήγηση συντάξεων χηρείας και 36.064 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων.

Από εκεί και πέρα, είναι ιδιαιτέρως ε­ντυπωσιακός ο αριθμός των άλλων εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, όπως, για παράδειγμα, ο επανυπολογισμός 222.989 συντάξεων στον ΕΦΚΑ ή οι 375.627 λοιπές ασφαλιστικές υποθέσεις (όπως είναι οι αναγνωρίσεις στρατιωτικής θητείας, σπουδών, διαπίστωσης χρόνου ασφάλισης κ.λπ.).

Οι παραπάνω αριθμοί έρχονται σε σαφή αντίθεση με τη σχεδόν ιδανική εικόνα που παρουσίαζε το μέχρι πρότινος υπουργικό δίδυμο των κ. Αχτσιόγλου και Πετρόπουλου, της κυβέρνησης Τσίπρα, στους οποίους άλλωστε καταλόγισε ευθύνες ο σημερινός υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, λέγοντας:

«Οι 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους είναι ένα ασύλληπτο νούμερο, που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Τώρα όλα εξηγούνται. Γνώριζαν και έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια. Ήξεραν και παραπλανούσαν, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων».

Τα ακριβώς αντίθετα ισχυρίστηκε με δήλωσή της η πρώην υπουργός και σημερινή τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αχτσιόγλου, η οποία υποστήριξε ότι στα τέλη Ιουνίου του 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση κύριων και επικουρικών συντάξεων ήταν μόλις 107.000, μειωμένες κατά 73% σε σχέση με τις εκκρεμότητες που παρέλαβαν το 2015.

Ζήτησε δε να δοθούν στοιχεία για το πόσες συνταξιοδοτικές αποφάσεις εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι καταφανώς λιγότερες και μόλις στο 1/3 σε σχέση με τον αριθμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που είχαν εκδοθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Οφείλουμε, πά­ντως, να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΦΚΑ αλλά και του ΕΤΕΑΕΠ αμφισβητούσαν πάντοτε τα στοιχεία που παρουσίαζε κατά καιρούς η τότε υπουργός, μιλώντας για εικονικά κλεισίματα συνταξιοδοτικών υποθέσεων, ώστε να φαίνεται μειωμένος ο αριθμός των εκκρεμοτήτων.

Κάτι που και ο σημερινός υπουργός Εργασίας είχε καταγγείλει ως βουλευτής της τότε αντιπολιτεύσεως, απειλώντας μάλιστα και με απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους, κάτι που, όμως, φαίνεται να έχει ξεχάσει σήμερα.

Τα αναδρομικά των «αυξημένων» συντάξεων χηρείας με τη σύνταξη του Νοεμβρίου
Μετά τη χορήγηση των «αυξημένων» ποσών για τις συντάξεις χηρείας τον Οκτώβριο, ο ΕΦΚΑ θα χορηγήσει με τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου και τα αντίστοιχα αναδρομικά τους από την ημερομηνία ψηφίσεων του ν. 4611/2019, δηλαδή για τη χρονική περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο επανέρχονται οι συ­ντάξεις αυτές στην κανονικότητα, πριν αυτή διαταραχθεί με τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο οποίος τις είχε κυριολεκτικά κατακρεουργήσει. Πλέον, οι συντάξεις χηρείας επανήλθαν από το 50% στο 70% του χορηγούμενου ποσού σύνταξης που λάμβανε ο θανών, ενώ, επιπλέον, καταργήθηκαν και οι ηλικιακοί περιορισμοί για τη χορήγησή τους, που επίσης είχε θέσει ο περιβόητος αυτός νόμος.


Σχολιάστε εδώ