Οι τελευταίες μέρες της νύχτας

Οι τελευταίες μέρες της νύχτας

Συγγραφέας
Graham Moore
Μετάφραση
Αλέξης Καλοφωλιάς


Μια  μυθιστορηματική εξιστόρηση της μετάβασης των Η.Π.Α.
στην εποχή του ηλεκτρισμού

Νέα Υόρκη 1888.

Ο νεαρός δικηγόρος  Πολ Κράβαθ αναλαμβάνει την πιο απίθανη υπόθεση. Πελάτης του ο Τζορτζ Ουεστινγκχάους που έχει μηνυθεί από τον Τόμας Έντισον για 1 δις δολάρια: ποιος εφηύρε πρώτος τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και ποιος έχει το δικαίωμα να ηλεκτροδοτήσει τη χώρα; Σε αυτό το απίθανο ταξίδι ίντριγκας, μυστικών και δεξιώσεων της υψηλής κοινωνίας, ο Πολ θα γνωρίσει τον Νίκολα Τέσλα που κρατά το κλειδί στην υπόθεσή του.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εξιστορεί την μετάβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην εποχή του ηλεκτρισμού στα τέλη του 19ου αιώνα. Κομβικές μορφές αυτής της μετάβασης υπήρξαν τρεις διάσημοι εφευρέτες: Ο χαρισματικός αλλά κυνικός Τόμας Έντισον, «πατέρας» του ηλεκτρικού λαμπτήρα, ο Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο ευρηματικός και τελειομανής θιασώτης του εναλλασσόμενου ρεύματος και ο Νίκολα Τέσλα, ο εκκεντρικός επιστήμονας από τη Σερβία, ένας οραματιστής που έζησε στον δικό του κόσμο στον οποίο η ανθρώπινη διάνοια δεν γνωρίζει όρια.

♦ Κυκλοφορεί σε 19 χώρες.

♦ Βραβείο στην κατηγορία Ιστορικό Μυθιστόρημα: The American Library Association’s Reading List Council’s Prize.

1ο στη λίστα της The Washington Post όταν κυκλοφόρησε.


Απόσπασμα βιβλίου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Οι τελευταίες μέρες της νύχτας

Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις.
–ΣΤΙΒ ΤΖΟΜΠΣ

11 ΜΑΪΟΥ 1888

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕ για πρώτη φορά τον Τόμας Έντισον, ο Πολ είδε έναν άνθρωπο να καίγεται ζωντανός στον ουρανό πάνω από το Μπρόντγουεϊ.
Η αυτοπυρπόληση συνέβη ένα προχωρημένο πρωινό μιας Παρασκευής. Η φασαρία της ώρας του μεσημεριανού δυνάμωνε καθώς ο Πολ κατέβαινε από το κτίριο του γραφείου του στον πολυσύχναστο δρόμο. Η επιβλητική σιλουέτα του ξεχώριζε ανάμεσα στη ροή των πεζών: ύψος 1,93, με φαρδιούς ώμους, καλοξυρισμένος, ντυμένος με μαύρο πανωφόρι, ασορτί γιλέκο και μακριά γραβάτα, όπως συνήθιζαν οι νεαροί επαγγελματίες της Νέας Υόρκης. Τα μαλλιά του, χωρισμένα στο πλάι με μια τέλεια χωρίστρα, είχαν αρχίσει να αραιώνουν, σχηματίζοντας μια αριστοκρατική χερσόνησο στο μέτωπό του. Έδειχνε μεγαλύτερος από τα είκοσι έξι χρόνια της ηλικίας του.
Καθώς ο Πολ έσμιγε με το πλήθος στην Μπρόντγουεϊ, πρόσεξε φευγαλέα έναν νεαρό άντρα με στολή της Western Union πάνω σε μια φορητή σκάλα. Ο εργάτης μαστόρευε τα καλώδια του ηλεκτρικού, τα χοντρά μαύρα σύρματα που είχαν αρχίσει πρόσφατα να χαράζουν τους ουρανούς της πόλης. Καθώς διασταυρώνονταν με τα πιο λεπτά, παλιότερα καλώδια του τηλέγραφου, οι ανοιξιάτικοι άνεμοι τα είχαν μπλέξει σ’ έναν μπερδεμένο σωρό. Ο άνθρωπος της Western Union επιχειρούσε να ξεμπερδέψει δυο ομάδες καλωδίων. Έμοιαζε με παιδί πελαγωμένο μπροστά σε τεράστια κορδόνια.
Ο Πολ είχε το μυαλό του στον καφέ. Ήταν ακόμα καινούριος στην επιχειρηματική συνοικία, καινούριος στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας του στον τρίτο όροφο του κτιρίου στον αριθμό 346 της οδού Μπρόντγουεϊ. Δεν είχε αποφασίσει ακόμα ποιο από τα καφέ της περιοχής προτιμούσε. Υπήρχε ένα στα βόρεια, πάνω στη Γουόκερ. Και ένα άλλο, με πιο αργό σέρβις αλλά πιο μοδάτο, στην Μπάξτερ, με έναν πετεινό στην πόρτα. Ο Πολ ήταν κουρασμένος. Ο αέρας στα μάγουλά του ήταν αναζωογονητικός. Ήταν η πρώτη φορά που έβγαινε έξω εκείνη τη μέρα. Την προηγούμενη νύχτα είχε κοιμηθεί στο γραφείο του.
Όταν είδε την πρώτη σπίθα, δεν συνειδητοποίησε αμέσως τι συνέβαινε. Ο εργάτης άρπαξε ένα καλώδιο και το τράβηξε. Ο Πολ άκουσε ένα ποπ –έναν γρήγορο, έναν κοφτό, παράξενο ήχο– και είδε τον άντρα να τρέμει σύγκορμος.
Ο Πολ αργότερα θα θυμόταν ότι είδε ακόμη μια λάμψη, έστω κι αν εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σίγουρος περί τίνος επρόκειτο. Ο εργάτης προσπάθησε να στηριχτεί από κάπου, πιάνοντας ένα άλλο καλώδιο με το ελεύθερο χέρι του. Όπως θα καταλάβαινε αργότερα ο Πολ, αυτό ήταν το λάθος του άντρα. Είχε δημιουργήσει κλειστό κύκλωμα. Είχε γίνει ένας ζωντανός αγωγός.
Και τότε και τα δύο μπράτσα του εργάτη τινάχτηκαν μέσα σε πορτοκαλί σπίθες…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Είπαν για το βιβλίο

«Υπνωτιστικό, έξυπνο και με νεύρο, το βιβλίο Οι τελευταίες μέρες της νύχτας είναι ένας θρίαμβος της φαντασίας… Ένα μυθιστόρημα που έχει γραφτεί μετά από καλή έρευνα και τόσο συναρπαστικό που θα σας απορροφήσει.»
-Gillian Flynn- συγγραφέας

«Όταν το τελειώσεις θα δυσκολευτείς να επιστρέψεις στον πραγματικό κόσμο.»
-Erik Larson- συγγραφέας

«Ένα σαγηνευτικό ιστορικό μυθιστόρημα που φωτίζει μια σπουδαία στιγμή της Αμερικής.»
-People magazine-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O συγγραφέας και σεναριογράφος Γκράχαμ Μουρ γεννήθηκε το 1981 και ζει στο Λος Άντζελες.
Έχει βραβευτεί με Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας «Το παιχνίδι της μίμησης» (2014).
Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν το «Λέσχη Σέρλοκ Χολμς». Το επόμενο μυθιστόρημά του, «Οι τελευταίες μέρες της νύχτας» απέσπασε μνημειώδεις κριτικές από τον διεθνή Τύπο και μπήκε σε best seller λίστες. Ο Γκράχαμ Μουρ έχει το χάρισμα να μετατρέπει κάτι καθημερινό και δεδομένο σε συναρπαστικό.
Website: https://mrgrahammoore.com/


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία, Ιστορικό – Εποχής 
ISBN: 978-960-461-981-8 


Σχολιάστε εδώ