Θα έχουν όνομα οι χορηγίες στα κόμματα!
-Στόχος, η διαφάνεια στα οικονομικά
-Ποιοι διαφωνούν και για ποιους λόγους
Το ενδεχόμενο να φέρει πρόταση στη Βουλή που θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των χορηγιών (οικονομικών ενισχύσεων) προς τα κόμματα από ιδιώτες εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Στα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών, κάθε κόμμα πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση θα είναι υποχρεωμένο να δημοσιοποιεί τα ονόματα εταιρειών, οικονομικών παραγόντων ή απλών πολιτών που προσέφεραν χρήματα, θέτοντας ως όριο από ένα ποσό και πάνω.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τη διαδικασία αυτή θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, ενώ οι ηγεσίες τους δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε «κρυφές χρηματοδοτήσεις», που κατά κανόνα συνοδεύονται με δεσμεύσεις και «ανταλλάγματα». Δεν κρύβουν ωστόσο τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο μια τέτοια πρόταση θα γινόταν αποδεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως προς το αν μπορούν να «αντέξουν» τόσο… πολλή διαφάνεια!
Υπουργοί αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη επισημαίνουν ότι αν υιοθετηθεί (και υλοποιηθεί) μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να έχει… ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τα κόμματα. Δηλαδή να μειωθούν δραματικά τα έσοδά τους. Στη βάση ότι οικονομικοί παράγοντες, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν θα θέλουν να εμφανιστούν ως χρηματοδότες ενός ή περισσότερων κομμάτων. Ανάλογα μπορεί να σκεφτούν και ιδιώτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι σύντομα, ενδεχομένως και εντός του 2019, να ξεκινήσει διάλογο με τα κόμματα, όπου θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι. Κάθε πλευρά θα καταθέσει τις προτάσεις και τις ενστάσεις της. Με απώτερο σκοπό μέσα στο 2020 να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τα οικονομικά και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που θα είναι πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα.
Από τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα θα κριθεί αν οι αλλαγές θα είναι δραστικές ή όχι, αν και το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να υπάρξει πλήρης ανατροπή του σημερινού καθεστώτος. Δεδομένου ότι τα οικονομικά των κομμάτων αποτελούν μια μεγάλη κηλίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας και προκαλούν κατά καιρούς όχι μόνο την έντονη δυσφορία αλλά και την καχυποψία των πολιτών.