Το καλοκαίρι του 2020 δεκάδες χιλιάδες αθλητές θα πάνε στην Ιαπωνία για να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το καλοκαίρι του 2020 δεκάδες χιλιάδες αθλητές θα πάνε στην Ιαπωνία για να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυξημένος αναμένεται, φυσικά, να είναι και ο αριθμός των τουριστών. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες όμως είναι πολύ πιθανό να μη φέρουν μαζί τους μόνο τις αποσκευές τους αλλά και κάποιον θανατηφόρο ιό. Για να περιορίσει τους κινδύνους, η Ιαπωνία έκανε εισαγωγή τον Σεπτέμβριο τον ιό Έμπολα και τέσσερις ακόμη παθογόνους οργανισμούς προκειμένου να προετοιμάσει διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι ιοί, λόγω της επικινδυνότητάς τους, θα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδική εγκατάσταση και οι επιστήμονες οφείλουν να τηρούν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας. Η μόνη ιαπωνική εγκατάσταση που ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές είναι το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων, που βρίσκεται στη Μουσασιμουραγιάμα, περίπου 30 μίλια δυτικά του Τόκιο.

Εκτός από τον ιό Έμπολα, η εγκατάσταση φιλοξενεί τώρα τέσσερις ακόμη ιούς, τους οποίους εισήγαγε:
1) Τον ιό Μάρμπουργκ, που έχει χαρακτηριστεί και ως ο «ευρωπαϊκός Έμπολα».
2) Ιούς που έχουν προκαλέσει ξέσπασμα αιμορραγικού πυρετού στη Νότια Αμερική.
3) Τον ιό Λάσα (αυτός ο ιογενής αιμορραγικός πυρετός αναγνωρίστηκε το 1969 στη Λάσα της Νιγηρίας).
4) Τον ιό που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό.

Τα δείγματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξεύρεση διαγνωστικών εξετάσεων, που καθορίζουν αν ένα άτομο με έναν από τους ιούς είναι ακόμα μολυσματικό. Η δοκιμή αξιολογεί αν ένα άτομο παράγει αντισώματα για την καταπο­λέμηση του ιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε ανάρρωση, δήλωσε ο Μασαγιούκι Σάιτζο, διευθυντής της υπηρεσίας NIID, που είναι υπεύθυνη για τους ιούς που συνδέονται με τον αιμορραγικό πυρετό («Nature», «Live Science»).


Σχολιάστε εδώ