Μετακινήθηκε φάρος 120 ετών!

Μετακινήθηκε φάρος 120 ετών!

Έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε η μετακίνηση φάρου 120 ετών, πάνω σε ράγες, ούτως ώστε να μεταφερθεί μακριά από τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς η ακτογραμμή της Βορειοδυτικής Δανίας έχει πλέον διαβρωθεί.

Όταν ο ύψους 23 μέτρων φάρος του Ρούμπεργκ Κνουντ άναψε για πρώτη φορά, το 1900, η απόστασή του από την ακτή ήταν 200 μέτρα. Σήμερα αυτή έχει μειωθεί στα έξι. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας Λι Βερμέλιν χαρακτήρισε τον φάρο «εθνικό θησαυρό», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το κόστος των 673.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τη μετακίνησή του. Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί το 1968 και μετατράπηκε σε μουσείο, ενώ προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 250.000 επισκέπτες.

Το 2008, μια εκκλησία κοντά στον φάρο, που είχε χτιστεί στην άκρη του γκρεμού, χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθεί καθώς κινδύνευε και αυτή με πτώση στη θάλασσα. Πρόκειται για τη ρωμαϊκή εκκλησία Μάρουπ, η οποία χτίσθηκε το 1250 και χρησιμοποιήθηκε το 1987 για τα γυρίσματα της ταινίας «Η Γιορτή της Μπαμπέτ», η οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η μετακίνηση σχεδιαζόταν επί δέκα εβδομάδες και έγινε την προηγούμενη Τρίτη, ενώ η υλοποίησή της διήρκεσε ώρες, αφού ο φάρος «περπάταγε» μόλις οκτώ μέτρα την ώρα. Για να γίνει αυτό, έβαλαν δοκάρια στη βάση του κτιρίου και στη συνέχεια το σήκωσαν και το τοποθέτησαν σε ράγες. Μία επιπλέον δυσκολία για τους μηχανικούς, πέρα από το μέγεθος του κτιρίου, ήταν πως η όλη επιχείρηση γινόταν πάνω στην άμμο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως ο φάρος ζύγιζε έως και 1.000 τόνους, αλλά όταν τον σήκωσαν οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι το βάρος του ήταν περίπου 720 τόνοι. Έτσι η μετακίνησή του έγινε λίγο πιο εύκολη, από ό,τι πίστευαν αρχικά.

Φωτό: tilegrafimanews.gr


Σχολιάστε εδώ