Σύγκρουση κορυφής Κυριάκου – Άδωνη
Οι πρώτες ρωγμές στη δεξιά πολυκατοικία
-Η αθώωση του Τσίπρα από τον Μητσοτάκη έχει εξοργίσει τον Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό για χρηματισμό
-Δεν θα καθίσει ήσυχος και δεν θα παραμείνει στον ρόλο του υπουργού
-Δάκτυλο Σαμαρά βλέπουν κορυφαία στελέχη
Ως προάγγελος της μελλοντικής σύγκρουσης κορυφής ερμηνεύεται η ανοιχτή, όσο και ευθεία διαφοροποίηση του Άδ. Γεωργιάδη ως προς την κεντρική στρατηγική που έχει χαράξει (και ακολουθεί) ο Κυρ. Μητσοτάκης. Έχει να κάνει με την προσωπική του στρατηγική και τις αρχηγικές φιλοδοξίες του, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακρίνουν πίσω από αυτήν δάκτυλο Σαμαρά, οι σχέσεις του οποίου με τον πρωθυπουργό δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.
Με την ακραία επίθεσή του σε βάρος του Αλ. Τσίπρα, με υπαινιγμούς περί χρηματισμού από πολυεθνικές εταιρείες στον χώρο του φαρμάκου, ο υπουργός Ανάπτυξης επέφερε πολλαπλά πλήγματα στο ιδεολογικό αφήγημα του πρωθυπουργού.
Πρώτον, υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα ευρείας πολιτικής συναίνεσης που επιχειρεί να διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης, αναγκαίο για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων. Και ταυτόχρονα να απευθυνθεί μεσοπρόθεσμα στους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους, χωρίς κραυγές και πόλωση.
Δεύτερον, ακυρώνει τη βασική του παραδοχή, σύμφωνα με την οποία τους εκάστοτε πρωθυπουργούς τους κρίνει (μόνο) ο ελληνικός λαός την ώρα της κάλπης.
Επιπρόσθετα, με την επίθεσή του κατά του κ. Τσίπρα προσφέρει στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ όπλα για την άσκηση αντιπολίτευσης και παράλληλα φέρνει τον πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου για τις παρεκτροπές ενός εκ των κορυφαίων υπουργών του. Και είναι βέβαιο ότι στην Κουμουνδούρου θα το εκμεταλλευθούν αυτό στο έπακρο, βάζοντας στο κάδρο τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Το πλέον σημαντικό ωστόσο μήνυμα της δημόσιας διαφοροποίησης του κ. Γεωργιάδη είναι ότι διατηρεί προσωπική ατζέντα (και στρατηγική), ότι θα έχει διακριτή παρουσία στο πολιτικό γίγνεσθαι και ότι δεν προτίθεται να περιορισθεί στον φτωχό ρόλο ενός… απλού υπουργού, έστω και με σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης τρέφει υψηλές φιλοδοξίες, που φτάνουν ως την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας –δεν θα χάσει την ευκαιρία να τη διεκδικήσει στο μέλλον– ή τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, αν οι συνθήκες δεν ευνοήσουν τους βασικούς σχεδιασμούς του.
Καθότι ο υπουργός Ανάπτυξης διακρίνεται για τη μεθοδικότητα και τη στρατηγική του σκέψη, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι δηλώσεις του περί «χρηματισμού» του κ. Τσίπρα (και του κ. Πολάκη) ήταν μια… έκρηξη της στιγμής. Άλλωστε επανήλθε την επομένη με νεότερες δηλώσεις, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα επιμείνει στην ίδια γραμμή μέχρις ότου ο κ. Τσίπρας γίνει… «αξιοπρεπής πολιτικός»!
Ως εκ τούτου, άπαντες αναζητούν τους λόγους και τις αιτίες της επίθεσης, ενώ τα σενάρια και οι εικασίες δίνουν και παίρνουν. Δεδομένο είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι πλήρως σύμφωνος με την επιλογή του πρωθυπουργού να μη διερευνηθούν τα γεγονότα του α’ εξαμήνου του 2015, αντίθετα με όσα είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Δεν είναι σύμφωνος και με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών για τη «σκευωρία» –όπως έχει αποκληθεί από τη Νέα Δημοκρατία– με τη Novartis. Και να περιορίσει τον κατάλογο των κατηγορουμένων στον εξής έναν, τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
«Δηλαδή, εκείνος μπορεί να λέει ό,τι θέλει για μένα, χωρίς στοιχεία, και εγώ δεν μπορώ;», ήταν η απάντησή του σε όσους έσπευσαν να του επισημάνουν ότι η επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού δεν βοηθάει την κυβέρνηση. Σύμφωνα τώρα με κάποιες εκτιμήσεις, η έκρηξη του κ. Γεωργιάδη ενδεχομένως να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το σκάνδαλο της Novartis σε ό,τι τον αφορά δεν έχει κλείσει ακόμη. Και αυτό ίσως του προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό, που έχει ως αφετηρία την ανησυχία του όσον αφορά τις δικαστικές εξελίξεις.
Η με ακραία στοιχεία επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης εναντίον του Αλ. Τσίπρα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου και την έντονη δυσφορία –εννοείται– του Κυρ. Μητσοτάκη.
Τους λόγους τους αναλύσαμε παραπάνω. «Όσο και αν προκαλείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αποφεύγει τέτοιες κινήσεις», ήταν η παρατήρηση ενός εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το… μήνυμα δυσαρέσκειας εστάλη προς τον κ. Γεωργιάδη, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινισθεί αν έγινε σε πρώτο πρόσωπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή μέσω τρίτου.
Το ζήτημα που προέκυψε επανέφερε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τη… γνωστή συζήτηση για το αν ο κ. Γεωργιάδης είναι ή όχι «βαρίδι» για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό προσωπικά. Για το αν κάποια στιγμή θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Μητσοτάκη ή θα περιμένει υπομονετικά μέχρι να έρθει η ώρα του να καθίσει στην καρέκλα του αρχηγού.
Δοθέντων των γεγονότων, κορυφαία στελέχη της παράταξης χαρακτηρίζουν λανθασμένη εξ ολοκλήρου τη στάση του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι κακώς τον έκανε αντιπρόεδρο, χρίζοντάς τον με τον τρόπο αυτό «δελφίνο» και κακώς του ανέθεσε τόσο σημαντικό υπουργείο, όπου συναντώνται μεγάλα οικονομικά και άλλα συμφέροντα.
Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι όσον αφορά το πρώτο σκέλος (την αντιπροεδρία) ήταν ενδεχομένως το αντάλλαγμα για τη στήριξη που του παρείχε στο να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Όπως και να ’χει, στο τέλος ο Κυριάκος θα τον πληρώσει ακριβά τον Γεωργιάδη», επισημαίνουν.