Δίκαιη δίκη και έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης…

Δίκαιη δίκη και έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης…

…είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα που ώρες ώρες σκιάζουν το οχυρό της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα πολλές φορές η ίδια η Δικαιοσύνη να βρίσκεται στο σκαμνί και «ο μυλωνάς να τρέχει στο Βερολίνο».

Σε αυτά τα δύο μεγάλα θέματα επικέντρωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο 17ο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πύλο. Είπε συγκεκριμένα:

«Έχω αυτονόητο χρέος, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, στις βασικές θεσμικές και πολιτικές παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος: Πρώτον, την παρακαταθήκη του πλήρους σεβασμού της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι με νόμο του Νικόλαου Δημητρακόπουλου θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, του οποίου η δικαιοδοσία και αρμοδιότητα επικεντρώνονταν στην προστασία των δικαστικών λειτουργών από έξωθεν παρεμβάσεις, κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, κυρίως δε στην αξιοκρατική αντιμετώπισή τους κατά τη διαδρομή του cursus honorum, που καθορίζει την πορεία της σταδιοδρομίας τους ως την κορυφή της Δικαιοσύνης.

Και, δεύτερον, την παρακαταθήκη της ανάγκης έγκαιρης και αποτελεσματικής απονομής της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της, λόγω βραδύτητας, αρνησιδικίας. Φαινόμενο το οποίο δυναμιτίζει, διαβρωτικώς, την εμπιστοσύνη του διαδίκου στην αποστολή των δικαστικών λειτουργών, άρα την εμπιστοσύνη του προς το Κράτος Δικαίου και την Αρχή της Νομιμότητας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Δίκαιη Δίκη, κατοχυρωμένη πολλαπλώς από το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί κορωνίδα του όλου Νομικού μας Πολιτισμού».


Σχολιάστε εδώ