Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης
Συγγραφέας
Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ
Μεταφραστής
Βασιλική Κοκκινου
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Νέα Υόρκη, 1940.
Η 19χρονη Βίβιαν Μόρις μόλις έχει αποβληθεί από το Κολέγιο Βάσαρ. Οι εύποροι γονείς της τη στέλνουν στο Μανχάταν για να ζήσει με τη θεία της, η οποία έχει ένα παλιό, ετοιμόρροπο θέατρο στο κέντρο της πόλης. Εκεί η Βίβιαν θα αναδείξει το ταλέντο της στη ραπτική και θα εργαστεί ως ενδυματολόγος του θεάτρου. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια της θα αναδυθεί ένας εντελώς άγνωστος φαντασμαγορικός κόσμος: αντισυμβατικά κορίτσια που αναζητούν διασκέδαση και πίνουν το μεθυστικό κρασί της ζωής ως την τελευταία σταγόνα, ένας χαρισματικός πλέι μπόι ηθοποιός, μια μεγάλη κυρία του θεάτρου, ένας κυνικός συγγραφέας και ένας ευαίσθητος σκηνοθέτης.
Στον κόσμο της Βίβιαν, όμως, θα έρθουν τα πάνω κάτω, όταν με ένα λάθος της θα ξεσπάσει ένα μεγάλο σκάνδαλο.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και ποια απόφαση θα πάρει;
«Κάποια στιγμή στη ζωή της η γυναίκα κουράζεται να νιώθει συνεχώς ντροπιασμένη. Έπειτα από αυτό είναι ελεύθερη να γίνει αυτό που πραγματικά είναι».
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γραμμένο με μεγάλη σοφία, για τον έρωτα, την ελευθερία και την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας.
Απόσπασμα βιβλίου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010
Έλαβα ένα γράμμα από την κόρη του προχθές.
Την Άντζελα.
Σκέφτηκα την Άντζελα πολλές φορές όλ’ αυτά τα χρόνια, αλλά ετούτη ήταν μόλις η τρίτη μας επικοινωνία.
Η πρώτη ήταν όταν έραψα το νυφικό της, το 1971.
Η δεύτερη ήταν όταν μου έγραψε για να μου πει ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει. Αυτό έγινε το 1977.
Και τώρα μου έγραφε για να μου ανακοινώσει ότι μόλις είχε φύγει και η μητέρα της από τη ζωή. Δεν είμαι σίγουρη πώς περίμενε η Άντζελα να πάρω αυτό το νέο. Ίσως υπέθετε ότι θα με σόκαρε με κάποιο τρόπο. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν θέλω να πω ότι το έκανε με δόλο. Η Άντζελα δεν είναι τέτοια πάστα ανθρώπου. Είναι καλός άνθρωπος. Και το πιο σημαντικό ακόμα· είναι ένας ενδιαφέρων άνθρωπος.
Είναι αλήθεια πάντως ότι ξαφνιάστηκα όταν έμαθα πως η μητέρα της Άντζελα είχε ζήσει τόσο πολύ. Υπέθετα ότι θα είχε πεθάνει πριν από χρόνια. Ένας Θεός ξέρει πόσοι άλλοι έχουν αποδημήσει εις Κύριον. (Μα γιατί με ξαφνιάζει η μακροβιότητα των άλλων, όταν εγώ η ίδια έχω γαντζωθεί από τη ζωή σαν τα θυσανόποδα που κολλάνε στον πάτο μιας βάρκας; Δεν μπορεί να είμαι η μόνη υπέργηρη στη Νέα Υόρκη που τριγυρίζει παραπαίοντας στην πόλη αρνούμενη πεισματικά να εγκαταλείψει τη ζωή ή την ιδιοκτησία της).
Η τελευταία αράδα στο γράμμα της Άντζελα με επηρέασε πολύ.
«Βίβιαν» έγραφε η Άντζελα «τώρα που η μητέρα μου έφυγε, αναρωτιέμαι αν θα ένιωθες άνετα να μου έλεγες τι ήσουν για τον πατέρα μου».
Εντάξει, λοιπόν.
Τι ήμουν για τον πατέρα της;
Μόνο εκείνος θα μπορούσε να απαντήσει σ’ αυτή την ερώτηση. Κι αφού ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να συζητήσει με την κόρη του για μένα, δεν είναι σωστό να πω εγώ στην Άντζελα τι ήμουν για εκείνον.
Μπορώ όμως να της πω τι ήταν εκείνος για μένα.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ γεννήθηκε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ το 1969. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και όταν αποφοίτησε ταξίδεψε σε ολόκληρη την Αμερική. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τα ταξίδια της αποτέλεσαν την έμπνευση για το πρώτο της βιβλίο. Η συλλογή διηγημάτων Pilgrims εκδόθηκε το 1993 και ήταν υποψήφια για το βραβείο PEN/Hemingway.
Η συγγραφέας εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, Spin, GQ, New York Times Magazine. Για την αρθρογραφία της ήταν τρεις φορές υποψήφια για το βραβείο The National Magazine Award, ενώ τo άρθρο της στο GQ για τις εμπειρίες της ως εργαζόμενης σε μπαρ στο Lower East Side της Νέας Υόρκης αποτέλεσε τη βάση για το φιλμ Coyote Ugly (ελληνικός τίτλος: To μπαρ των ονείρων).
Το πρώτο της μυθιστόρημα, Stern Men, εκδόθηκε το 2000. Η συγγραφέας, όμως, έγινε ευρέως γνωστή με το αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα Eat Pray Love το 2006. Το βιβλίο ξεπέρασε τα 12.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.
Το 2010 γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς, γνωρίζοντας εξίσου τεράστια αποδοχή. Το περιοδικό Times συμπεριέλαβε τη συγγραφέα στη λίστα με τους εκατό πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Η επιτυχία συνεχίστηκε και με το επόμενο μυθιστόρημα της συγγραφέως, The Signature of all Things, το οποίο ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 2013 από τους συντάκτες των New York Times.
Η Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.
Tίτλος πρωτότυπου: City of Girls
Κατηγορία: Πεζογραφία Μεταφρασμένη, Κοινωνικό
ISBN: 978-618-02-1341-6