«Πράσινο φως» του ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Σταϊκούρας: Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας

«Πράσινο φως» του ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Σταϊκούρας: Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας

«Πράσινο φως» του ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και συμφώνησε την Δευτέρα (28/10/2019) ανοίγοντας τον δρόμο για την εξόφληση, από την Ελλάδα, των ακριβών δανείων του ΔΝΤ χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να αποπληρώσει κατ’ αναλογία τον ESM/EFSF, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρας μας.

«Η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ESM. Θα δημιουργήσει εξοικονόμηση για την Ελλάδα καθώς η χώρα μπορεί να δανειστεί τώρα με χαμηλότερο κόστος από αυτό που έχει η δόση που θα εξοφληθεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει την βιωσιμότητα χρέους της χώρας και θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις διεθνείς αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία θα γίνονταν πραγματικότητα με την παραίτηση του ESM και του EFSF από τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση των ESM και EFSF ως κύριων πιστωτών της Ελλάδας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τελευταίου Κλάους Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αίτημα στον ESM για να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ. Χωρίς την παραίτηση του δικαιώματος θα έπρεπε για να γίνει αυτό να πληρώσει παράλληλα 52,2 δισ. ευρώ προς τους ESM/EFSF.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: 

«Η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών».


Σχολιάστε εδώ