ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ (DOLOR Y GLORIA / PAIN & GLORY)

ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ (DOLOR Y GLORIA / PAIN & GLORY)

To έργο

Η ταινία «Πόνος και Δόξα» διηγείται μια σειρά από συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Σαλβαδόρ Μάγιο, ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου που είναι πλέον στην παρακμή του. Κάποιες διαδραματίζονται στο παρόν, άλλες τις θυμάται: την παιδική του ηλικία στη δεκαετία του ’60, τη στιγμή που μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του σε ένα χωριό στη Βαλένθια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, την πρώτη του ερωτική επιθυμία, τον πρώτο του έρωτα στη Μαδρίτη τη δεκαετία του ’80, τον πόνο αυτού του χωρισμού ενώ ο έρωτας ήταν ακόμα έντονος, τη συγγραφή ως τη μόνη θεραπεία να ξεχνάς ό,τι δεν ξεχνιέται, την πρώτη επαφή με το σινεμά, και το απέραντο κενό που δημιουργεί η αδυναμία να συνεχίζεις να κάνεις ταινίες.

Το «Πόνος και Δόξα» μιλάει για τη δημιουργία, για την δυσκολία να την διαχωρίζεις από τη ίδια τη ζωή και για τα πάθη που της δίνουν νόημα και ελπίδα. Εξερευνώντας το παρελθόν του, ο Σαλβαδόρ ανακαλύπτει την άμεση ανάγκη να το διηγηθεί λεπτομερώς, και μέσα από αυτό βρίσκει τη σωτηρία του.

 


Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το Κλείσιμο της Τριλογίας

Χωρίς να το είχα σχεδιάσει από την αρχή, το «Πόνος και Δόξα» αποτελεί το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας που χρειάστηκαν 32 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Τα άλλα δύο μέρη είναι οι ταινίες «Ο Νόμος του Πόθου» (1987) και «Κακή Εκπαίδευση»(2004). Σε αυτές τις τρεις ταινίες, οι πρωταγωνιστές είναι άντρες  και σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Επίσης, η επιθυμία και η μυθοπλασία αποτελούν τους πυρήνες της ιστορίας. Η μυθοπλασία και η ζωή είναι στις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η ζωή, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνει πόνο και δόξα.
Η ταινία αποκαλύπτει, ανάμεσα σε διάφορα θέματα, δυο ερωτικές ιστορίες που άφησαν το σημάδι τους στον πρωταγωνιστή, δυο ιστορίες που κρίθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και της μοίρας. Στην πρώτη ιστορία, ο πρωταγωνιστής αγνοεί την ύπαρξη της επιθυμίας ενώ στην δεύτερη ζει μία ερωτική περιπέτεια στη δεκαετία του ’80.

-Πέδρο Αλμοδόβαρ- 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: ΠΕΔΡΟ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ
Σενάριο: ΠΕΔΡΟ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ
Ηθοποιοί: ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ, ΠΕΝΕΛΟΠΕ ΚΡΟΥΖ, ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΣΜΠΑΡΑΛΙΑ, ΝΟΡΑ ΝΑΒΑΣ, ΧΟΥΛΙΕΤΑ ΣΕΡΑΝΟ, ΑΣΙΕΡ ΕΤΣΕΑΝΤΙΑ

Διάρκεια: 113 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019
Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ
Καταλληλότητα ταινίας: 12+ 


Δείτε το trailer 

Πηγή: Village Cinemas


Σχολιάστε εδώ