Το Brexit σε συνέχειες

Το Brexit σε συνέχειες

Του
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Τα επόμενα επεισόδια του Brexit τείνουν να εξελιχθούν σε σαπουνόπερα, που παρά τη σκωπτική κριτική έχει τους φανατικούς της και μια παγιωμένη θέση στο πρόγραμμα. Όπου πρόγραμμα, εν προκειμένω, η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη αποτελεί εκ των πραγμάτων πεδίο δόξης λαμπρό για τις ασκήσεις επί χάρτου της περίφημης αγγλικής διπλωματίας. Πλέον φαίνεται ότι έχει διδαχθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίτρανη απόδειξη ως προς αυτό είναι η στάση συ­γκρατημένης αναμονής και κατανόησης των ευρωπαϊκών οργάνων. Τόσο η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένουν σε πρώτο χρόνο να δουν εάν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον θα καταφέρει να επιτύχει την υπερψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η επικύρωση της αποδοχής –που εν τω μεταξύ έχει δρομολογηθεί– του αιτήματος για την παράταση της προθεσμίας αποχώρησης μέχρι τις 31/1/2020 θα καταστεί άνευ αντικειμένου. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει τονισθεί, η επικύρωση αυτή μπορεί να γίνει και διά απλής περιφοράς. Χωρίς, δηλαδή, την ανάγκη σύγκλησης εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όλα εξαρτώνται από τις διαδικασίες ψήφισης του νόμου της αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Οι σχετικές ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη. Είναι ένας αγώνας δρόμου για τον Τζόνσον. Που και εάν ακόμα καταφέρει να υπερψηφιστεί ο νόμος του, τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όσο και από τη Βουλή των Λόρδων, πριν από τις 31 Οκτωβρίου, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις, που θα καταστήσουν άνευ αντικειμένου την επιτυχία του αυτή. Λέγεται, επί παραδείγματι, ότι βουλευτές που φέρονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν το Σχέδιο Αποχώρησης θα ψηφίσουν και τροποποιήσεις που θα προσαρτηθούν σε αυτό.

Με άλλα λόγια, ουσιαστικά θα το αδρανοποιήσουν. Υπάρχουν πάντα και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ενώ θεωρητικά δέχονται το σχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, θέλουν μολαταύτα να προηγηθούν εκλογές ή δημοψήφισμα, που θα το επικυρώσουν. Και σε αυτήν την περίπτωση η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου θα παρέλθει άπραγη.

Ξεχωριστή κατηγορία είναι οι βουλευτές που θέλουν πάση θυσία να αποτρέψουν το Brexit. Πιστεύουν ότι το εκλογικό σώμα έχει μεταστραφεί και την αποδοκιμασία του θα την εκδηλώσει είτε μέσα από τις εκλογές είτε μέσα από ένα νέο δημοψήφισμα, που μπορεί να αφορά, κατ’ αυτούς, είτε την προτεινόμενη Συμφωνία Αποχώρησης είτε την αποχώρηση αυτή καθ’ εαυτή. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο μάλλον δεν είναι υπέρ τους. Οι Συντηρητικοί, με την ατζέντα Τζόνσον περί αποχώρησης, φαίνεται να διευρύνουν το προβάδισμά τους και η επίτευξη συμφωνίας με τους 27 θα ενισχύσει κατά τεκμήριο τη δυναμική αυτή. Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, το Brexit δείχνει ότι θα ολοκληρωθεί.

Προβληματισμοί υπάρχουν ακόμα ως προς το εύρος της παράτασης που θα χορηγηθεί. Εντός Δεκεμβρίου θα γίνει μια μεγάλη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και είναι αμφίβολο εάν μέχρι τα Χριστούγεννα θα μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές ή δημοψήφισμα, εφόσον το Σχέδιο Συμφωνίας δεν ψηφιστεί ως έχει από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Στην κατεύθυνση αυτή, κάποιοι κάνουν λόγο για παράταση που θα καλύψει όλη τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο, ήτοι μέχρι τις 31/12/2020, με την πρόβλεψη ότι θα μπορεί να διακοπεί ευθύς μόλις οι διαδικασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Αποχώρησης ολοκληρωθούν.

Είναι αναμφισβήτητα μια πρόβλεψη που εξασφαλίζει άνεση κινήσεων. Αντιβαίνει όμως στον προβληματισμό σειράς κοινοτικών ηγετών, με πρώτο τον Μακρόν, και δημιουργεί συνθήκες ομηρείας και αστάθειας, κατά τους επικριτές της, για το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Επιτείνει μάλιστα τη δυστοκία στην ψήφιση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, στον οποίο πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχει. Μια πικρή υπόμνηση των συνεπειών του διαζυγίου. Που περιστέλλει μοιραία και τα περιθώρια κατανόησης για τις δοκιμασίες της Γηραιάς Αλβιώνας.


Σχολιάστε εδώ