ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, εορτάστηκε η Επέτειος των δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 2008, και λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θέλοντας να τιμήσει το σημαντικό αυτό έργο.
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 σε μια λαμπρή και συγκινητική τελετή, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Δρ Mostafa El Feki απένειμε τιμητική διάκριση στην κυρία Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και μέλος του Advisory Board σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης της προσφοράς και του πολύχρονου έργου της στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Την κυρία Βαρδινογιάννη πλαισίωσαν απόφοιτοι του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών που της πρόσφεραν λουλούδια και την ευχαρίστησαν για την υποστήριξή της σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο και συγχαίροντας τους φοιτητές, η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε βαθιά συγκινημένη τόσο για την ιδιαίτερη τιμή, όσο και για το γεγονός πως βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη που αισθάνεται «σαν δεύτερη πατρίδα της», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της Βιβλιοθήκης δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες να σπουδάσουν εκεί.(επισυνάπτεται η ομιλία της κυρίας Βαρδινογιάννη)
Κατά τη διάρκεια της Τελετής, η κυρία Βαρδινογιάννη πραγματοποίησε ξεχωριστή ομιλία για την Επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας καλώντας τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα έχουν τόσο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό, όσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: «Το 2020 η Ελλάδα θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να θυμίσει σε ολόκληρο τον πλανήτη πώς οι οικουμενικές ιδέες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας έγιναν η σημαία των ηρωικών μαχών που άλλαξαν τον κόσμο μας. Είναι η χρονιά που θα εορταστεί η επέτειος των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δυο επικές στιγμές για την Ελλάδα, την Μεσόγειο και για την Ευρώπη που αποτελούν ορόσημα για τον Δυτικό Πολιτισμό. Την περασμένη εβδομάδα η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την έναρξη των εορτασμών και μου έκαναν την τιμή να μου αναθέσουν τη διοργάνωσή τους. Καθώς το 2020 θα αποτελέσει μια χρονιά σημαντικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, νιώθω βαθύτατα συγκινημένη που το μοιράζομαι σας, ευελπιστώντας ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών θα είναι σύμμαχοί μας και θα συμμετέχουν στους εορτασμούς. Αυτή η επέτειος είναι διεθνής και σας καλώ όλους να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια που θα εμπνεύσει την νέα γενιά να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο» (απόσπασμα από την ξεχωριστή ομιλία της κυρίας Βαρδινογιάννη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για την επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης αποδέχτηκε την πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη, για συμμετοχή στους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών, με μεγάλη χαρά.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο σπουδαίο έργο του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών και στη συμβολή της οικογένειας Βαρδινογιάννη: «Τὸ μοναδικὸ αὐτὸ καθίδρυμα προσφέρει τὴ δυνατότητα σὲ νέους καὶ νέες ἀπὸ ὅλην τὴν ὑφήλιο, ἀπὸ τὴν Αἴγυπτο, τὴν Εὐρώπη, τὴ Μέση Ἀνατολή, νὰ μελετήσουν τα ἐπιτεύγματα τῆς ἑλληνιστικῆς Ἀλεξανδρείας, νὰ ἀποκτήσουν πτυχίο καὶ μεταπτυχιακὸ δίπλωμα, ἢ καὶ νὰ ἐντρυφήσουν ἐρευνητικὰ, παράγοντας νέα γνώση καὶ ἀποκτώντας διδακτορικὸ δίπλωμα, δελτίο δηλαδὴ εἰσόδου στὴν κατ’ ἐξοχὴν ἐρευνητικὴ ἀκαδημαϊκὴ ζωή. Νὰ καταστοῦν ἐνεργὰ μέλη τοῦ διαλόγου τῶν πολιτισμῶν, ἑστία τοῦ ὁποίου δικαίως τυγχάνει τὸ Ἀλεξανδρινὸ Κέντρο. Νὰ ἀναγεννηθοῦν ὡς πρέσβεις πολιτισμοῦ φαεσφόροι, γονιμοποιώντας κάθε ἀνθρώπινο περιβάλλον μὲ τὸ ὁποῖο θὰ ἔλθουν σὲ ἐπαφὴ μετὰ τὴν ἀποφοίτησή τους. Πέραν τοῦ φάρου γνώσης ποὺ κατ’ ἐξοχὴν συγκροτεῖ τὸ δεκαετὲς πλέον Κέντρο, ἡ διακονία του ἐπιπροσθέτως ἐνδυναμώνει τὶς σχέσεις Ἑλλάδος καὶ Αἰγύπτου, τὶς βαθύτατες ἱστορικὲς καὶ πολιτισμικὲς συνέργειες τῶν δύο λαῶν μας. Ἡ γνώση τῆς ζωντανῆς ἱστορίας τῆς πόλεως τῆς Ἀλεξανδρείας, τῆς ἀρχαίας Ἑλλάδος καὶ τῆς ἀρχαίας Αἰγύπτου, τῆς συναισθήσεως τῆς συνεχείας τῆς ἱστορικῆς αὐτῆς πορείας ἕως καὶ τοὺς χρόνους μας, φέρει καρπὸ πολλαπλάσιο τοῦ ὁρατοῦ διὰ γυμνοῦ ὀφθαλμοῦ. Ἰδιαίτερη εὐγνωμοσύνη ὀφείλουμε σὲ ἐσᾶς, ἐντιμοτάτη ἐπίτιμε πρόεδρε τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κέντρου Ἑλληνιστικῶν Σπουδῶν τῆς Βιβλιοθήκης τῆς Ἀλεξανδρείας, κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη: δίχως τὴν συνεχῆ καὶ τελεσφόρο ὐποστήριξή σας, τὸ θεάρεστο ἔργο ποὺ ἑορτάζουμε σήμερα, καὶ τοῦ ὁποίου τὸ μέλλον διαγράφεται περίλαμπρο, δὲν θὰ εἶχε οὐδέποτε ὑλοποιηθεῖ.»(επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία)
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ. Mostafa El Feki αναφέρθηκε στη συμβολή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στη δημιουργία και τη λειτουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών και ευχαρίστησε τον κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μίλησε για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και την «ομπρέλα» του πολιτισμού η οποία αγκαλιάζει διαχρονικά τις δύο χώρες ανεξάρτητα από τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Μίλησε για τον ρόλο της κυρίας Βαρδινογιάννη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης και την προσκάλεσε να επισκέπτεται την Βιβλιοθήκη κάθε χρόνο τονίζοντας τη θετική της επίδραση.(επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία)
Τα επιτεύγματα του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών μέσα στα δέκα αυτά χρόνια παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου, Καθηγητής Emad Khalil.
Συνολικά 135 φοιτητές μέχρι σήμερα έχουν σπουδάσει και έχουν αποκτήσει πτυχίο στις Ελληνιστικές Σπουδές ή έχουν κάνει μεταπτυχιακά σε τομείς όπως η Ιστορία, η Λογοτεχνία, οι Τέχνες, η Αρχαιολογία, η Αρχιτεκτονική και η Επιστήμη. Το Κέντρο έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει οργανώσει εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικές αποστολές, διεθνή σεμινάρια και συνέδρια, με πιο πρόσφατο το διεθνές Σεμινάριο «Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων στις Μουσειακές Σπουδές» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019 στην Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Erasmus +”. Με κύριο συνεργάτη το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Κέντρο συνεργάζεται με πολλά ακόμα πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ινστιτούτα όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Southampton, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, το Ecole de Louvre, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και πολλά άλλα, ενώ από την Ελλάδα συνεργάζεται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Mέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η συνεργασία του με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίπεδο σπουδών Μaster στις Ευρω-Μεσογειακές Σπουδές ενώ ταυτόχρονα ξεκινά νέος κύκλος σπουδών στο Κέντρο σε επίπεδο PhD στις ελληνιστικές σπουδές. Ξεκινούν επίσης προγράμματα για παιδιά για να έρθουν πιο κοντά στην αρχαιολογία.
Αμέσως μετά ακολούθησε διάλεξη του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, με θέμα «Μετρώντας με Σκιές και Νερό Ίχνη από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».
Το «παρών» στη σπουδαία αυτή εκδήλωση έδωσαν Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κύριος Νίκος Γαριλίδης, η κυρία Έφη Ζερεφού, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κύριος Ανδρέας Ζαΐμης, μέλη και υποστηρικτές των «Φίλων της Βιβλιοθήκης», όπως η κυρία Κατερίνα Σοφιανού και η κυρία Αναστασία Μηλοπούλου, μέλη του ΔΣ του Κέντρου όπως η Υποδιευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr Hoda El Mikati και ο καθηγητής Farrag Ashraf, καθηγητές και φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού και πνευματικού κόσμου.