Ξεπέρασαν οι τόκοι το κεφάλαιο των «κόκκινων» δανείων!

Ξεπέρασαν οι τόκοι το κεφάλαιο των «κόκκινων» δανείων!

-Βγάζουν στο σφυρί οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια!
-Θα πετάξουν στον δρόμο νοικοκυριά

Στην τελική ευθεία προς τον «Ηρακλή» (εταιρεία ειδικού σκοπού – SPV), τον οποίο θα προικίσει το Δημόσιο με 9 δισ. ευρώ, βρίσκονται «κόκκινα» δάνεια 30 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) έχουν πουλήσει ή τιτλοποιήσει δάνεια ονομαστικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ.

Κι αν προστεθούν και οι τόκοι, το ποσό φτάνει στα 28,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι τόκοι ισοδυναμούν με την ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων!

Αυτό είναι το μεγάλο βαρίδι των τεσσάρων τραπεζών. Εμφανίζουν δε ότι έχουν εισπράξει 2 δισ. ευρώ από μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως να ανακοινώνουν σε ποια τιμή πούλησαν τα εν λόγω δάνεια και ποια ήταν η ονομαστική αξία τους.

Έρχονται τα χειρότερα!
Στο… τσιγκέλι θα βρεθούν δανειολήπτες μέσα στους επόμενους δύο μήνες, από τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια θα πουληθούν στα… αρπακτικά, τα λεγόμενα funds, για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς προηγουμένως να έχει προσφερθεί στον δανειολήπτη η δυνατότητα να αποπληρώσει το δάνειό του στην τιμή στην οποία πωλείται στα funds, τα οποία έχουν ήδη καταφθάσει.

Ήδη, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ», δίνουν στα funds τα «κόκκινα» δάνεια ακόμη και κάτω από το 1% της τιμής τους. Και μέχρι και σήμερα ΚΑΜΙΑ τράπεζα δεν το αμφισβήτησε, δεν βγήκε ντόμπρα και σταράτα να πει σε ποια τιμή πούλησε τα δάνεια. Με αδιάψευστες αποδείξεις, βεβαίως.

Στο μεταξύ, όπως έχει γραφτεί, μέσα στις επόμενες μέρες:
• Η Eurobank έχει δρομολογήσει την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Cairo», το οποίο περιλαμβάνει 73.000 ακίνητα από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια αξίας 7,5 δισ. ευρώ.

• Η Alpha Bank θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Orion», που περιλαμβάνει 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

• Η Εθνική Τράπεζα προχωρεί στην τιτλοποίηση μεγάλου πακέτου στεγαστικών δανείων, που ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

• Η Τράπεζα Πειραιώς τιτλοποιεί το χαρτοφυλάκιο «Phoenix», με στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ.
Αυτά, και από δω και πέρα την αποκλειστική ευθύνη για τα χιλιάδες νοικοκυριά που θα χάσουν τα σπίτια τους την έχουν οι τράπεζες και η κυβέρνηση.

Διαβεβαιώσεις στα λόγια…
Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS Τάσος Πανούσης, αναφερόμενος στους servicers (εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων), διαβεβαιώνει: «Σκοπός είναι να λυθεί το πρόβλημα των ‘‘κόκκινων’’ δανείων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι servicers έχουν εξαρχής τονίσει, και το εφαρμόζουν, ότι κανέναν δεν συμφέρει η διενέργεια πλειστηριασμών σε σπίτια ανθρώπων που έχουν πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα προβλήματα υγείας. Δεν θα προβούμε σε τέτοιους πλειστηριασμούς δημιουργώντας κοινωνικό πρόβλημα».

Αρκεί όλα αυτά, κύριε Πανούση, να τα δούμε και στην πράξη. Μέχρι να γίνει αυτό, ο κόσμος που έχει πάρει δάνειο θα είναι στα κάγκελα…

Πουλάει η Alpha Bank
Στο μεταξύ, η Alpha Bank βγάζει στο σφυρί το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων «Neptune», το οποίο είναι το μεγαλύτερο με εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια που έχει βγάλει για πώληση μέχρι τώρα ελληνική τράπεζα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα επενδυτικά κεφάλαια Apollo, Bain Capital και Fortress.

Το χαρτοφυλάκιο «Neptune» περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν πάρει 1.008 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εξασφαλίσεις επί 4.048 ακινήτων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2.455 είναι αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, τα 258 από 100.000 μέχρι 500.000 ευρώ, τα 367 από 500.000 μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ, τα 85 από 1,5 εκατ. μέχρι 5 εκατ. ευρώ και τα 21 πάνω από 5 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ