Τ. Θεοδωρικάκος: «Ήταν ντροπή ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούσαν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν»

Τ. Θεοδωρικάκος: «Ήταν ντροπή ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούσαν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν»

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τη συμφωνία στη διακομματική για τη ψήφο των αποδήμων ο υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας ήθελε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο στον οποίο κατοικούν χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο γιατί αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος, αξιόπιστος και βοηθάει πάρα πολύ στη συμμετοχή. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι αυτός ο νόμος υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη ότι μπορεί να ισχύσει μόνο αν τον ψηφίσουν 200.  Είχαμε το εξής δίλημμα ή να φέρουμε αυτό που εμείς θεωρούσαμε σωστό να το ψηφίσουμε μόνοι μας με λιγότερες από 200 ψήφους άρα δεν θα εφαρμοζότανε ποτέ. Ή πράγμα και το οποίο κάναμε, να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε συναίνεση και συγκλίσεις και σήμερα το πρωί αντί να τσακωνόμαστε με τα άλλα πολιτικά κόμματα για το ποιος φταίει για το ποιος φταίει που δεν έγινε τίποτα να είμαστε όλοι μαζί και να λέμε στους Έλληνες ότι κάναμε ένα πρώτο μεγάλο και θετικό βήμα για να ψηφίζουν από το εξωτερικό, να τους καλούμε να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και αυτη την πρωτοβουλία η οποία αποκαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό μια αδικία δεκαετιών που έκανε η ελληνική πολιτεία απέναντι στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού.

Από τη χθεσινή συζήτηση η οποία ήταν η καταληκτική αντιλήφθηκα ότι όλα τα κόμματα επιθυμούν, στη βάση που ανακοινώσαμε, να ψηφίσουν, πάντα με την επιφύλαξη ότι φυσικά το νομοσχέδιο θα έχει ακριβώς αυτό που συμφωνήσαμε, το μόνο κόμμα που κατάλαβα ότι έχει βασική αντίρρηση είναι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη αλλά και εκείνοι έχουν το χρόνο να το ξανασκεφτούν και τους καλώ να το κάνουν.

Δεν θα έχουμε επιστολική ψήφο. Οι άνθρωποι θα ψηφίζουν στις πρεσβείες και στα προξενεία καθώς και σε τόπους που θα οργανώσουμε εκλογικά τμήματα παίρνοντας υπόψη τον αριθμό και την κατανομή αυτών που θα κάνουν αίτηση ηλεκτρονική στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος το οποίο επιθυμούν και επιλέγουν, το ψηφοδέλτιο αυτό θα έχει πλέον 15 υποψήφιους ώστε να μπορούν τα κόμματα να μπορούν να βάζουν μέσα προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας και να υπάρχουν επομένως άνθρωποι που προέρχονται από το εξωτερικό. Και τέλος η ψήφος τους θα μετράει ισότιμα με τη ψήφο όλων ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό. Θα ψηφίζουν για την ανάδειξη κυβερνήσεως και τους εκλογικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα κόμματα συνολικά. Αυτό ήταν η κόκκινη γραμμή που είχε βάλει ο πρωθυπουργός από την αρχή από τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μια κόκκινη γραμμή, «να μετράει ισότιμα η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, όλα τα άλλα τα συζητάμε», και αυτή την προτροπή του προέδρου υλοποιήσαμε μέσα από αυτή τη συζήτηση.

Αυτή η ρύθμιση αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν ελληνικό ΑΦΜ και οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια ήταν στην Ελλάδα έστω 2 χρόνια και η απόδειξη αυτή να γίνεται με έγγραφα του ελληνικού κράτους. Μπορεί να είναι σπαστός αυτός ο χρόνος και αφορά έγγραφα τα οποία μπορεί να προέρχονται από το σχολείο στο οποίο πήγαινε, το πανεπιστήμιο, από μια δημόσια, ιδιωτική τεχνική σχολή ή οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εσωτερικού ή μπορεί να έκανε κάποιος τη στρατιωτική του θητεία ή να εργάστηκε στην Ελλάδα ή να ανέπτυξε κάποια επαγγελματική δραστηριότητα.  Πρακτικά η ρύθμιση αυτή σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν τα τελευταία 33 χρόνια από την Ελλάδα, αν υποθέσουμε ότι τα προηγούμενα 2 ήταν στην Ελλάδα,  καλύπτονται πλήρως από αυτή τη ρύθμιση. Πρόκειται σίγουρα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, σίγουρα πρόκειται για το σύνολο των ελληνόπουλων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, καλύπτονται όλοι οι έλληνες φοιτητές –σπουδαστές στο εξωτερικό και καλύπτεται και η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων που απουσιάζουν πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα γιατί είναι μετανάστες στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει κρατική αρχή που να βεβαιώνει πότε μετανάστευσε ο καθένας και έτσι το κριτήριο του πόσα χρόνια λείπεις αντικαταστάθηκε από το κριτήριο να αποδείξει κάποιος ότι έστω δύο χρόνια ήταν στην Ελλάδα τα τελευταία 35. Το πότε έφυγε από την Ελλάδα δεν μας ενδιαφέρει γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί».

Στην ερώτηση ποιος είναι ο αριθμός των απόδημων Ελλήνων ψηφοφόρων ο κ. Θεοδωρικάκος, απάντησε: «Το πόσοι θα είναι έχει σχέση με το πόσοι θα κάνουν αίτηση διότι το ότι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στους ειδικούς καταλόγους δεν σημαίνει ότι συμμετέχουν αυτόματα. Θα πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν οι ίδιοι αίτηση γιατί μπορεί κάποιος να μη θέλει να κάνει αίτηση, μπορεί κάποιος να θέλει να ψηφίσει στην Ελλάδα. Εμείς διευκολύνουμε υπαρκτό δικαίωμα, το δικαίωμα των ανθρώπων να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα δεν αναιρείται.

Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά και θέλω να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους των άλλων πολιτικών κομμάτων γιατί είχαν τη συμβολή τους. Σημασία δεν έχει ποιος έβαλε περισσότερο νερό το κρασί του, σημασία έχει ότι καταφέραμε  τα πολιτικά κόμματα να πετύχουμε τη συνεννόηση και να κάνουμε πράξη ένα αίτημα δεκαετιών. Ήταν ντροπή ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούσαν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν.

Φυσικά θα υπάρξει μεταβολή στο σύνταγμα στο άρθρο 54 προκειμένου να μην υπάρχει καμία απολύτως επιφύλαξη ή αίρεση αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης. Ο κ. Γεραπετρίτης θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες».

Ερωτηθείς αν ο στόχος είναι να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δήλωσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι πάντοτε να πετυχαίνει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις σε όλα τα θέματα. Στο θέμα του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές ασφαλώς θέλουμε να πετύχουμε συναίνεση αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε συναίνεση με το ΚΚΕ. Το ερώτημα της συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να απευθυνθεί κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ γιατί από εκεί μπορεί να μαζευτούν οι 200 ψήφοι».

Σχετικά με τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εκχωρήσουν σε ιδιώτες στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι: «Καθαρές πόλεις, φωτεινές  πόλεις, ασφαλείς πόλεις και όταν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν να το πετύχουν μόνο με τις δικές τους υπηρεσίες γιατί μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές ή γιατί μπορεί να έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό ή για χιλιάδες λόγους, η λύση δεν είναι να ξαναπάμε σε χιλιάδες προσλήψεις και να ξαναφτιάξουμε ένα υδροκέφαλο δημόσιο, η λύση είναι να αξιοποιήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που είναι αυτονόητο και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο δίνουμε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να το αποφασίζουν. Οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις περιφέρειες δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως ανησυχία γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Συνεργασία είπαμε δεν είπαμε ότι θα τους εξοντώσουμε».

Για το μεταναστευτικό

«Υπάρχουν οδηγίες φύλαξης των συνόρων, ο πρωθυπουργός διεθνοποιεί το πρόβλημα και βάζει το ζήτημα με μεγάλη ένταση στα ευρωπαϊκά όργανα γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι η χώρα που θα υποδέχεται κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες αυτούς τους ανθρώπους. Ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα αφήσουμε τα νησιά μας να βουλιάξουν από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και πρόκειται ένας αριθμός να μετακινηθεί οργανωμένα, σε οργανωμένες δομές. Μιλάμε για πράγματα που εγγυώνται την ασφάλεια και της τοπικής κοινωνίας και την ασφάλεια και των ίδιων των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές.  Θα γίνει μια δίκαιη και αναλογική κατανομή στο εσωτερικό της χώρας χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουμε και εμείς και η τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί θα τ’ αντιμετωπίσουμε. Φυσικά και είμαστε σε διάλογο και θα είμαστε σε διάλογο γιατί είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου.  Η κυβέρνηση είναι από τη ίδια πλευρά του λόφου με την κοινωνία, δεν είναι απέναντι».


Σχολιάστε εδώ