Κυρ. Μητσοτάκη στον Economist: Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες – Η επικράτηση του λαϊκισμού πήγε πίσω τη χώρα

Κυρ. Μητσοτάκη στον Economist: Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες – Η επικράτηση του λαϊκισμού πήγε πίσω τη χώρα

«Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμου, τόλμης και ανάπτυξης»

«Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ηπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μονο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.«Όταν προς τα τελη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πηγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Έχοντας βιώσει τραυματικά μία δεκαετή κρίση, διαθέτουμε, πλέον, τη γνώση και τη βούληση, που αποτελούν την πρώτη ύλη της αποφασιστικότητας. Και, νικώντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «Τώρα ξέρουμε, πλέον, τι ακριβώς συνέβη τότε και ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για την μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμη και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή: «Καλά ξεμπερδέματα!»

Ο πρωθυπουργός, με ένα τρίγωνο παρομοίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και στην τρίτη οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε το πως θα προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και έκανε αναφορά στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων projects. «Εφαρμόζουμε το δικό μας τολμηρό σχέδιο που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις συστάσεις των δανειστών. Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων είναι ελληνικής σύλληψης και εκτέλεσης. Πήρε το πράσινο φως του λαού. Η Ελλάδα συζητά με τους δανειστές, είναι ένας δημιουργικός συνομιλητής», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του στάθηκε στις φοροελαφρύνσεις λέγοντας: «Ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις πέφτει από το 28% στο 24% και, μετά, στο 20%, στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% στο 5% ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας. Στα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% ενώ δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις στις νέες οικογένειες και στα παιδιά».

«Παγώνει ο ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες σε βάθος 14ετίας»

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες για τρία χρόνια, σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και σε όσες εκδόθηκαν από 1/1/2006. «Και αυτό το μέτρο θα ισχύει και για το μέτρο της αντιπαροχής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών, κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.

Ενέργεια στην Ελλάδα

Στον τομέα της Ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη απεξάρτηση έως το 2028 από τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. «Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. «Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου. Για την ενέργεια, έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος», πρόσθεσε.

Κλαδικές συμβάσεις

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα, όπως είπε, θα είναι νόμος του κράτους. «Μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορεί -με τη συμφωνία των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Καταπολεμάμε την αδήλωτη απασχόληση και παρέχουμε κίνητρα για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη» τόνισε.


Σχολιάστε εδώ