Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ
Του
ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
-Σε έξαρση η εσωκομματική αντιπαράθεση για την αυτοκριτική της ήττας, αλλά ξεχνούν το σήμερα…
Αντιμέτωπο με το κυβερνητικό του παρελθόν βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κορυφαία και ιστορικά στελέχη, κόντρα στην επιθυμία του ηγετικού πυρήνα, πήραν την πρωτοβουλία και άνοιξαν με δημόσιο λόγο μια συζήτηση που παραπέμπει σε αυτοκριτική.
Σε μια προσπάθεια να επιβάλουν τις προθέσεις τους επιχείρησαν να εξηγήσουν σε –τηλεοπτικό χρόνο– τι οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική ήττα. Μετά τον Νίκο Βούτση, που με τις παρεμβάσεις του άνοιξε αυτήν τη συζήτηση, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της κίνησης των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αφού εκτίμησε ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, επισήμανε ότι ο κύριος λόγος της ήττας ήταν ότι η κυβερνητική τους θητεία ήταν στα χρόνια της κρίσης και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν όπως ήθελαν στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει στους πολίτες. Ακολούθησε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος εμμέσως έθεσε στο κάδρο των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέθεσε την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάνη Βαρουφάκη. Από κοντά ο Νίκος Φίλης αλλά και ο Στέλιος Κούλογλου.
Η άποψη που επικρατεί στο «προεδρικό» περιβάλλον είναι ότι η όποια συζήτηση για αυτοκριτική πρέπει να γίνει συντεταγμένα και στα αρμόδια όργανα, σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε κάθε άλλη περίπτωση ρίχνει «νερό στον μύλο της εσωστρέφειας» και πολύ περισσότερο προκαλεί εμπόδια στην προσπάθεια που γίνεται για να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία.
Αυτό που επιδιώκεται αυτήν τη στιγμή είναι η νίκη στη μάχη της εξωστρέφειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμη μία φορά θα είναι το κεντρικό πρόσωπο και θα σηκώσει το βάρος της νέας προσπάθειας, που έχει ήδη ξεκινήσει, για την ουσιαστική ανασυγκρότηση του κόμματος. Ήδη είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος κύκλος περιοδειών ανά την Ελλάδα. Η αρχή έγινε από την Αχαΐα, μια περιοχή με ισχυρούς συμβολισμούς, αφού αποτελεί το προπύργιο του Παπανδρεϊσμού.
Σε αυτόν τον πολιτικό καμβά προστίθενται και οι νεοεισερχόμενοι της Προοδευτικής Συμμαχίας, οι οποίοι ακόμη όμως ψάχνουν τον βηματισμό και τις ισορροπίες τους στα μονοπάτια της Κουμουνδούρου. Εκεί τα πράγματα είναι κάπως περίεργα, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι στα σκαριά η συγκρότηση μιας νέας τάσης από 30 περίπου νυν και πρώην βουλευτές διαφορετικών αποχρώσεων, οι οποίοι αυτοβούλως διεκδικούν να αναλάβουν ρόλο «προεδρικής φρουράς», που θα επικοινωνεί προς τα έξω το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει ο ηγετικός πυρήνας.
Όπως είναι φυσικό, όταν μαθεύτηκαν οι κινήσεις και οι συναντήσεις τους αντιμετωπίστηκαν με ειρωνικά σχόλια, ενώ ήδη τους έχει αποδοθεί η ετικέτα «οι μολυσμένοι».
Προς το παρόν, η στρατηγική που ακολουθείται είναι στη λογική «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»… και όσοι είναι θα εκτεθούν από μόνοι τους, εάν και εφόσον υπάρχει υστεροβουλία στους σκοπούς και τις απόψεις τους.
Ο Τσίπρας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, συνεχίζει στοχευμένα να πλαγιοκοπεί τα κάστρα του ΠΑΣΟΚ. Ήδη η συμμετοχή του ως παρατηρητής στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προκάλεσε εκ νέου δυσφορία στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ. Ανάλογα συναισθήματα όμως προκαλεί και ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του, που είναι η Κρήτη.