Πονοκέφαλος το Μεταναστευτικό για την κυβέρνηση – Κορυφαίοι υπουργοί ανησυχούν

Πονοκέφαλος το Μεταναστευτικό για την κυβέρνηση – Κορυφαίοι υπουργοί ανησυχούν

– Οργή στις περιοχές που θα εγκατασταθούν πρόσφυγες

Σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας τείνει να μετεξελιχθεί το Μεταναστευτικό, καθώς η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία, ενώ κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τους φόβους τους για το ενδεχόμενο –αν συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό οι προσφυγικές ροές– τα πράγματα να τεθούν εκτός ελέγχου.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο να χρειασθεί –το επόμενο διάστημα– να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάλεσε δε τους ευρωπαίους ηγέτες να επεξεργαστούν εναλλακτικό σχέδιο (plan b) με νέα δέσμη μέτρων που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

Η πολιτική διάσταση του Μεταναστευτικού είναι μία ακόμη πτυχή που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το πολιτικό κόστος που θα προκύψει. Οι ανησυχίες τους αυτές κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll μόλις το 23,4% (!) δήλωσε ικανοποιημένο με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που σε όλα τα άλλα θέματα η ικανοποίηση των πολιτών για την κυβέρνηση κινείται πάνω από το 45% – 50%. Υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν την ανάγκη για μια πιο δυναμική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Ενώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην περιφέρεια μεταφέρουν την οργή των πολιτών από περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν πρόσφυγες.

Τον κόσμο της παράταξης δίχασε ο χειρισμός εκ μέρους της ηγεσίας της παράταξης του ζητήματος που προέκυψε με την πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης. Ορισμένοι καταλογίζουν στον κ. Μητσοτάκη «υπερβολική αυστηρότητα» καθώς θεωρούν ότι η υπόθεση θα έπρεπε να είχε λήξει με την παραίτησή της. Και πως δεν υπήρχε κανένας λόγος παράλληλα να παραπεμφθεί και στο πειθαρχικό για το περιεχόμενο της ανακοίνωσής της σχετικά με τη μεταφορά προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η ηγεσία κινήθηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κάποιοι άλλοι την εντάσσουν στη… στροφή προς το Κέντρο, που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης.
Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ