Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος: Κανένα αυτοκέφαλο δεν ήταν  ξεκομμένο από γεωπολιτικές εξελίξεις

Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος: Κανένα αυτοκέφαλο δεν ήταν ξεκομμένο από γεωπολιτικές εξελίξεις

-Το Ουκρανικό δεν δίχασε την Εκκλησία
-Πρέπει να κρατήσουμε την ενότητά μας

«Ποτέ δεν θα πρέπει να εμπλακούμε σε σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το ουκρανικό ζήτημα, διότι αυτό θα είχε συνέπεια τον δικό μας διχασμό, τη δική μας μετά προβληματική σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο;

Αναντίρρητα, όλα αυτά έχουν και γεωπολιτικές διαστάσεις. Το είπα και στη μικρή Σύνοδο. Σήμερα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Καλώς ή κακώς, κανένα αυτοκέφαλο δεν δόθηκε με αναφορά μόνο προς ενδοεκκλησιαστικούς παράγοντες. Πάντοτε είχε να κάνει και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Λυπάμαι αν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στην εποχή μας, πού ανήκουμε και τι ευθύνη φέ­ρουμε για τα αποτελέσματα.
Το τι θα κάνει η Ρωσική Εκκλησία, μετά τη δική μας αναγνώριση, είναι θέμα δικό της. Ούτως ή άλλως, αντι­εκκλησιαστικά ενεργεί, εντελώς αντι- εκκλησιαστικά. Αυτό θα ισχύσει και εάν τυχόν τολμήσει να αποφασίσει διακοπή κοινωνίας με μας. Αυτό ισχύει και ως προς τον τρόπο που παρεμβαίνει στο δικό μας έργο και στη δική μας αυτοκεφαλία.
Δυστυχώς, αυτό αποδεικνύει ακρι­βώς ότι εμείς πρέπει να κρατήσουμε την ενότητά μας, να στηρίξουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να αναγνω- ρίσουμε, όπως και εσείς λέτε σωστά, την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Έτσι, ενωμένοι, θα μπορέσουμε να διορθώσουμε και τυχόν παραλείψεις ή λάθη. Διχασμένοι, Μακαριώτατε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συμβάλουμε σ’ αυτό που όλοι θέλουμε, στην αλη­θινή ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Το παραπάνω κείμενο είναι η κατάληξη της ομιλίας του κ. Ιγνάτιου με τίτλο: «Η ουκρανική αυτοκεφαλία και η ευθύνη των ψυχών».


♦ Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, απαντώντας σε ανα­φορές του, τόνισε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε χειραγωγείται ούτε δέχεται εντολές, ούτε απειλείται», ενώ ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας δήλωσε ότι υπήρξαν ισχυρές ρωσικές πιέσεις σε έλληνες μητροπολίτες για να μην ταχθούν υπέρ της αυτοκεφαλίας.

Φωτο: screenshot


Σχολιάστε εδώ