Μαγειρεύει ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης

Μαγειρεύει ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης

Ποιοι υπουργοί μένουν εκτός κυβέρνησης
-Άφαντοι οι μισοί υφυπουργοί

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις αρχές του νέου έτους προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση υπουργών και υφυπουργών. Στελέχη του στενού επιτελείου του, από την πρώτη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης, παρακολουθούν και καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια αποφάσεις, δηλώσεις, συμπεριφορές, με την προοπτική να παραδώσουν το σχετικό πόρισμα στον πρωθυπουργό λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο οποίος πάντως θα έχει σχηματίσει και τη δική του ε­ντύπωση για τα περισσότερα από τα μέλη της κυβέρνησης.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάθε υπουργός έλαβε έναν φάκελο με τις προτεραιότητες και τις αποφάσεις που πρέπει να υλοποιήσει σε διάστημα ενός εξαμήνου. Σημαντικό ρόλο για την παραμονή ή μη στην κυβέρνηση θα διαδραματίσει ο βαθμός προόδου που έχει σημειώσει κάθε υπουργός με βάση τον συγκεκριμένο φάκελο. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των υπουργών, ωστόσο έχει διαπιστώσει αδυναμίες και αβελτηρίες που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν (διορθωθούν).

Ο προβληματισμός του έχει να κάνει με τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, όπου οι επικεφαλής υπουργοί είτε δεν έχουν αποδώσει ως τώρα τα αναμενόμενα (Μ. Βορίδης) είτε χρεώνονται λανθασμένους χειρισμούς και αστοχίες (Β. Κικίλιας, Χ. Θεοχάρης), προκαλώντας δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Δύσκολες είναι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κάτι εν όψει ανασχηματισμού. Αν και στο επιτελείο του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την ως τώρα θητεία (απόδοση) του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουμουτσάκου. Όχι τόσο ως προς την αντιμετώπιση αυτού καθ’ αυτού του προβλήματος, όσο για την επικοινωνιακή διαχείρισή του.

Οι… άφαντοι υφυπουργοί!
Αντικείμενο προβληματισμού στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αποτελούν οι μέχρι τώρα επιδόσεις των υφυπουργών. Από τους 28 που στελεχώνουν την κυβέρνηση, οι μισοί και πλέον δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Εξετάζουν, δε, αν αυτό έχει να κάνει με την προσωπική τους «αδυναμία» να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ρόλου ή είναι… αποτέλεσμα του συ­γκεντρωτισμού που ενδεχομένως διακατέχει τους προϊστάμενους υπουργούς.

Αν εξαιρέσει κανείς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει καθημερινή και πολλαπλή δραστηριότητα, κατά τα λοιπά οι υφυπουργοί που δείχνουν περισσότερο ενεργοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Πρόκειται για τους Λ. Αυγενάκη, που λόγω επικαιρότητας και οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στον χώρο του Αθλητισμού έχει διαδοχικές συναντήσεις και επαφές, ενώ έντονη δραστηριότητα έχουν οι δύο υφυπουργοί στο Εργασίας, ο Π. Μηταράκης (Κοινωνική Ασφάλιση) και Δ. Μιχαηλίδου (Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), καθώς και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε ορισμένα υπουργεία το έργο που υλοποιείται δεν έχει την ανάλογη προβολή, με συνέπεια τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας να μένουν στην… αφάνεια.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ