Μάρτιο ο νέος εκλογικός νόμος…

Μάρτιο ο νέος εκλογικός νόμος…

Αφού θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για τους αποδήμους, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

-Στόχος του Μητσοτάκη οι 200 βουλευτές για να καταργήσει την απλή αναλογική
-Μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών

Πυκνές θα είναι οι πολιτικές διεργασίες το προσεχές εξάμηνο, καθώς με μια σειρά πρωτοβουλιών, πολιτικών, όσο και νομοθετικών, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να διαμορφώσει ως έναν βαθμό το πεδίο για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Τερματικός σταθμός στον «οδικό χάρτη» που έχει καταρτίσει ο πρωθυπουργός η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Κεντρικός πυλώνας του εκτελεστικού νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση –αφού προηγηθεί ο διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης– θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Θα προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός ορίου (ποσοστού) για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας αλλά και μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώνει. Μέρος δε του μπόνους θα κατανέμεται στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα, ανάλογα πάντα με το ποσοστό που θα επιτυγχάνουν.

Στις ρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνεται και η αναδιάταξη ενός αριθμού εκλογικών περιφερειών που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τριεδρικών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη καταστήσει σαφές ότι αν η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές εκλογές.

Οι πρώτες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής (που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και οι δεύτερες με το σύστημα που θα ψηφισθεί από τη σημερινή κυβέρνηση.

Μέχρι να φθάσουμε στο τέλος Φεβρουαρίου και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ατζέντα του πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης είναι αρκούντως φορτωμένη. Μέχρι το τέλος του χρόνου (μέσα Δεκεμβρίου) θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενώ στο ίδιο διάστημα θα έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή –μέσα σε κλίμα συναίνεσης (πλην ΣΥΡΙΖΑ) όπως διαφαίνεται– και οι ρυθμίσεις για την ψήφο των αποδήμων.

Κάτι που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μεταβάλει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον εκλογικό χάρτη της χώρας. Μέσα Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος η εκλογή του έχει πλήρως αποσυνδεθεί από τη θητεία της κυβέρνησης, ενώ αρκούν οι ψήφοι 151 βουλευτών για αυτό.

Την ίδια, πάνω-κάτω, περίοδο θα «τρέχει» και η διερεύνηση από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής των ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis. Θεωρείται βέβαιο ότι από την κυβέρνηση θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τις καταθέσεις των μαρτύρων, με στόχο την περαιτέρω «ενοχοποίηση» όχι μόνο του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με απώτερο σκοπό να απαξιώσει την κυβερνητική θητεία του και να πλήξει τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα.

Προσπάθεια που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Κουμουνδούρου. Αντιδράσεις που θα είναι ακόμη πιο έντονες στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες για παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου.


Σχολιάστε εδώ