Θέλουν σε πόστα-κλειδιά τους δικούς τους ανθρώπους…

Θέλουν σε πόστα-κλειδιά τους δικούς τους ανθρώπους…

-Ομοϊδεάτες και υπάκουους…

Ο διορισμός ενός πρέσβη σε μια χώρα όπως και η αποχώρησή του ακολου­θούν καθιερωμένες διαδικασίες. Κατ’ αρχήν, απαιτείται η συναίνεση του κράτους στο οποίο μεταβαίνει με τη διαδικασία του Agreement, δηλαδή, της αποδοχής από τη χώρα διαπίστευσης.

Ακολουθεί η επίδοση των διαπιστευτηρίων στον αρχηγό του κράτους. Έως ότου επιδώσει τα διαπιστευτήρια δεν μπορεί να ασκήσει επισήμως τα καθήκοντά του. Όταν αποχωρεί, συνήθως δίδεται ικανός και λογικός χρόνος προκειμένου να κάνει τις δέουσες εθιμοτυπικές επισκέψεις σε αξιωματούχους του κράτους, συναδέλ­φους, κοινωνικούς παράγοντες κ.λπ. Ένας πρέσβης δεν παίρνει τη βαλίτσα του και φεύγει.

Τα τελευταία, καταπώς φαίνεται, δεν ίσχυσαν για τον πρέσβη μας στη Λευκωσία κ. Ηλία Φωτόπουλο, ο οποίος πήρε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, δηλαδή, εντός δύο εβδομάδων! Ο λόγος της εσπευσμένης αναχώρησής του;

Η αντικαταστάτρια του, πρέσβης της Ελλάδος στην Καμπέρα της Αυστραλίας, θέλει να βρίσκεται στην κυπριακή πρωτεύουσα πριν από την 28η Οκτωβρίου, προκειμένου να είναι στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Θα έχει όμως προλάβει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να έχει επιδώσει τα διαπιστευτήρια στον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, καθώς μόνο τότε νομιμοποιείται να παρευρεθεί σε δημόσιες εκδηλώσεις; Ακόμη δεν θα έχει, καλά καλά, απαλλαγεί από το jet lag που συνήθως συνοδεύει ένα μεγάλο διηπειρωτικό ταξίδι.

Προφανώς, άλλοι θα είναι οι λόγοι της εσπευσμένης αναχώρησης του κ. Φωτόπουλου. Θέλουμε σε πόστα-κλειδιά να έχουμε τους δικούς μας ανθρώπους, ομοϊδεάτες και υπάκουους. Τα υπόλοιπα δεν ενδιαφέρουν. Ούτε και εάν οι αντικαταστάτες έχουν αποδεδειγμένες εμπειρίες και ικανότητες. Και μετά λένε ότι οι διπλωμάτες πρέπει να είναι apolitique και να ενεργούν μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον…

Φωτο: facebook.com/pg/Embassy-of-Greece-in-Cyprus


Σχολιάστε εδώ