ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «Π»: Κάτω από 1% αγοράζουν τα funds τα «κόκκινα» δάνεια!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «Π»: Κάτω από 1% αγοράζουν τα funds τα «κόκκινα» δάνεια!

-Και οι τράπεζες τους παραδίδουν τους χιλιάδες δανειολήπτες, με πρώτους της πρώτης κατοικίας 

«Σε ποιο 5% αγοράζουν τα “κόκκινα” δάνεια τα funds; Κάτω από 1% τα παίρνουν από τις τράπεζες», μας έλεγαν στον… βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων που δεχθήκαμε μετά το πρωτοσέλιδο της Κυριακής (6/10/2019) με τίτλο «Όχι στη ληστεία των δανειοληπτών από τα funds».

Τι εννοείτε; ήταν η ερώτησή μας. Και η απά­ντηση μας άφησε άφωνους: «Όχι κάτω από 5% αλλά κάτω από 1%, από 0,5% έως και 0,3% πληρώνουν και παίρνουν πακέτα “κόκκινων” δανείων».

Πέσαμε από τα… σύννεφα. Ήταν αδιανόητο. Δυστυχώς, όμως, ζούμε στην «εποχή του αδιανόητου»… Εκεί μας έφεραν…

Κατά σύμπτωση, η πρώην υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Λουρή έγραψε σε άρθρο της στα «Νέα» ότι «οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφές δανείων, σε μεταβιβάσεις με χαμηλές τιμές», για να απαλλαγούν από το «μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ελλάδα, που είναι προϊόν της τεράστιας κρίσης που έζησε η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια».

Από το ρεπορτάζ που κάναμε αποδείχθηκε ότι αυτοί που μας τηλεφώνησαν ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι.

Αν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαφωνούν, περιμένουμε τις έγγραφες απόψεις τους, όπου θα παραθέτουν στοιχεία από επίσημα έγγραφα από τα οποία θα προκύπτει η τιμή στην οποία πουλάνε τα δάνεια του κοσμάκη και η διαδικασία που ακολουθείται.
Περιμένουμε…

Τίθεται, όμως, ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί οι τράπεζες δεν προσφέρουν στους δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν στη διπλάσια τιμή από αυτήν που το πουλάνε στα funds;

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, 17 δισ. ευρώ ΜΕΔ βρίσκονται ήδη σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο της κυρίας Ελένης Λουρή, «η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) στην Ευρώπη και έναν από τους υψηλότερους παγκόσμια. Τα ΜΕΔ φτάνουν στο 45% των δανείων (σχεδόν 80 από 177 δισ. ευρώ). Ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη είναι κάτω από 4%. Χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν μονοψήφιο ποσοστό».


 Μπαίνει στη μέση ο «Ηρακλής»


Την έγκριση, μετά βαΐων και κλάδων, του σχεδίου «Ηρακλής» από το Κολέγιο των Επιτρόπων έφερε στην Αθήνα η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς.

Το σχέδιο «Ηρακλής» προβλέπει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν σε SPV (εταιρεία ειδικού σκοπού) μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι 30 δισ. ευρώ μέσω κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ. Και όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, που χειρίσθηκε το θέμα, το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη όχι μόνο των εποπτικών αρχών αλλά και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που θα μπουν στον «Ηρακλή».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε ως ένα σημα­ντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση την έ­γκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο πρέπει να συμπληρωθεί «και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος».

Δημιουργήθηκε, όμως, μια κρίση από τις ενστάσεις των τεσσάρων τραπεζών ως προς το ποιος θα πληρώνει τον τόκο για την εγγύηση, με τις τράπεζες να θέλουν να τον πληρώνουν οι ίδιες, γιατί αν τον πληρώνει ο «Ηρακλής» θα πρέπει να εγγράψουν λογιστικά το σύνολο των τόκων άμεσα στους ισολογισμούς τους. Τα προβλήματα μέχρι στιγμής δεν έχουν επιλυθεί, που σημαίνει ότι ο «Ηρακλής» είναι στον αέρα…


 Πάει περίπατο η πρώτη κατοικία…


Στο μεταξύ, το «οχυρό της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον “νόμο Κατσέλη”» κατελήφθη, και μάλιστα χωρίς ίχνος αντίδρασης από όλα εκείνα τα νοικοκυριά για τα οποία η πρώτη κατοικία ήταν το αποκούμπι τους.
Και ήδη ήρθε και η… λυπητερή: Το 60% των αποφάσεων που βγάζουν τα Ειρηνοδικεία είναι εναντίον του δανειολήπτη.

Συγκεκριμένα:
Συνολικά έχουν εκδοθεί 126.000 οριστικές αποφάσεις, από τις οποίες οι 55.000 είναι αρνητικές για τους οφειλέτες και οι 71.000 υπέρ. Σε ποσοστό 60% οι αποφάσεις που εκδίδονται είναι απορριπτικές.
Εκκρεμούν για εκδίκαση 65.000 – 70.000 υποθέσεις.
Έχουν προσφύγει για ρύθμιση 200.000 οφειλέτες με δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ, έχουν ρυθμισθεί υπέρ του δανειολήπτη οφειλές ύψους 5 δισ. ευρώ και έχει απορριφθεί η ρύθμιση οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ