Τσίπρας: «Φουλ» επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Τσίπρας: «Φουλ» επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Του
Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


-Διχάζει η διεύρυνση – «Θέατρο» σκληρών συγκρούσεων η Βουλή για Προανακριτική, Προσφυγικό και ψήφο ομογενών

Παρελθόν αποτελούν για την ελληνική πολιτική σκηνή οι «μέρες πολιτικού πολιτισμού», που ξεκίνησαν μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εσωτερικές γκρίνιες, προτάσσουν ως κεντρική γραμμή τη σκληρή αντιπολίτευση σε στοχευμένα πεδία.

Αυτό, όπως λένε, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα «γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». «Απεναντίας, όπου υπάρχει κάποιο καθαρό μέτρο που θα είναι ωφέλιμο για τη χώρα και τους πολίτες θα έχουν τη στήριξή μας», υποστήριζε στο «Π» έμπειρος κοινοβουλευτικός, για να προσθέσει με έμφαση: «Η εποχή της στείρας αντιπολίτευσης έχει περάσει.

Οι κραυγές δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία από τους πολιτικούς μας αντιπάλους». Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η φυγή προς τα εμπρός θα φέρει και εσωκομματική νηνεμία. Πιστεύουν δε ότι και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει τον πολιτικό βηματισμό του. Προανακριτική, ψήφος ομογενών, προϋπολογισμός, εκλογικός νόμος και Προσφυγικό θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης.

Τόσο για την ψήφο των ομογενών, όσο και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που η κυβέρνηση αναζητά συναίνεση, η άποψη που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια». Η πρόσκληση του πρωθυπουργού να βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να περάσει η ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών «κάηκε» πριν ακόμα γίνει η συνάντηση των δύο αντρών.

Με το που έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο».

Ωστόσο, μία μέρα πριν από τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέ­ντευξη έδωσε το στίγμα της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής, φροντίζοντας να μη φανεί άκαμπτος και προκατειλημμένος: «Είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο οφείλουμε, λέω εγώ, να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής επικοινωνιακής πλειοδοσίας. Αν αυτός είναι ο στόχος και του πρωθυπουργού, βεβαίως μπορούμε να βρούμε λύσεις».

Για να προσθέσει με νόημα: «Αν όμως ο στόχος είναι μικροπολιτική, επικοινωνιακή πλειοδοσία, και μάλιστα παίζοντας παιχνίδια επικίνδυνα, θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τότε θα μας βρει απέναντι. Εγώ προσέρχομαι με διάθεση θετική…».

Το πρωί της Παρασκευής η συνάντηση των δύο αντρών ξεκίνησε με χαμόγελα και ολοκληρώθηκε με «αποστάσεις ασφαλείας». Ο κ. Τσίπρας παρέμεινε στην ίδια θέση, χωρίς να γκρεμίσει τελείως τις γέφυρες, αναμένοντας, όπως είπε, το γραπτό κείμενο των προτάσεων προκειμένου να ανακοινώσει και τις οριστικές του αποφάσεις.

«Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς, εκεί κατατείνει. Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεών μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στον διχασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον κομματικό πυρήνα αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία έχει να κάνει με αλλαγές θεσμικού επιπέδου.

Θεωρούν ότι το θέμα της ψήφου των ομογενών και η αλλαγή στον εκλογικό νόμο είναι στην ίδια ευθεία, διότι, όπως λένε, «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου, και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος, που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά».

Σε «θέατρο» σφοδρών αντιπαραθέσεων αναμένεται να μετατραπούν οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ενδεικτικά των διαθέσεων είναι και τα πρόσωπα που επελέγησαν για να συμμετάσχουν στην Επιτροπή: Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σπύρος Λάππας, Δώρα Αυγέρη, Ιωάννη Γκιόλα, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να δείχνει τα δόντια του, αλλά το εσωκομματικό παρασκήνιο παραμένει… φουντωμένο.
Τα θέματα που εξακολουθούν να διχάζουν τα κορυφαία στελέχη είναι η διεύρυνση του κόμματος και η έναρξη μιας μεγάλης συζήτησης για το τι έφταιξε. Όσον αφορά τη διεύρυνση που επιθυμεί η προεδρική πτέρυγα, η κριτική που αντιπαρατίθεται επιμένει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην πασοκοποίηση και τελικά στην πολιτική απαξίωση.

Η άλλη πλευρά αντικρούει αυτήν την επιχειρηματολογία υποστηρίζοντας πως η εισροή νέων μελών θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιθυμητή ανανέωση.

Θα χάσουμε στο τέλος την… τηγανίτα
Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί ανάγκης για αυτοκριτική, η μία πλευρά υποστηρίζει ότι «λίγο-πολύ αυτό έχει γίνει» και πως «αν μια τέτοια διαδικασία τραβήξει σε βάθος και χρόνο, θα μετατραπεί σε αυτομαστίγωμα».

Από την άλλη, κορυφαία στελέχη, με σημαίνοντα ρόλο στο κόμμα, με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους δίνουν τροφή για εσωκομματικές ζυμώσεις, συντηρώντας στην επιφάνεια ζητήματα εσωκομματικών τριβών, που αποπροσανατολίζουν από το κεντρικό διακύβευμα, που είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αντιδεξιού μετώπου.

Όπως σχολίαζε μάλιστα με χιούμορ έμπειρο στέλεχος, που κρατά ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές: «Ρίχνουμε πολύ λάδι στο τηγάνι και κινδυνεύουμε να χάσουμε την τηγανίτα…».


Σχολιάστε εδώ