Σ. Φάμελλος: «Μαθητευόμενοι, αλλά και επικίνδυνοι μάγοι στο ΥΠΕΝ»
«Αναρωτιόμαστε ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να διοργανώσει τη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για μία κίνηση που, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, την εξέθεσε σοβαρά, καθώς και την ανάγκασε να αποδεχτεί την αδυναμία της, αποφασίζοντας ότι ένα Ίδρυμα εκτός ΥΠΕΝ, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, θα σχεδιάσει τις κυβερνητικές πολιτικές για τα πλαστικά μιας χρήσης και την κυκλική οικονομία» δήλωσε ο τομεάρχης Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος τη συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΝ για τα πλαστικά και την κυκλική οικονομία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε «Εμφανίστηκαν, εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν γνώση ούτε καν των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της πραγματικότητας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις διαφάνειες και σχεδόν όλο τον προγραμματισμό της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι, τομείς που δεν περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις δεν ενδιαφέρουν τον κ.Χατζηδάκη και φροντίζει να τους θέτει εκτός ενασχόλησής του».
«Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία εκ μέρους του» αναφέρει ο τομεάρχης Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «να διαχειριστεί (πολιτικά, κοινωνικά και επιστημονικά) τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της νέας εποχής των πλαστικών, αλλά η κοινωνία μας και κυρίως το Περιβάλλον δεν αντέχουν άλλους μαθητευόμενους μάγους. Είναι αναγκαίο να του υπενθυμίσουμε λοιπόν τα πιο σημαντικά βήματα που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθότι έχουμε δεσμευτεί ότι θα ασκήσουμε προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, ειδικά σε ένα θέμα όπως το περιβάλλον που είναι εθνική υπόθεση:
1.Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το 2018, παραδόθηκε και στην ΕΕ, περιλαμβάνει ξεκάθαρα Μέτρα και σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο οφείλει απλά να εφαρμόσει και όχι να παρουσιάσει.
2.Ο διάλογος με την ελληνική βιομηχανία και τους χρήστες (εμπόριο, τουρισμός, κλπ.) για τα πλαστικά μιας χρήσης, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα πολλών Υπουργείων και συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παρουσιάσει δημόσια ένα εφικτό οδικό χάρτη. Προαναγγελίες πρωτοποριακών στόχων μόνο για λόγους εντυπώσεων και χωρίς καμία προετοιμασία, δεν επιτρέπονται.
3.Η κυκλική οικονομία στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή οργανικών, που είναι υποχρέωση όλων των ΟΤΑ, από τις νομοθετικές ρυθμίσεις 4968/2017 και 4555/2018. Το Υπουργείο καθυστερεί ανησυχητικά στην εφαρμογή και την κατανόησή τους, αν και δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής σε αυτό τον τομέα.
4.Από 1/1/2020 οφείλει να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων, με βάση την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή για όλους τους ΟΤΑ, καθώς και να αρχίσει να καταβάλλεται η εισφορά για την κυκλική οικονομία. Και για αυτό το μέτρο δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ωρίμανση.
5.Η κυκλική οικονομία απαιτεί τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων και την ενίσχυση των πόρων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό απαιτείται η άμεση έγκριση απαιτητικών επιχειρησιακών σχεδίων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος όμως απουσίαζε από τη σημερινή συνέντευξη».
Και καταλήγει ο Σ. Φάμελλος, «κατά την περίοδο 2015-2019, έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία υποχώρηση σε αυτή την προοπτική. Η ουσιαστική απουσία πολιτικής δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ανούσιες παραστάσεις και μεγάλα λόγια, ειδικά όταν η υφιστάμενη αδυναμία σε κρίσιμους τομείς φτάνει μέχρι και σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου» ανέφερε.