Κυρ. Μητσοτάκης στο AFP: Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για την πιθανότητα νέας εισροής προσφύγων μέσω της Ελλάδας

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την πιθανότητα ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος που θα έρχεται μέσω της Ελλάδας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, σε αποκλειστική συνέντευξη 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Γαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP. Εκτιμά πως λόγο της τουρκικής επίθεσης στη Συρία πιθανότατα να φύγουν από την περιοχή που έπληξε τη σύγκρουση περισσότεροι άνθρωποι.

Με περίπου 70.000 αιτούντες άσυλο στο έδαφός τους – συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 33.000 σε νησιά κοντά στην Τουρκία – η Ελλάδα ανησυχεί ότι η τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικών ελεγχόμενων περιοχών θα συντρίψει τους ήδη υπερπλήρεις καταυλισμούς.

Σημειώνει δε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια Συριανούς πρόσφυγες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη απειλήσει ότι θα «ανοίξει τις πύλες» για να αφήσει περισσότερους πρόσφυγες να φύγουν προς τις δυτικές χώρες εάν αποτύχουν τα σχέδιά της Τουρκίας για επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, το απορρίπτει το παραπάνω σχέδιο της Τουρκίας ως εκβιασμό.

“Η ιδέα ότι η Ευρώπη μπορεί να εκβιαστεί από την απειλή να εξαπολύσει κύματα προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι αποδεκτή ως πρόταση”, δήλωσε θεωρώντας την κίνηση αυτή από την γείτονα χώρα ως εκβιασμό.

Η ΕΕ ήταν “γενναιόδωρη” με την Άγκυρα

Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ ήταν “γενναιόδωρη” με την Άγκυρα, γεγονός, όπως αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι δεν αναγνωρίστηκε πλήρως από τους Τούρκους.

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες αυτή την εβδομάδα είπε ότι η Ελλάδα το 2019 είχε λάβει πάνω από 46.000 ανθρώπους – περισσότερο από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο μαζί. Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι μακριά από το σχεδόν εκατομμύριο που έφτασε το 2015, η Ελλάδα αγωνίζεται να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.

“Είναι σαφές ότι αν κοιτάξετε μόνο τον αριθμό που διασχίζει το Αιγαίο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα (οξύ)”, δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Τα Hot spot στο σημείο κατάρευσης

Στα νησιά, πολλοί αιτούντες άσυλο κοιμούνται σε σκηνές και σε βάρκες, καθώς τα στρατόπεδα έχουν υπερβεί πολλές φορές τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενήσουν αναφέρει το AFP.

Εκτός από τις ανησυχίες περί υγιεινής, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ωριαίες ουρές για φαγητό και μια ακόμη μεγαλύτερη αναμονή για την επεξεργασία των αιτήσεών τους ασύλου, με αποτέλεσμα επιπλέον ψυχική καταπόνηση. Αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σύγκρουση μεταξύ Συρίων και Αφγανών στη Σάμο. Μια πυρκαγιά αργότερα ξέσπασε στο στρατόπεδο, κάνοντας δεκάδες σκηνές.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Ιούλιο, σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέλνοντας 10.000 ανθρώπους πίσω στην Τουρκία και επιταχύνοντας τη διαδικασία ασύλου.

“Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Όταν κάποιος δεν έχει δικαίωμα ασύλου, τότε πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία”, λέει ο συντηρητικός ηγέτης.

Ωστόσο, επιμένει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί “περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη, τεχνολογία για τον εντοπισμό των σκαφών, ακόμη και πριν εγκαταλείψουν την τουρκική ακτή, την ικανότητα επικοινωνίας με την τουρκική ακτοφυλακή, έτσι ώστε τα πλοία να σταματήσουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα”.

Ο Μητσοτάκης επικρίνει επίσης την άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, να πάρουν ακόμη και ασυνόδευτους ανηλίκους.

Μητσοτάκης: Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τις χώρες της ΕΕ που επιλέγουν να μην συμμετάσχουν σε αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

“Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για εκείνους που επιλέγουν να μην συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, λέει, προσθέτοντας ότι σχεδίαζε να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο της ΕΕ ξεκινώντας την Πέμπτη.

«Έχουμε μεταξύ 3.000 και 4.000 ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα, δεν θα ήταν πολύ δύσκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες να χωρίσουν αυτόν τον αριθμό και να πάρουν μέρος της επιβάρυνσης από την Ελλάδα για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος».

Για την Ελληνική οικονομία

Ο κύριος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να ξεκινήσει εκ νέου η οικονομία της Ελλάδας και να επαναδιαπραγματευτεί μερικούς από τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας που σπρώχνουν την ανάκαμψη.

Ελπίζει να καταλήξει τελικά να συμφωνήσει να μειώσει τον ετήσιο στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού που η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας είχε υποσχεθεί να διατηρήσει μέχρι το 2022.

“Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια ευχάριστη έκπληξη στην ευρωζώνη. Μετά από μια δεκαετία κρίσης, νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι για μια ισχυρή ανάκαμψη και νομίζω ότι έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η Αθήνα δανείζεται επί του παρόντος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η κυβέρνηση επιδιώκει επιθετικά τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, όπως η ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας ως εμπορικού και τουριστικού κόμβου.

Οι μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνουν μια πολιτική η οποία θέτει αυστηρότερους κανόνες για τις απεργίες που συχνά υπονομεύουν βασικούς τομείς.

“Δεν περιμένω καμία πραγματική αντίδραση, δεν έχετε την αίσθηση ότι αυτή η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οποιασδήποτε κοινωνικής αναταραχής”, λέει.

“Είμαστε στη διαδικασία της αποχώρησης από την κρίση πίσω από εμάς, αυτό είναι που υποσχέθηκα, αυτό είναι που πρέπει να παραδώσω” καταλήγει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο AFP.

Φωτο: AFP / ARIS MESSINIS


Σχολιάστε εδώ