Κόντρες με τη Λευκωσία…

Κόντρες με τη Λευκωσία…

Σύννεφα, όπως μαθαίνουμε, έχουν εμφανισθεί στις σχέσεις της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από ομογάλακτα κόμματα της δεξιάς παράταξης.

Αφορούν κυρίως τους χειρισμούς στο Κυπριακό, καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε διάφορες ασκήσεις ισορροπίας που κάνει, ενώ προέκυψε και το θέμα του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο έχει κερδίσει αρχικά τη στήριξη της ΕΕ και θα είναι κρίσιμο για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Κύπρου και μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία συνδέει με υποθαλάσσιο καλώδιο τα Κατεχόμενα, προσφέροντας ένα τακτικό πλεονέκτημα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αθήνα επιμένει ότι επείγει η άμεση κατασκευή, με εθνικούς πόρους, της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι Κύπριοι επιμένουν ότι εάν γίνει τώρα αυτή η διασύνδεση, το έργο της διασύνδεσης με Ισραήλ θα ατονήσει και θα εγκαταλειφθεί από την ΕΕ. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι θα κατασκευασθεί η διασύνδεση της Κρήτης με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συμβατό με μελλοντική επέκταση προς την Κύπρο.

Η αλήθεια, ωστόσο, φαίνεται να είναι κάπου στη μέση, μια και τα κυπριακά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που προέκριναν τώρα την κατασκευή μέρους του έργου, συνδέοντας την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κύπρο, το οποίο θεωρούν μάλιστα εθνικό έργο…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ