Λείπουν 10 ψήφοι για τους αποδήμους

Λείπουν 10 ψήφοι για τους αποδήμους

-«Όχι» Τσίπρα – «Ναι» από Φώφη και Βελόπουλο –«Ίσως» από Κουτσούμπα και Βαρουφάκη

Στον αέρα βρίσκεται η προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να διασφαλίσει τη στήριξη 200 βουλευτών ώστε η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να τεθεί σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές. Παρά το συναινετικό κλίμα που επικράτησε σε γενικές γραμμές στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ρυθμίσεις, όπως τουλάχιστον έχουν αποσπασματικά παρουσιαστεί από την κυβέρνηση, δεν συ­γκεντρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία.

Αρνητική ήταν η στάση του Αλ. Τσίπρα, θετικοί υπό όρους η Φ. Γεννηματά και ο Κυρ. Βελόπουλος, ο Δ. Κουτσούμπας επιφυλάχθηκε να δει την τελική μορφή του νομοσχεδίου, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση του Γ. Βαρουφάκη. Εκ πρώτης όψεως, η πρόταση της κυβέρνησης φαίνεται να συγκεντρώνει 190 ψήφους, οπότε χρειάζεται ακόμη 10 για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Πιο αναλυτικά: «Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της Διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, δεν επιθυμούμε όμως να τους μετατρέψουμε σε αντικείμενο ψηφοθηρίας» ήταν η κεντρική γραμμή του Αλ. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, πρότεινε να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν 3 – 12 βουλευτές Επικρατείας σε ξεχωριστούς καταλόγους. Δηλαδή, επί της ουσίας, πρότεινε να μην προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ερχόμενος έτσι σε πλήρη αντίθεση με την αμετακίνητη κυβερνητική θέση, που είναι να προσμετρώνται κανονικά.

«Ναι» υπό… όρους (κοντά στις κυβερνητικές προτάσεις) λέει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά. Δικαίωμα ψήφου να έχουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια. Ακόμη, να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος (κάτι που προτείνει και η κυβέρνηση) και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών (είναι και πρόταση της κυβέρνησης). Να εξασφαλιστεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το δεύτερο «ναι» ήρθε από τον Κυρ. Βελόπουλο, ο οποίος πάντως συνέδεσε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με τον εκλογικό νόμο, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τι ακριβώς προτείνει.

Αυστηρούς όρους, μακριά από τις κυβερνητικές προτάσεις, θέτει το ΚΚΕ. Όπως δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας, δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ΑΦΜ και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, πληρώνουν φόρους, έχουν κατοικία κ.λπ. Ζήτησε ακόμη να τεθεί ένα χρονικό όριο όσον αφορά το έτος που έφυγαν από την Ελλάδα και αυτό να μην υπερβαίνει τα 25 με 30 χρόνια. Τά­χθηκε αντίθετος στην επιστολική ψήφο και επέμεινε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως ακριβώς και του εσωτερικού. Δηλαδή, σε εκλογικά τμήματα (που θα δημιουργηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κ.α.) με παραβάν κ.λπ.

Παραμένοντας σταθερός στους βασικούς άξονες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις σε επιμέρους σημεία (επιστολική ψήφος κ.ά.), εκεί όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγείρουν ενστάσεις ή προβάλλουν αντιρρήσεις. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος θα ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους των κομμάτων, με στόχο να διαμορφωθεί πεδίο ευρείας συναίνεσης στις βασικές διατάξεις. Ο προγραμματισμός που έχουν κάνει στο πρωθυπουργικό επιτελείο προβλέπει ότι το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

Μόνο στην Ελλάδα δεν ψηφίζουν οι ομογενείς
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το International Institute for Democracy and Electoral Assistance, 115 χώρες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέπουν την ψηφοφορία των κατοίκων του εξωτερικού στις εκλογές. Από αυτές, οι 41 είναι ευρωπαϊκές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία, αν και υπάρχει πρόβλεψη για ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, δεν εφαρμόζεται.


Σχολιάστε εδώ