Έχουμε χορτάσει από λόγια, κύριε Πομπέο…

Έχουμε χορτάσει από λόγια, κύριε Πομπέο…

-Κι όταν γίνει «η στραβή», μην τον είδατε τον Αμερικανό
-Σας δώσαμε και νέες βάσεις και ούτε μια… κακιά κουβέντα δεν είπατε για την Τουρκία

«Η Ελλάδα, νομίζω, θα είναι πιο ασφαλής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας για την ενίσχυση των αμερικανικών βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Το ερώτημα που τίθεται για τον κάθε Έλληνα που αγωνιά για το αύριο της πατρίδας μας αφορά τον βουλιμικό γείτονά μας, τον Τούρκο, όπως εκφράζεται σήμερα διά στόματος Ερντογάν, ο οποίος δεν κρύβει τις επιδιώξεις του με τις καθημερινές έ­μπρακτες απειλές, το όργιο των παραβιάσεων στον αέρα και στη θάλασσα και τις διεκδικήσεις στα κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ρωτήθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά «τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για αυτήν τη συμφωνία».

Και η απάντηση του κ. Πομπέο ήταν η εξής: «Η Ελλάδα, νομίζω, θα είναι πιο ασφαλής. Είναι ο βασικός λόγος που οι δύο χώρες πήραν αυτή την απόφαση. Είναι win-win από πλευράς ασφαλείας. Η Ελλάδα επωφελείται από τη στενή σχέση ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τους κοινούς κανόνες αντίληψης και επιχειρήσεων στο ίδιο επίπεδο. Είναι βασικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να αμυνθούμε ή να αποτρέψουμε αποφασισμένους αντιπάλους».

Και λίγο παρακάτω, στην ερώτηση: «Ανησυχείτε για ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία; Παραδοσιακά περιμέναμε τις ΗΠΑ να παρέμβουν αν υπήρχε έ­νταση», η απάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήταν κάπου στο… θα τα βρούμε. Όπως τα… βρήκαμε το 1974 με τον «Αττίλα», που εισέβαλε κάτω από τα μάτια του Αμερικανικού Στόλου… Με την Τουρκία να κάνει συνεχή βήματα στη συνέχεια…

«Ανησυχούμε κάθε φορά που υπάρχει ένταση ανάμεσα σε δύο χώρες, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Δεν θέλω να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Κι αν συμβεί, κύριε Πομπέο, η Ελλάδα τι θα κάνει, με τους Αμερικανούς να είναι δίπλα και να σφυρίζουν αδιάφορα, όπως έκαναν το 1974;

Βάζει, μάλιστα, την Ελλάδα στην ίδια μοίρα με «τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα», όπου λέει ότι δεν θέλει να συμβεί μια σύγκρουση…

Απλώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πήρε πάλι ολόκληρο πακέτο βάσεων από την Ελλάδα τζάμπα, χωρίς καμία δέσμευση για υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας μας, περιορίστηκε να πει πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λυθούν οι μεταξύ τους διαφορές (…) ειρηνικά»! Και αυτό την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο μας και τα θαλάσσια σύνορά μας, με την Ουάσινγκτον να μην της τραβάει το αυτί…
Μας δουλεύουν οι φίλοι μας… και σύμμαχοί μας, υποτίθεται…

Να κοιτάξουμε το σπίτι μας, να μην περιμένουμε τίποτα από τους… φίλους μας
Είναι η ώρα να φροντίσουμε εμείς το δικό μας σπίτι. Αν δεν το προσέξουμε, θα πέσει και θα μας πλακώσει. Και αυτό το ζούμε καθημερινά σε όλα τα μέτωπα, με την Τουρκία να απλώνεται στα δικά μας χωράφια. Αυτή την ηττοπαθή στάση επισημαίνει ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε άρθρο του με τίτλο: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία και η εθνική άμυνα: Είμαστε σοβαροί;».

Χτυπάει την καμπάνα:
«Υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που τα εναέρια και θαλάσσια σύνορά του να γίνονται κόσκινο κάθε μέρα από ένα εχθρικό κράτος και να μην αντιδρά, αλλά να περιμένει την ‘‘επόμενη πρόκληση’’, όπου τότε θα απα­ντήσει; Ποιος Έλληνας μπορεί να αποδεχθεί τέτοια ηττοπαθή στάση;».

Προχωρεί, όμως, και παραπέρα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον λαό. Η… γνωμάτευση είναι ότι έχουμε ξεχάσει το χθες. Υπογραμμίζει ο κ. Πάνος Λασκαρίδης: «Ο λαός μας έχει σιγά σιγά εθιστεί στο καθεστώς της συνεχούς απειλής και την έχει συνηθίσει. Και όταν θα γίνει ‘‘η στραβή’’ –γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη γίνει– θα ψαχνόμαστε γιατί έγινε και γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα και άλλα τέτοια γνωστά ελληνικά αστεία. Το μόνο που παραμένει ως παρηγοριά είναι πραγματικά το γεγονός του άριστου ηθικού και της εξαιρετικής κατάρτισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τι πρέπει να γίνει τώρα
Το συμπέρασμα, η κατάληξη του άρθρου του κ. Πάνου Λασκαρίδη είναι ότι απαιτούνται εδώ και τώρα τα εξής:
Άμεση αλλαγή νομικού πλαισίου προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άμεση ριζική αναδιάρθρωση στρατοπέδων, ειδικών δυνάμεων και στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
Άμεση οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, με άμεση καταβολή και διάθεσή της από τα γενικά επιτελεία χωρίς πολιτική επέμβαση.
Εκπαίδευση του ελληνικού λαού για την πραγματική κατάσταση και τους πραγματικούς κινδύνους ώστε να μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας.
Απόλυτη ενότητα και άμεση αντίδραση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.


Σχολιάστε εδώ