Με το καλημέρα 6 «ΟΧΙ» πήρε ο Μητσοτάκης
-Στη ΝΔ κατηγορεί ο ένας τον άλλον ότι δεν ψήφισε την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου
Σε… «κυνήγι μαγισσών» έχουν επιδοθεί στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις διαρροές στην ψηφοφορία για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, ενώ η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο καταβάλλουν προσπάθειες για να αμβλύνουν τη σημασία του γεγονότος αυτού καθ’ αυτού, προκειμένου να μην ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας.
Ο μεν υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό οι βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση και να ψηφίζουν κατά συνείδηση». Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επισήμανε ότι επρόκειτο για μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία, για μυστική ψηφοφορία, στην οποία «δεν υπήρχε κοινοβουλευτική πειθαρχία».
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης επικρατεί αναστάτωση, που παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της πολιτικής εκμετάλλευσης που εύλογα γίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι ακόμη μεγαλύτερος από το γεγονός ότι οι διάφορες πτέρυγες (ομάδες) που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να ενοχοποιήσουν η μία την άλλη.
Με το πέρας της ψηφοφορίας, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, και τη διαπίστωση ότι έξι βουλευτές από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής δεν είχαν υπερψηφίσει την πρόταση για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι εικασιών και σεναρίων. Βουλευτές τόσο από εκείνους που πρόσκεινται στον Κυρ. Μητσοτάκη, όσο και στον Αντ. Σαμαρά έσπευσαν να… προεξοφλήσουν ότι αυτοί που δεν ψήφισαν ήταν οι… Καραμανλικοί. Επικαλούνταν δε το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε διατελέσει επικεφαλής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή και ότι διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με στελέχη προσκείμενα στον τελευταίο.
Η εκδοχή αυτή διοχετεύθηκε και αναπαράχθηκε στα social media με την ανακύκλωση ονομάτων, όπως αυτά του Ν. Κακλαμάνη, του Ευρ. Στυλιανίδη, του Γ. Βλάχου κ.ά. Και όλα αυτά χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για το ποιοι βουλευτές απέκλιναν της κεντρικής γραμμής αλλά και από ποιο κόμμα ήταν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραφιλολογία αυτή ενόχλησε τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος από το 2009 που αποχώρησε από την ηγεσία της παράταξης απέχει συστηματικά και επίμονα από τέτοιου είδους διεργασίες. Συνομιλητές του μάλιστα συνδέουν την τελευταία αυτή στοχοποίηση με την προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020.
Η σεναριολογία ωστόσο είχε και συνέχεια, καθώς βουλευτές που κινούνται στη λεγόμενη ομάδα των ανένταχτων έδιναν μια πιο… προωθημένη εκδοχή για τα γεγονότα στη Βουλή. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Δ. Παπαγγελόπουλου να ήταν της άμεσης επιρροής του… Αντ. Σαμαρά!
Και ότι με τον τρόπο αυτό ο τελευταίος αφενός εξέφρασε τη δυσφορία του έναντι του Κυρ. Μητσοτάκη, επειδή ο τελευταίος δεν πρότεινε την παραπομπή και του Αλ. Τσίπρα, κάτι που ο κ. Σαμαράς θεωρούσε αυτονόητο. Και αφετέρου «ενοχοποιούσε» την πτέρυγα των Καραμανλικών, πατώντας στις καλές σχέσεις τους με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Όλα τα παραπάνω περιγράφουν το κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, ειδικά σε μια περίοδο πολιτικής νηνεμίας.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ