Π. Προδρόμου: Η Τουρκία επειδή είναι απομονωμένη για αυτό καταφεύγει σε πολεμικές επιχειρήσεις

Π. Προδρόμου: Η Τουρκία επειδή είναι απομονωμένη για αυτό καταφεύγει σε πολεμικές επιχειρήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» στην εκπομπή «Εν Αθήναις» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα.

Ο κ. Προδρόμου αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, δήλωσε τα εξής:  «Η Τουρκία συνεχίζει (τις προκλήσεις). Είναι σημαντικό ότι μια χώρα όπως η Αίγυπτος- δεν μιλάω για την Ελλάδα είναι αυτονόητο- στέκεται τόσο αποφασιστικά και αυτό παίζει ρόλο γιατί ήδη η Τουρκία είχε ενοχληθεί όταν έγινε η τριμερής των υπουργών Εξωτερικών με την Αίγυπτο στη Νέα Υόρκη. Και ο λόγος είναι γιατί η Αίγυπτος έχει ένα σημαίνοντα  ρόλο μέσα στον ισλαμικό κόσμο, εκτός από τη γεωπολιτική θέση που έχει που είναι κλειδί, και όταν ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να παίξει το ρόλο του προστάτη του ισλαμικού κόσμου στην περιοχή σίγουρα χαλάνε αυτά τα σχέδια με την Αίγυπτο να είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις συνεχείς διαβουλεύσεις που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο οι υπουργοί Εξωτερικών όσο και ο Πρόεδρος με τον πρωθυπουργό ετοιμαζόμαστε για το ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου. Είναι γνωστό ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ήδη πάρει αποφάσεις, παρακολουθεί το τι συμβαίνει, ο κ. Τούσκ θα είναι και σε εμάς και αυτό είναι άλλο ένα σκαλί στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στήριξη και όταν το λέμε κάποιοι απογοητευμένοι ασκούν και κριτική αλλά το γεγονός ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα πλην Τουρκίας, δεν βρέθηκε μια χώρα να πει «να το εξετάσουμε, να δούμε μήπως η Τουρκία έχει δίκιο» σίγουρα μετράει. Και σίγουρα μετράει ότι με όλη την προηγούμενη ενεργειακή πολιτική μας που εδώ και χρόνια μεθοδικά προωθήθηκε έχουμε στη θάλασσά μας συμφέροντα της Exxon Mobil, της TOTAL, της ENI,  της NOBLE γιατί ξέραμε και προβλέπαμε ότι η Τουρκία θα δοκιμάσει να αμφισβητήσει».

Στην ερώτηση για την πρόταση Αναστασιάδη για μοίρασμα των φυσικών πόρων της Κύπρου ο κ. Προδρόμου δήλωσε τα εξής:  «Ο Πρόεδρος επανέλαβε αυτό το οποίο είναι ήδη συμφωνημένο στα πλαίσια των συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις ότι δηλαδή στο ομοσπονδιακό κράτος βεβαίως μέσα στην Κυπριακή δημοκρατία οι τουρκοκύπριοι έχουν το μερίδιο που θα τους αναλογεί, ο Πρόεδρος απλώς για να αποστομώσει ή να απενεργοποιήσει αυτή την προπαγάνδα της Τουρκίας πρότεινε από τώρα να γίνει ένας δεσμευμένος λογαριασμός στο όνομα των Τουρκοκυπρίων για να μη λεει η Τουρκία ότι σφετερίζονται οι ελληνοκύπριοι τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Αυτό δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με παζάρι μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Μιλάμε για τους Τουρκοκύπριους τι τους αναλογεί, κανείς δεν θα τους το στερήσει, ούτε αυτά που κάνει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες είναι εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Εμείς έχουμε νομοθεσία, ήδη ισχύει, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει κατά βούληση τα έσοδα, όποια και αν είναι όταν έρθουν, αλλά θα προβλέπεται μια διαδικασία ενός επενδυτικού ταμείου σύμφωνα με το Νορβηγικό μοντέλο κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος είπε ότι εγώ διασφαλίζω τους Τουρκοκυπρίους ακόμα και χωρίς λύση.

Υπάρχουν κανόνες στην συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών εάν η Τουρκία συγκατανεύσει να συμπεριφερθεί λογικά, όχι μόνο με την Κύπρο και με τα άλλα κράτη της περιοχής, θα μπορέσει να επωφεληθεί στο μέτρο που της αναλογεί, όχι παίρνοντας τους φυσικούς πόρους των άλλων.

Η Τουρκία επειδή είναι απομονωμένη για αυτό καταφεύγει σε πολεμικές επιχειρήσεις, δεν μπορεί με άλλο τρόπο να επηρεάσει τις εξελίξεις για παράδειγμα στη Συρία.  Επειδή είναι απομονωμένη από τους παραδοσιακούς συνεργάτες της έχει καταφύγει στη Ρωσία. Αυτά εμάς δεν μας καθησυχάζουν, είναι ρευστό το διεθνές σκηνικό και στην Ευρώπη και με τις ΗΠΑ. Εμείς έχοντας να κάνουμε με αυτό το διεθνές σκηνικό μαζί με την ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα μέσα, τους μοχλούς αντίδρασης που έχουμε και βεβαίως τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν το αρνούμαστε, γιατί εμείς θέλουμε η Τουρκία να φύγει από την Κύπρο με τον κατοχικό στρατό και τις εγγυήσεις, αυτός είναι ο στόχος δεν είναι μεμονωμένα είτε το φυσικό αέριο ή οτιδήποτε άλλο αλλά σχετίζονται τα δύο, σχετίζονται γιατί η Τουρκία για παράδειγμα εδώ και δύο χρόνια αποτρέπει, παρακωλύει, αποφεύγει τη διαπραγμάτευση. Είναι και αυτή μια πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών».


Σχολιάστε εδώ