Μεγάλο το φέσι…

…που φόρεσε η χρεοκοπία της Thomas Cook στον ελληνικό τουριστικό κλάδο. Υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 123 εκατ. ευρώ αφορούν ξενοδοχεία, τα δε υπόλοιπα 77 εκατ. ευρώ είναι οφειλές σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων. Στα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται και οι διανυκτερεύσεις που χάθηκαν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Μέχρι τη μέρα της χρεοκοπίας, η Thomas Cook είχε φέρει συνολικά στην Ελλάδα 1.350.000 πελάτες, από τους οποίους 1.000.000 αφορούσαν αφίξεις μέσω πακέτων, ενώ 350.000 είχαν αγοράσει μόνο αεροπορικές θέσεις.

Να μην ξεχνάμε όμως ότι η συνεισφορά του βρετανικού αυτού οργανισμού στα ετήσια έσοδα του ελληνικού τουρισμού ανερχόταν στο 1,6 δισ. ευρώ, που είναι πολύ μεγάλη ζημία για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει 1.000 πτήσεις αεροσκαφών για τον επαναπατρισμό των πελατών της Thomas Cook και το κόστος είναι 112 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, δίχτυα στους 1.350.000 πελάτες της Thomas Cook ρίχνει η TUI. Ο θάνατός σου, η ζωή μου…

Την πλήρωσαν 1.193 ξενοδοχεία!
Ιδιαίτερα βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας από την πτώχευση της Tho­mas Cook, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ). Με βάση έρευνα, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της Thomas Cook αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.

Στην έρευνα καταγράφεται ότι από τα 9.917 ξενοδοχεία της χώρας τα 1.193, που αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, συνεργάζονται με τον όμιλο Thomas Cook το 2019.

4.500 άνεργοι!
Η χρεοκοπία της βρετανικής Tho­mas Cook οδήγησε στην ανεργία 4.500 άτομα που εργάζονταν στον χώρο του τουρισμού. Για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος δημιουργείται ένα ειδικό πρόγραμμα για τη διατήρηση 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, με επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς στις τουριστικές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πτώχευση του βρετανικού κολοσσού. Και ήδη επίκειται η έκδοση της σχετικής απόφασης.


Σχολιάστε εδώ