Θα δαμάσει ο «Ηρακλής» τα «κόκκινα»  δάνεια;

Θα δαμάσει ο «Ηρακλής» τα «κόκκινα» δάνεια;

Τελικά, όλα είναι στον αέρα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, για το αν το πρότζεκτ «Ηρακλής» (εταιρεία ειδικού σκοπού, SPV) –τη σύσταση του οποίου έχει προτείνει ο αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός– θα απαλλάξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) από τον μεγάλο βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των «κόκκινων» δανείων, όπως αποκαλούνται πλέον.

Στόχος του «Ηρακλή» είναι να καθαρίσει από την «κόπρο του Αυγείου» τις τέσσερις τράπεζες, με τη μεταφορά σε αυτόν των 30 δισ. ευρώ που θεωρούνται ανείσπρακτα από το πακέτο των 78,75 δισ. ευρώ που είναι συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (η Πειραιώς έχει τα 26,09 δισ. ευρώ, η Εθνική τα 13,69, η Alpha τα 24,68 και η Eurobank τα 14,29 δισ. ευρώ).

Σε αυτή την εξέλιξη, το Ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί το senior τμήμα των δανείων που θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες (συγκριτικά υψηλότερης εγγύησης), ήτοι 30 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτή την… εκκαθάριση, με την απάντηση από την κυβέρνηση ότι δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο να μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Στο τέλος ξυρίζουν τον… γαμπρό, λέει η σοφή λαϊκή παροιμία.

Θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι
Δυστυχώς, ο «Ηρακλής» έχει σπείρει πανικό στους εργαζομένους των τεσσάρων τραπεζών. Με την απόσχιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ένταξή τους στο… όχημα ειδικού σκοπού θα υπάρξει μεγάλη μείωση του προσωπικού, με το… ρόπαλο που κρατάει ο «Ηρακλής». Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.


Σχολιάστε εδώ