Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Νοvartis – Τι είπαν Φ. Γενημματά και Δ. Κουτσούμπας
Φ. Γεννηματά: Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Η Βουλή πρέπει να σκάψει βαθιά στη λάσπη
Από τη βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Νοvartis, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και υψηλά βρίσκονται. «Θα πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ισχυρό μήνυμα:
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη, με το Κράτος Δικαίου.
Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της.
Το λέμε καθαρά ότι για εμάς η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού. Δεν είναι προσωπική υπόθεση των στελεχών μας που χτυπήθηκαν άδικα από το σκοτεινό σύστημα. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Ζήτημα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.
Χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένους ενόχους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια υπόθεση το 2018», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν σκέψη για fast track διεκπεραίωση και «αναπομπή του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Δεν θα ανεχτούμε την επανάληψη της παρωδίας του 2018, με αντιστροφή ρόλων. Οι πολίτες δικαιούνται και ζητούν από εμάς απαντήσεις. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να σκάψει βαθιά στην λάσπη».
Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση και μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε. Απροκάλυπτα και αδίστακτα». Πρόσθεσε ότι «η δήθεν «Πρώτη Φορά Αριστερά» δεν ένιωσε κανένα δισταγμό, καμία ντροπή όταν τοποθετούσε στη νευραλγική θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον πρώην Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης Καραμανλή.
Τον άνθρωπο που ήταν γνωστός τοις πάσι ότι ανήκε και ανήκει ιδεολογικά στο χώρο της Δεξιάς.
Ότι συνομιλεί με ένα σημαντικό μέρος της ΝΔ, με μερίδα του δεξιού, παραδόξως τότε φιλοκυβερνητικού Τύπου.
‘Αλλωστε, η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, της δήθεν Αριστεράς, όχι μόνο αποδέχτηκε, αλλά επιδίωξε την υποστήριξη αυτών των σκοτεινών συστημάτων.
Πόνταρε πάνω στη δική τους βοήθεια για να χτίσει το δικό της παρα-κράτος.
Να αλώσει τους θεσμούς για να τους ελέγξει από μέσα.
Και δεν δίστασε να σχεδιάσει μια ολόκληρη σκευωρία με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων.
Χρησιμοποιώντας ένα πρόθυμο παρα-δικαστικό σύστημα που τους προσέφερε την κατάλληλη τεχνογνωσία για την εκτέλεση του σχεδίου».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι ο περιβόητος πια Ρασπούτιν ήταν η κορυφή του παγόβουνου κι ο συντονιστής ενός ολόκληρου συστήματος παρα-εξουσίας μέσα στους κόλπους του εισαγγελικού, κυρίως, σώματος. Μίλησε για το «σύστημα Ρασπούτιν» που παραμένει ακόμη ζωντανό και συντηρεί το τοξικό κλίμα που το ίδιο έχει δημιουργήσει.« Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσει αναδρομικά τη διάτρητη και κατευθυνόμενη διαχείριση της υπόθεσης τα τρία τελευταία έτη.
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε αυτή την υπόθεση.
Ποιοί επέβαλαν στις 9 Αυγούστου 2019 να δοθούν ξανά στην κ. Τουλουπάκη -για πενήντα μία ημέρες- αρμοδιότητες που της είχαν αφαιρεθεί με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας;
Γιατί δόθηκε ξανά στην κ. Τουλουπάκη το δικαίωμα να ασκεί μόνη της ποινικές διώξεις για τις υποθέσεις που ερευνά; Επιστρέψατε αρμοδιότητες στον άνθρωπο που κατονομάζεται και αναφέρεται τόσες φορές και με τόσο μελανά χρώματα στη διαβιβασθείσα δικογραφία ως ευθέως ελεγχόμενη από πολιτικά κέντρα εξουσίας.
Έχουμε ήδη ζητήσει κι αναμένουμε από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης τις αναγκαίες εξηγήσεις», υποστήριξε.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για ομερτά λέγοντας : «Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έκλεισαν και κλείνουν ως σήμερα προκλητικά τα μάτια στο μεγάλο σκάνδαλο.
Είναι παραπάνω από προφανείς πλέον οι συμπτώσεις. Η συνάντηση των κομματικών τους συμφερόντων. Η αμοιβαία σιωπή.»
«Εμείς, λοιπόν, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν! Απαιτούμε τη διερεύνηση της υπόθεσης από μηδενική βάση, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις..
Απέναντι σε αυτή τη συμφωνία της σιωπής, εμείς θα εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα του Ελληνικού λαού να μάθει στην αλήθεια.», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Επίσης τόνισε ότι προσβάλλει βάναυσα το δικαιικό μας σύστημα, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. «Όταν βλέπεις ισχυρούς παράγοντες του δικαστικού μας συστήματος να εκβιάζονται, να φοβούνται, να καταργείται ωμά η ανεξαρτησία τους, τότε ποια πίστη μπορεί να έχει ο πολίτης σε αυτό το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.
Αυτή είναι η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές και οι εκτελεστές της σκευωρίας.
Η βαθιά πληγή που άφησε πίσω της όλη αυτή η σκοτεινή ιστορία στους θεσμούς της Πολιτείας μας», ισχυρίστηκε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι εκεί εντοπίζεται και το ιστορικό καθήκον αυτής της Βουλής.
«Δεν μπορεί να μείνει κηλίδα στην Ιστορία μας η προσπάθεια σπίλωσης και αφανισμού πολιτικών αντιπάλων με εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», είπε.
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Λοβέρδο κι απέδωσε τη στοχοποίησή του , όπως ανέφερε, στο γεγονός ότι ως αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου επισημαίνοντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2004 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κόστισε στον ελληνικό λαό 3,3 δισ. ευρώ και 5 χρόνια μετά, το 2009, άγγιξε τα 6,4 δισ. ευρώ.
Ο εκτροχιασμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης της περιόδου 2004 – 2009 προκάλεσε σπατάλη 12 δισεκατομμύρια 384 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχτισε τις βάσεις την περίοδο 2010 – 2012 για την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το 2014.
Από τα 6,4 δισ. ευρώ που παραλάβαμε το 2009 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μειώσαμε σταθερά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για να καταλήξει το 2014 στα 2,6 δισ. ευρώ και την συνολική εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο να φτάνει τα 12,4 δισ. ευρώ.
Δ. Κουτσούμπας: Οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων στο χώρο του φαρμάκου, βρίσκονται στο ότι αυτό είναι ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη βουλή σχετικά με την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.
Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νοβάρτις -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης».
Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη βουλή δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς σημειώνονται πολύ σοβαρές εξελίξεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική που αφορούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο που «συνιστά ευθεία επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια καθώς και στην ίδια την λειτουργία και αυτονομία των συνδικάτων και το δικαίωμα στην απεργία “που ξεκίνησε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή τροπολογία Αχτσιόγλου», στη σχεδιαζόμενη νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση «που με όχημα το νόμο Κατρούγκαλου και τους τρεις πυλώνες» η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με πρώτο βήμα τις επικουρικές.
Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα υπάρχει η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε άλλωστε αυτή τη Συμφωνία, και οι οποίοι «είναι εκτός πραγματικότητας και στην κυριολεξία βιάζουν την αλήθεια».
Τόνισε ότι η επικίνδυνη αυτή συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις μετατρέπει τη χώρα σε ένα ορμητήριο με μεγάλους κινδύνους για το λαό, υπηρετεί το στόχο των ΗΠΑ για την αναβάθμιση της παρέμβασής τους στην Α. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και Περσικό Κόλπο, ενώ παράλληλα καθημερινά διαψεύδονται τα περί «προστασίας απ’ την Τουρκία», «ασφάλειας», «σταθερότητας» στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν προχθές τη συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην πολυεθνική δύναμη των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, πριν καλά – καλά αναχωρήσει ο Πομπέο από την Αθήνα, έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία για νέα πολεμική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία κατά του συριακού λαού, κατά των Κούρδων, με μαζικές δολοφονίες αμάχων και νέα διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αυτή τη συζήτηση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού καθώς γνωρίζει ότι αυτός είναι αντίθετος σε τέτοιους σχεδιασμούς και το απέδειξε με δύο μαζικές απεργίες, τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ «θα εναντιωθεί ακόμα περισσότερο, αν μάθει την αλήθεια για τους πραγματικούς στόχους και τις πραγματικές συνέπειες της πολιτικής σας».
Είπε ότι ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, «να συζητάμε πάλι για τη Νοβάρτις, τον Παπαγγελόπουλο κλπ» το οποίο χαρακτήρισε ως «βολική ατζέντα και βολική αντιπαράθεση».
Ανέφερε ότι ακόμα και ο τρόπος συζήτησης γύρω από τα σκάνδαλα «συσκοτίζει αντί να βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο Νοβάρτις, είχε τονίσει ότι, πέρα από την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, οι βαθύτερες αιτίες που έφεραν το συγκεκριμένο σκάνδαλο στην επιφάνεια. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται στο ότι το φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα – ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κατ’ επέκταση στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη».
Αναλύοντας στην ομιλία του τους ανταγωνισμούς αυτούς, είπε ότι «υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατέλειωτο ‘δούναι και λαβείν’, μεταξύ ομίλων, του πολιτικού προσωπικού τους, κυβερνήσεων. Και στο έδαφος αυτό οι μίζες, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη».
Επισήμανε ακόμα ότι παρά την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που κυβέρνηση τη χώρα, με αφορμή την υπόθεση Novartis, για το ποιός μείωσε περισσότερο την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, εν τέλει “τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες προχώρησαν στη μείωση της δημόσιας δαπάνης, δεν το έκαναν για να πλήξουν τα μεγάλα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά για να πετύχουν τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και να φορτώσουν βέβαια το οικονομικό βάρος κυρίως στους εργαζόμενους”.
“Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη δραστική μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, η αποτύπωση στις λιανικές τιμές είναι πάρα πολύ μικρή. Μπορεί η κρατική δαπάνη για το φάρμακο να μειώνεται, όμως δεν μειώνεται το κόστος των φαρμάκων. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιβαρύνεται επιπρόσθετα για την αγορά του” πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ στην επιτροπή που συστάθηκε για την υπόθεση Novartis είχε προτείνει “εξέταση όλων των αδικημάτων, εξέταση όλων των μαρτύρων και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονταν σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας, μόνο θετική συμβολή θα είχαν στη διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης, που προχωρούσε παράλληλα με τις δικαστικές αρχές”.
“Η πορεία, όμως, της επιτροπής και ο σύντομος βίος της θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού” επισήμανε.
Ανέφερε στη συνέχεια ότι σήμερα υπάρχει “μια αντίστροφη εκδοχή της υπόθεσης Novartis με καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, που αφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα”, ενω ανάλογα με το πως διαμορφώνεται κάθε φορά ο πολιτικός συσχετισμός “αύριο μπορεί να έχουμε και μια τρίτη εκδοχή της υπόθεσης Novartis”.
Τόνισε ότι “μια κάποια λύση σε αυτό τον φαύλο κύκλο του αποπροσανατολισμού, της σκανδαλολογίας και των πολιτικών παιχνιδιών” θα μπορούσε να είναι η πλήρης κατάργηση του “απαράδεκτου νόμο περί ευθύνης υπουργών” και κυρίως η κατάργηση του βασικού πυρήνα αυτού του νόμου “σύμφωνα με τον οποίο την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ποινικής δίωξης ή για την ανάκληση της ποινικής δίωξης, την έχει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.
“Οι υπουργοί πρέπει να ελέγχονται και να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες, χωρίς την εμπλοκή της βουλής” τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας οτι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ “ούτε αυτό δεν τολμούν” όπως δείχνουν οι θέσεις τους στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως δεν τολμούν να καταργήσουν και την ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, κάτι το οποίο βέβαια ζητούν και οι ίδιες οι ενώσεις των δικαστικών.
Είπε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες ότι αν γίνονταν αυτές οι αλλαγές θα σταματούσαν αυτά τα φαινόμενα, «όμως τουλάχιστον, δε θα ήταν και τόσο εύκολο να παίζονται όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία τώρα παίζονται επί μονίμου βάσεως».
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται με τη συμμετοχή του στη διαδικασία της ψηφοφορίας να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης.
Θα αποχωρήσουμε λοιπόν από την ψηφοφορία. Θα πάρουμε βεβαίως μέρος στην προανακριτική επιτροπή – εφόσον συγκροτηθεί – θα καταθέσουμε ξανά τις προτάσεις μας, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης και θα εκτιμήσουμε και εκεί τη στάση μας.
Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε, σε όλο αυτό το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού που παίζετε όλοι σας, πάνω στις πλάτες και τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.