«Φρένο» από τον Τσίπρα στην κομματική φλυαρία

«Φρένο» από τον Τσίπρα στην κομματική φλυαρία

Του
ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ


-Στον μαυροπίνακα οι τέσσερις βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, κόντρα στο «παρών» του κόμματος
-Δεν θα βρει τους 200 η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων

Φρένο στην ακατάσχετη πολιτικολογία, στην πολιτική φλυαρία και στην καχυποψία επιχειρούν να βάλουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Από την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συμβολή κορυφαίων στελεχών, ξεκινά –όπως λένε– την «πορεία προς τον λαό», με μαζικές εκδηλώσεις, εξορμήσεις και συνελεύσεις.

Εν όψει του 3ου Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να καλλιεργήσει ένα κλίμα εξωστρέφειας, που θα επιτρέψει τόσο στους πολίτες, αλλά κυρίως στα στελέχη να αποκτήσουν σταθερό πολιτικό βηματισμό, χωρίς ηχηρές εσωκομματικές παραφωνίες, με ευδιάκριτο αντιπολιτευτικό στίγμα.

Στο πλαίσιο αυτό, «φάλτσα» όπως αυτά που έγιναν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την έγκριση των τεσσάρων συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Μάλιστα, με εύσχημο τρόπο, φρόντισαν από την Κουμουνδούρου ώστε οι Νίκος Φίλης, Σάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που δεν συντάχθηκαν με την κομματική γραμμή του «παρών» και καταψήφισαν τις συμβάσεις, να λάβουν μηνύματα δυσφορίας.

Πάντως η στάση των τεσσάρων βουλευτών ξένισε πολλά στελέχη, που σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τόνιζαν ότι «με τέτοιες συμπεριφορές εκπέμπουμε προς τα έξω μια εικόνα παράνοιας». «Δεν είναι δυνατόν», έλεγαν, «να καταψηφίζουμε συμβάσεις που είχαν συμφωνηθεί επί των ημερών μας». Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση να μπει ένα μέτρο στη δημόσια έκφραση της διαφορετικής άποψης. Εν προκειμένω αποφασίστηκε να μη δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα, ειδικά τώρα, που θεωρούν ότι έχουν βγει και πάλι στην πρώτη –αντιπολιτευτική– γραμμή.

Τώρα… ξύπνησαν
Το χάος που επικρατεί στη διαχείριση του Προσφυγικού και οι κυβερνητικοί χειρισμοί ξύπνησαν την αντιπολιτευτική συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες για την ακραία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ευθύνεται η χαλαρή αντιμετώπιση στη φύλαξη των συνόρων από την προηγούμενη κυβέρνηση, έδωσαν λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει στην αντεπίθεση.

Με μπαράζ ανακοινώσεων και δημόσιων δηλώσεων προσπάθησαν να προβάλουν το «σκληρό, νεοφιλελεύθερο πρόσωπο» της κυβέρνησης και να «ρίξουν τον σπόρο» για τη δημιουργία αντιδεξιού – προοδευτικού μετώπου. Κάνουν λόγο για «αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ» και για ενέργειες που παραβιάζουν ευθέως το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Καταλογίζουν καθυστερήσεις στην αποσυμφόρηση των νησιών, ειδικά στη Μόρια, που παραδόθηκε με 5.500 άτομα και μέσα σε δύο μήνες έφθασε στους 12.000 ανθρώπους. «Η ΝΔ αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της Ακροδεξιάς, στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι, αυτών δηλαδή που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση για την Ελλάδα», λένε χαρακτηριστικά.

Όχι στους αποδήμους
Το επόμενο πεδίο που συγκε­ντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για σφοδρή πολιτική σύγκρουση είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων. «Εμείς πολύ έγκαιρα παρουσιάσαμε τη δική μας ρεαλιστική πρόταση. Σε αυτό το έκτρωμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», είπε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε στο «Π» εις εκ των στενών συνεργατών του, θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που προγραμματίζει τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα του εκφράσει με τεκμηριωμένο τρόπο τις ενστάσεις του.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι το νομοθέτημα αυτό «αποτελεί τμήμα ενός μικροπολιτικού παιχνιδιού με σκοπό την αλλοίωση του εκλογικού σώματος». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούν ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους επειδή απαιτείται ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση 200 ψήφων.

Τα αποτελέσματα που έχουν βγει από το κοινοβουλευτικό μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι, παρά την αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ, δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή. Αλλά και με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών δεν προκύπτει συναίνεση. Ειδικότερα, εάν στους 158 βουλευτές της ΝΔ προστεθούν οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι δέκα της Ελληνικής Λύσης και οι εννιά του ΜέΡΑ25, θα έφταναν στις 199 ψήφους…

Οι κυριότερες διαφορές στις προτάσεις των δύο κομμάτων εστιάζονται στα εξής σημεία:
– Στον ορισμό των αποδήμων που θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να περιοριστεί σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι να δοθεί ψήφος στο σύνολο των ομογενών. Η ΝΔ δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
– Επιστολική ψήφος: Η ΝΔ είναι υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί.
– Στην καταμέτρηση της ψήφου στο συνολικό αποτέλεσμα ή όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με τη ΝΔ, προτείνει να προσμετράται μόνο για την εκλογή βουλευτών επικρατείας του εξωτερικού.

Μας έκανε το καλύτερο δώρο
Όσον αφορά το πεδίο της καθημερινότητας, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι στο κυβερνητικό οικοδόμημα, παρά την καταιγιστική επικοινωνιακή πολιτική, για να καλύπτονται οι αντίθετες φωνές, ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές.

Τις αιτιάσεις τους αυτές τις στηρίζουν αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη ανάρτηση του πρωθυπουργού για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Μας έκανε το καλύτερο δώρο», σχολίαζε έμπειρος κοινοβουλευτικός, για να προσθέσει: «Το ύφος και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων για το Προσφυγικό και η δυσανεξία που εκφράζουν απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων δείχνουν την ακραία συντηρητική αντίληψη που διαπνέει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Επί της ουσίας, στελέχη που αποφεύγουν να εμπλακούν στις εσωκομματικές καντρίλιες εκτιμούν πως το Προσφυγικό, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και οι αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ κατάφεραν να αφυπνίσουν αντιπολιτευτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας… αριστερό παράθυρο διαφυγής από το βαρίδι της εσωκομματικής μουρμούρας.


Σχολιάστε εδώ