Τι κρύβει η αφωνία του Μητσοτάκη απέναντι στον Ερντογάν
-Φοβάται κάτι;
Ερωτηματικά προκαλεί η στρατηγική «κατευνασμού» που δείχνει να έχει υιοθετήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης έναντι της Τουρκίας και του Τ. Ερντογάν, σε αντίθεση με την τακτική που ακολούθησαν όλοι σχεδόν οι προκάτοχοί του. Στις κινήσεις αλλά και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι εμφανή τα σημάδια υποχώρησης, που εγείρουν επιφυλάξεις ή και ανησυχίες ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Αν ενεργεί υπό το βάρος έξωθεν πιέσεων ή στο πλαίσιο παρασκηνιακών συμφωνιών παραμένει αδιευκρίνιστο.
Η επιλογή του, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, να μη θέσει καν το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο αιφνιδίασε δυσάρεστα. Παράλληλα ήχησε σαν καμπανάκι στα αυτιά αρκετών στην Αθήνα αλλά και στη Λευκωσία. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα τουρκικά μαχητικά αλώνιζαν στο Αιγαίο, ενώ τα ειδικά ερευνητικά πλοία της γειτονικής χώρας μπαινόβγαιναν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ήταν με άλλα λόγια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πέρα από τη σοβαρότητα που έχει αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να θίξει το θέμα των παραβιάσεων προφανώς για να μη δυναμιτίσει το κλίμα της συνάντησης και να μη… δυσαρεστήσει τον τούρκο Πρόεδρο. Κυβερνητικοί παράγοντες, που ρωτήθηκαν σχετικά, απέφυγαν να δώσουν μια σαφή απάντηση για την απόφαση του κ. Μητσοτάκη.
Το δεύτερο, μέσα σε λίγες ημέρες, καμπανάκι ήχησε στις αρχές της εβδομάδας, όταν η κυβέρνηση «αρνήθηκε» να στείλει στη Λευκωσία δύο F-16 προκειμένου να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Αντίθετα με ό,τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, οπότε τα ελληνικά μαχητικά μετείχαν συμβολικά στις εκδηλώσεις. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι δεν εστάλησαν τα αεροσκάφη διότι μετείχαν στην εν εξελίξει άσκηση «Παρμενίων».
Φήμες ωστόσο ανέφεραν ότι έγινε η συγκεκριμένη επιλογή για να μην προκληθούν αντιδράσεις από… Άγκυρα μεριά. Ενώ η πιο ακραία εκδοχή ήταν ότι το «απαίτησε» ο Τ. Ερντογάν! Είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλο πλέον ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να τηρήσει τακτική «χαμηλών τόνων» έναντι της γειτονικής χώρας και δεν θα παρασυρθεί στη λογική των προκλήσεων. Με ορατό τον κίνδυνο αυτό να ερμηνευθεί ως αδυναμία ή και φόβος από την απέναντι πλευρά. Επιπλέον, θα έχει μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές αντιδράσεις, ακόμη και από τα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό τμήμα της παράταξης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο με τα εθνικά θέματα και είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει.
Φωτο: protothema