Ο ΣΥΡΙΖΑ στα κομματικά «χαρακώματα»
Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ
Μετά την τριπλή εκλογική ήττα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ανανεώσει το κόμμα, δημιουργώντας ένα εκσυγχρονισμένο κόμμα, τύπου ΠΑΣΟΚ του 1981, ενσωματώνοντας όλες τις κεντροαριστερές προοδευτικές ομάδες που κινούνται από την Ακροαριστερά μέχρι τις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας.
Το σχέδιο τις «πασοκοποίησης» το αποδέχονται και το προωθούν τα «προεδρικά» στελέχη, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος (ο οποίος ετοιμάζει το νέο ιδεολογικοπολιτικό πρόγραμμα), η Έφη Αχτσιόγλου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιώργος Σταθάκης (που έχει αναλάβει να συντάξει τα πεπραγμένα της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν στο συνέδριο), η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και μια μερίδα νέων βουλευτών.
Το επιχείρημα των προεδρικών είναι ότι ο Τσίπρας ως πρόεδρος προσπαθεί να εξαλείψει ή καλύτερα να μειώσει τις παθογένειες που μέχρι τώρα βασάνιζαν το κόμμα και τα μέλη του. Αυτό που εκφράζουμε είναι ότι αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με ένα υπερωκεάνιο, όπου ο καπετάνιος έχει μεγάλη αποδοχή και δημοτικότητα στις κοινωνικές ομάδες, αλλά το πλήρωμα δεν αντιλαμβάνεται το πρόσταγμα του καπετάνιου για να μη βυθιστεί το πλοίο, π.χ., το κόμμα έχει κεφάλι, αλλά στηρίζεται σε πήλινα πόδια (δηλαδή δεν έχει δυναμικές οργανώσεις στη βάση, όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό και στη νεολαία) και είναι η ευκαιρία να ανοιχτούν οι πόρτες του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, τα παραδοσιακά στελέχη και μέλη αντιδρούν στις προτάσεις για τη μετάλλαξη του κόμματος σε βασικά σημεία, όπως τη μετατροπή του από συλλογικό σε αρχηγικό, ενώ αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα κομματικά όργανα, με ποιες προϋποθέσεις θα ενταχθούν τα στελέχη ή οι προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου, αν, δηλαδή, θα αναλάβουν κομματικές θέσεις, απαξιώνοντας τα στελέχη του 4%, που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ή θα είναι απλά μέλη.
Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα λαϊκιστικό, αλλά να παραμείνει κόμμα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Τη σκυτάλη πήραν οι «53», με βασικό εκφραστή τον πρώην υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και συνοδοιπόρους την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Λάμπρου κ.ά.
Ο Τσακαλώτος ταυτίζεται με τις απόψεις του γραμματέα, ενώ με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» οριοθέτησε το πλαίσιο της διεύρυνσης των θέσεων, ασκώντας κριτική στα στελέχη της κυβερνητικής εποχής, καθώς τόνισε ότι απολάμβαναν τα κυβερνητικά προνόμια και δεν δούλεψαν για την προβολή του κυβερνητικού έργου. Το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο και στα «προεδρικά» στελέχη είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την «πασοκοποίηση», τη στιγμή που απωθεί μέλη και στελέχη μια τέτοια κίνηση.
Την ίδια άποψη έχει και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος παλαιότερα επισήμανε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, ούτε πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ». Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος των «53+» ανακοίνωσε το δικό του «μανιφέστο» στην Κεντρική Επιτροπή, ζητώντας να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος, ο πρόεδρος να εκλεγεί από τα όργανα και όχι από τη βάση και να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «σούπερ μάρκετ», με πολλές ταυτότητες και φυσιογνωμίες.
Οι γνωστοί της «Προοδευτικής Συμμαχίας» ή της «Γέφυρας» τηρούν στάση αναμονής για τις διαδικασίες, αλλά βλέπουν με ενδιαφέρον τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και την αλλαγή των ιδεολογικοπολιτικών παλιών αγκυλώσεων, καθώς τους ανοίγουν τον δρόμο για τις επιτελικές θέσεις μέσα στο κόμμα.
Ήδη έχουν αρχίσει να εισέρχονται στα κομματικά όργανα και να κινούν τα νήματα, ξεπερνώντας τα παλιά στελέχη. Άλλωστε οι «πασοκογενείς» που μεταγράφηκαν τελευταία, ορισμένοι που εκλέχθηκαν βουλευτές με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, Ραγκούσης και Ξενογιαννακοπούλου, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κοινοβούλιο και προσδοκούν, με την καθοδήγηση του Κοτσακά και των παλαιότερων «πασοκογενών» βουλευτών, να ενταχθούν και οργανικά στο κόμμα.
Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τώρα άρχισαν και επίσημα οι διαφοροποιήσεις για το άνοιγα του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες επαναλαμβάνοντας τη φράση «σύντροφοι, κανείς δεν πρέπει να φοβάται τίποτα». Ήδη, όμως, έχει ανοίξει ο διάλογος για τις πολιτικές θέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν εκτενέστερα στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει αρχές του νέου χρόνου.