Λάθος ο επανυπολογισμός 337.000 συντάξεων!

Λάθος ο επανυπολογισμός 337.000 συντάξεων!

– Στο 60% των ενημερωτικών προκύπτουν μειώσεις που ξεπερνούν τα 350 ευρώ
– Η προσωπική διαφορά διασώζει τις παλαιές συντάξεις, που όμως δεν θα δουν πραγματικές αυξήσεις για πολλά χρόνια

Επιτέλους, ξεκίνησε από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων για 1.709.707 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι για όλο το 2019, με ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, βρισκό­ντουσαν κυριολεκτικά στον αέρα, ιδίως μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» (4378/2016).

Η πρώτη φάση ανάρτησης των ενημερωτικών σημειωμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και θα αφορά μόνο τον μήνα Ιανουάριο του 2019. Όμως, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και τα υπόλοιπα ενημερωτικά σημειώματα για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι και Νοέμβριο επιδιώκεται να έχουν αναρτηθεί μέχρι την 21η Νοεμβρίου.

Εξαίρεση θα υπάρξει για περίπου 337.000 συνταξιούχους, επειδή προέκυψαν λάθη κατά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα αναρτηθούν ενημερωτικά σημειώματα και για 107.160 νέες οριστικές συντάξεις που εκδόθηκαν μετά την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» και συγκεκριμένα μετά τις 13/5/2016. Έτσι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια του στελεχιακού δυναμικού του ΕΦΚΑ, το οποίο κλήθηκε, ενδεχομένως και πιεστικά από τη σημερινή πολιτική ηγεσία, να δημιουργήσει σε λιγότερο από δύο μήνες το σχετικό λογισμικό.

Στα ενημερωτικά σημειώματα ο κάθε συνταξιούχος θα μπορεί πλέον να δει αναλυτικά, σε δύο διαφορετικές στήλες, το παλαιό ποσό της σύνταξης που ελάμβανε και στην άλλη στήλη, επίσης αναλυτικά, το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του και πάντα σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον «νόμο Κατρούγκαλου». Η νέα σύνταξη θα αποτελείται πλέον από δύο μέρη, το ένα είναι αυτό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, μειούμενο 6% για κάθε χρόνο, στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε λιγότερα έτη ασφάλισης, τα οποία όμως δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τα 15) και το άλλο εκείνο της ανταποδοτικής σύνταξης, το ποσό της οποίας προκύπτει από τα χρόνια ασφάλισης και το συνολικό ποσό των αποδοχών για τα οποία καταβλήθηκαν εισφορές.

Επιπλέον, σε διαφορετική στήλη αναφέρεται, όπου αυτή προκύπτει, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά».
Προσωπική διαφορά είναι το ποσό που προκύπτει εάν αφαιρεθεί από το ποσό της παλαιάς σύνταξης το ποσό της νέας σύνταξης του «νόμου Κατρούγκαλου», το οποίο προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό.

Τώρα, στην περίπτωση που το ποσό της νέας σύνταξης είναι μεγαλύτερο, κάτι το οποίο συμβαίνει στο 20% – 25% περίπου των επανυπολογισμένων συντάξεων, αυτό το παραπάνω ποσό που θα προκύπτει ως αύξηση θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Αντιθέτως, εάν το ποσό της παλαιάς σύνταξης είναι μεγαλύτερο, τότε το ποσό της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» δεν θα επιφέρει καμία μείωση στη σύνταξη που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Πλην όμως, οι συνταξιούχοι αυτοί, που είναι συντριπτικά περισσότεροι (περίπου το 60% των περιπτώσεων) δεν θα δουν καμία αύξηση στη σύνταξή τους, μέχρι να ισοσκελιστεί το πόσο της προσωπικής διαφοράς με τυχόν μελλοντικές αυξήσεις, όταν και όποτε αυτές προκύψουν.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με το γνωστό «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι 31/12/2022, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιστάθμισμα για το ότι δεν προχώρησε στη γνωστή μείωση μέχρι και 18% της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019, σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένας συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 300 ευρώ, εάν χορηγηθεί αύξηση 40 ευρώ στις συντάξεις από 1/1/2023, τότε αυτή η αύξηση θα «απορροφηθεί» από την προσωπική διαφορά, η οποία θα πέσει πλέον στα 260 ευρώ. Αυτό θα γίνει και σε κάθε επόμενη αύξηση των συντάξεων, έως ότου τελικά μηδενιστεί το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την πορεία της οικονομίας μας και από το ποσοστό ανάπτυξης που θα επιτευχθεί, καθώς είναι ο μόνος δείκτης που σχετίζεται με τη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις.

Ηλεκτρονικά η υποβολή ενστάσεων από 15 Οκτωβρίου

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, για να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη αθρόα προσέλευση συνταξιούχων στις υπηρεσίες του, καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα θελήσουν να υποβάλουν ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους, θα δημιουργήσει μέχρι 15 Οκτωβρίου σχετική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι ενστάσεις. Πάντως, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% (αφορά κυρίως ΝΑΤ, ΤΣΑΥ κ.λπ.) από τα ενημερωτικά σημειώματα που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) ενδεχομένως να φέρει λάθη, καθώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων σε αυτά τα καταργημένα Ταμεία είναι πιθανόν να έγινε με λάθος στοιχεία, καθώς δεν υπήρχαν μηχανογραφικά συστήματα.


Σχολιάστε εδώ