Έρχεται η «λυπητερή»  των «θεσμών»…

Έρχεται η «λυπητερή» των «θεσμών»…

Κατά τα τέλη Οκτωβρίου θα φτάσει στην Αθήνα η «λυπητερή» των «θεσμών». Σε τρεις εβδομάδες οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να παραδώσουν την έκθεσή τους μετά τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από διαπιστώσεις, η έκθεση θα περιλαμβάνει και οδηγίες (μέτρα) που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «οδηγίες» για αλλαγές ή διορθώσεις θα αφορούν θέματα όπως η α΄ κατοικία, τα φορολογικά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός κ.ά. Οι «θεσμοί», μεταξύ άλλων, είναι α­ντίθετοι στην κατάργηση του ΦΠΑ για την οικοδομή, ενώ ζητούν πιο αυστηρά κριτήρια για όσους υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πέραν αυτών, κάνουν λόγο και για δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020, κάτι που πυροδότησε σενάρια και φήμες για νέα μέτρα, προκαλώντας συναγερμό στην κυβέρνηση και ανησυχία στους πολίτες. Για δημοσιονομικό κενό είχε μιλήσει προ ημερών και ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να κλείσει εγκαίρως.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον απερχόμενο Επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Αμέσως μετά τη συνάντηση, κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν σε δημοσιογράφους ότι «ο προϋπολογισμός για το 2020 δεν θα έχει κανένα κενό και δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα».

Κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να αποστείλει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ το προσχέδιο του προϋπολογισμού με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο με σκοπό να ρυθμιστούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.


Σχολιάστε εδώ