Στις απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας χαϊδεύουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ την Τουρκία

Στις απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας χαϊδεύουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ την Τουρκία

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Οι τουρκικές απειλές σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου έχουν φτάσει πλέον στο απροχώρητο! Συμμαχικά κράτη και διεθνείς οργανισμοί κωφεύουν, ενώ η Ελλάδα προσφέρει στο ακέραιον τις πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές υποχρεώσεις της προς αυτούς, που απορρέουν από σωρεία διεθνών συμβάσεων και συμμαχικών αποφάσεων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καταγγείλει την πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, χωρίς όμως να έχει προκύψει κάτι θετικό!

Πρέπει να περιμένουμε μια τουρκική επίθεση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, στη νησιωτική και ηπειρωτική επικράτειά μας, για να φανεί η συμμαχική αλληλεγγύη και να εφαρμοσθεί το Διεθνές Δίκαιο;

Υπάρχει κάτι που η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στο ΝΑΤΟ; Ήταν, βλέπετε, μια κυβέρνηση του «πάρ’ τα όλα», χωρίς να λαμβάνει τίποτα. Το απέδειξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις νέες συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη Σούδα κ.λπ.

Ειδικά ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργάσθηκε μόνο με τους γνωστούς κύκλους και τον ανεκδιήγητο αμερικανό διαπραγματευτή για τη δημιουργία του κουρελόχαρτου αυτού, αλλά έκανε κάτι πολύ χειρότερο. Ανέχθηκε και συνεργάσθηκε για τη δημιουργία κειμένου που δεν μπορεί να ακυρωθεί! Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ «απείλησαν» και «απειλούν» να λάβουν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για τις πειρατικές της βιαιότητες σε βάρος της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έκαναν κάτι; Ουδέν!

Στην πραγματικότητα χαϊδεύουν την Τουρκία, αφήνοντας αυτή να δημιουργεί καταστάσεις ακόμα πιο βίαιες, ώστε στο τέλος, ως δήθεν ειρηνοποιοί, να προτείνουν στην Τουρκία και στην Ελλάδα να τα βρουν μεταξύ τους με διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο δεν έκαναν σε όλες τις προηγούμενες φάσεις της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδος και της τουρκικής επίθεσης στην Κύπρο το 1974;

Άλλωστε είναι πλέον γνωστή και δεδομένη η θέση των «συμμαχικών» μας κρατών και των διεθνών οργανισμών για την εφαρμογή στο θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως λύση της εφαρμογής συνδιαχείρισης των φυσικών και βιολογικών πόρων αυτών χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το Διεθνές Δίκαιο.

Γνωστή είναι και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία πλέον συνιστά Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο και υποχρεώνει όλα τα κράτη που την έχουν υπογράψει, επικυρώσει ή έχουν προσχωρήσει σ’ αυτή ως και τα άλλα που δεν την έχουν υπογράψει να δεσμεύονται από αυτή!

Τη συνδιαχείριση που προτείνουν για τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδος και της Κύπρου οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και άλλα συμμαχικά κράτη-καλοθελητές δεν την έχουν εφαρμόσει για τις δικές του θαλάσσιες ζώνες με τα γειτονικά τους παράκτια κράτη, απαιτούν όμως την εφαρμογή αυτής στην Ελλάδα και στην Κύπρο, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους! Φιλίες και συστάσεις προς την Ελλάδα από τους γνωστούς «συμμάχους» δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Κύπρος έδωσε άδειες στους Αμερικάνους για έρευνες και εκμετάλλευση στην ΑΟΖ της, χωρίς προηγουμένως να θέσει ως προϋπόθεση γι’ αυτό την απαίτηση των ΗΠΑ για άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο. Διαμαρτύρονται μερικοί διότι η Ρωσία πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις του «εμπορίου» αυτού. Το ίδιο όμως δεν κάνουν και οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Ο ΟΗΕ έχει χάσει πλέον τη σημασία του, είναι ένα forum κατ’ εξοχήν για συζητήσεις χωρίς τέλος, χωρίς κανένα νόημα, αφού όλες οι εξαγγελίες του και οι αποφάσεις του δεν εφαρμόζονται από κανέναν! Εφαρμόσθηκαν αυτές μόνο για τη διάλυση του Ιράκ, της Λιβύης και ιδιαίτερα για τη διάλυση της
Γιου­γκοσλαβίας!

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χαράξει μια πορεία στην ελληνική εξωτερική πολιτική μαζί με τους «συμμάχους» της, και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, από κοινού με όλα τα κόμματα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει όλοι να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές και τις διαμάχες!

Όσον αφορά το Προσφυγικό, η Τουρκία έχει αποφασίσει να γεμίσει την Ελλάδα με πρόσφυγες μουσουλμάνους και άλλους για να αλλοιώσει τους ελληνικούς πληθυσμούς στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα. Στη μεσογειακή Συρία υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχουν πόλεμοι, μήπως θα έπρεπε ένας μεγάλος αριθμός των προσφύγων αυτών να μεταφερθούν με πολεμικά πλοία της ΕΕ στις περιοχές αυτές και να διαμορφωθούν hotspots με έξοδα των ευρωπαϊκών κρατών που δεν δέχονται πρόσφυγες, όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κροατία; Κακώς, δε, η χώρα μας χρησιμοποιεί άδεια στρατόπεδα για τους πρόσφυγες, διότι τα στρατόπεδα αυτά μπορεί σε δεδομένη στιγμή να χρειασθούν! Ως εδώ και μη παρέκει!

Από την άλλη πλευρά, η νέα κυβέρνηση πρέπει να καλέσει όλους τους Έλληνες σε εγρήγορση!
Αν τολμήσει, δε, η Τουρκία να προσβάλει ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι άμεση. Είμαστε μόνοι; Έτσι φαίνεται, όπως λέει και ο Διονύσιος Σολωμός στον εθνικό μας ύμνο.

Οι κ. Ερντογάν και Ακάρ πρέπει να ξέρουν ότι τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα τους τα διαθέτει και η Ελλάδα. Γι’ αυτό, ας τολμήσουν! Άλλωστε η διάλυση της Τουρκίας οσονούπω θα γίνει. Συρία, Ιράκ, Αρμενία και Κούρδοι, ως και άλλοι γείτονές της, περιμένουν! Η λυκοφιλία της Τουρκίας με τη Ρωσία πολύ γρήγορα θα τελειώσει. Αυτό δείχνει η διπλωματική ιστορία. Οι Ρώσοι δεν ξεχνούν τις δολοφονίες των δύο ρώσων πιλότων και του ρώσου πρέσβη –και όχι μόνο– από τους Τούρκους!


Σχολιάστε εδώ