15 οι βουλευτές των Αποδήμων
-Στο κυνήγι των 200 ψήφων η κυβέρνηση
Μετ’ εμποδίων και με αργούς ρυθμούς προχωρά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.
Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η τελική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή στη διάρκεια της θερινής περιόδου, μετατέθηκε στη συνέχεια για τον Οκτώβριο, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα. Το σχετικό νομοσχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται στη φάση τις επεξεργασίας καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν καταλήξει σε βασικές διατάξεις.
Όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί στους 15 ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές, ενώ οι ψήφοι τους να προσμετρώνται στο συνολικό αποτέλεσμα.
Τις προσεχείς ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συζητήσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια όσο γίνεται πιο ευρεία συναίνεση. Τις προσδοκίες του ήρθε να διαψεύσει η επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτείνει οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά η ψήφος τους να μη συνυπολογίζεται στο αποτέλεσμα της επικράτειας.
Ο κ. Μητσοτάκης, από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, χαρακτήρισε τη θέση αυτή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αντισυνταγματική αλλά και «βαθύτατα προσβλητική» για τους έλληνες ομογενείς. Αν και υπάρχει χρόνος για καλύτερη συνεννόηση, μετά την εξέλιξη αυτή στην κυβέρνηση κινούνται πλέον με στόχο τις 200 ψήφους, που είναι απαραίτητες προκειμένου οι ρυθμίσεις να εγκριθούν από τη Βουλή και να τεθούν σε ισχύ από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός καθώς οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, όπως διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, είναι πολύ κοντά σε αυτές της κυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι αν με την τελική θέση του Κινήματος Αλλαγής θα πειθαρχήσουν άπαντες οι βουλευτές, καθώς επιφυλάξεις διατυπώνονται όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου. Σε πιθανή διαφοροποίησή του το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να αναζητήσει ψήφους από τα άλλα μικρότερα κόμματα, καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αθροίζουν ακριβώς 200 έδρες. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετο με την κυβερνητική θέση, να προσμετράται, δηλαδή, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, είναι και το ΚΚΕ.
Τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ
Υπέρ της διάταξης που παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους τάσσεται αναφανδόν το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν πρόκειται για παραχώρηση προς τους απόδημους Έλληνες, πρόκειται για υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντί τους», υπογραμμίζει. Βασικά σημεία των προτάσεων που θα καταθέσει στον διάλογο με την κυβέρνηση είναι τα εξής:
• Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.
• Για τη συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωσή τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
• Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
• Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.
• Η πραγματική εκπροσώπηση των απόδημων εξασφαλίζεται με τη δημιουργία μιας νέας, ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει πέντε έως επτά βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.
Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.
Δεδομένου ότι απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον 200 βουλευτών για την έγκριση των ρυθμίσεων, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει την ανάγκη να προηγηθεί εκτενής διάλογος μεταξύ των κομμάτων ούτως ώστε να διαμορφωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία.
Φωτό: iefimerida.gr