Στα θεμέλια του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες από χρυσό και ασήμι
Στα θεμέλια του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες από χρυσό και ασήμι. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Φερχάτ Ασλάν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Sabah».
Ο τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία Kafdagi, ένα μυθικό βουνό για τους Τούρκους, που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις περιβάλλει όλη την οικουμένη, όπως χαρακτηριστικός συμβολισμός υπάρχει για την Αγία Σοφία. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς Ναού της Αγίας Σοφίας σκάφτηκαν σε βάθος 70 μέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Στο βάθος των θεμελίων έχουν τοποθετηθεί μεγάλες ποσότητες χρυσού και ασημιού, υλικά τα οποία οι κατασκευαστές του ναού θεωρούσαν ότι θα προστάτευαν το κτίσμα από κάθε καταστροφή. Ο Ασλάν υποστηρίζει επίσης ότι κάτω από τον ιστορικό ναό υπάρχει άλλος ένας μυστικός υπόγειος ναός, που είχε επίσης κτιστεί την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και που μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στο φως, παραμένοντας στα όρια της παράδοσης.
Περνώντας οι αιώνες, με τον ναό να υψώνεται περήφανος, «προστατεύοντας» την Πόλη και όλους εμάς, τα όρια του μύθου και της πραγματικότητας μπερδεύονται…