Έλληνες παντού…

Έλληνες παντού…

Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του –του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18–, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, ανακάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες, με επικεφαλής έναν έλληνα αστρονόμο στη Βρετανία, τον Δρ. Άγγελο Τσιάρα.

Είναι η πρώτη φορά σε πα­γκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή. Το νερό είτε βρίσκεται σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του είτε μόνο στην ατμόσφαιρά του, κάτι που προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί.

Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler το 2015.

Είναι πιθανότατα μια βραχώδης υπερ-Γη, που έχει μάζα οκταπλάσια της Γης και διπλάσιο μέγεθος. Θεωρείται πλέον ο μοναδικός πλανήτης γύρω από ένα άστρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος διαθέτει τόσο νερό (πιθανώς σε υγρή μορφή), όσο και θερμοκρασία που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα ήσαν αέριοι γίγαντες, αλλά ο K2-18b δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Ο κ. Τσιάρας δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τους περίπου 4.000 εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα «ο K2-18b βρίσκεται δύο βήματα μπροστά, όσον αφορά την πιθανότητα να φιλοξενήσει ζωή».

Λόγω πάντως του υψηλού επιπέδου δραστηριότητας στο άστρο του, είναι πιθανό ότι ο εξωπλανήτης είναι πιο εχθρικός από τη Γη, καθώς εκτίθεται μάλλον σε περισσότερη αστρική (ηλιακή) ακτινοβολία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 28χρονο Άγγελο Τσιάρα, ερευνητή του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», μελέτησαν τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικά δεδομένα του 2016 και 2017 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και αναπτύσσοντας ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης του αστρικού φωτός (που είναι πια διαθέσιμοι σε όλους), προκειμένου να αναλύσουν το φως του άστρου, που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b προτού φθάσει στη Γη.

H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Βιοϊατρικής

Την τεχνητή νοημοσύνη έχουν βάλει στην υπηρεσία της Βιοϊατρικής δύο Έλληνες, οι οποίοι, πριν από περίπου τρία χρόνια, ξεκίνησαν μια startup επιχείρηση, καινοτομώντας στον τομέα της επιστήμης και μάλιστα στη Βιοϊατρική και τη Φαρμακολογία.

Ο Νίκος Τζαγκαράκης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Intoolab, είναι μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργός του Tzager, του πρώτου εγκεφάλου τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του, με ιστορικό στην έρευνα και πολλές δημοσιεύσεις. Ο Μιχάλης Ελευθεράκης, συνιδρυτής και επικεφαλής λειτουργιών της startup, είναι μαθηματικός και 20 χρόνια επιχειρηματίας.

Το Intoolab πρόκειται για πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ερευνητές στον τομέα της έρευνας φαρμάκων. Οι χρήστες της πλατφόρμας χρησιμοποιούν τον Tzager, έναν τεχνητό ερευνητή, που μπορεί να αναλύσει σε μερικά λεπτά εκατοντάδες ή και χιλιάδες έγγραφα και να απαντήσει σε ερωτήσεις των ερευνητών.

Μέσα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, ο Tzager όχι μόνο μπορεί να συνδυάσει πληροφορίες σε δευτερόλεπτα, αλλά κατανοεί και όλη τη διαδικασία και τα διάφορα επίπεδα στην έρευνα. «Ο Tzager είναι ο πρώτος εγκέφαλος τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Βιοϊατρικής και Φαρμακολογίας, ο οποίος κατανοεί όλη τη διαδικασία έρευνας ενός φαρμάκου διαβάζοντας εκατομμύρια έρευνες και διαφόρων τύπων έγγραφα», εξηγεί ο Νίκος Τζαγκαράκης.

H ομάδα του FAME Lab στο Κατάρ για μελέτες

Τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο Κατάρ έχουν αναφερθεί πολλές φορές στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Για να προασπίσει την υγεία των εργαζομένων αλλά και για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με επικυρωμένες διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία, η κυβέρνηση του Κατάρ υπέγραψε το 2018 τριετές μνημόνιο συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό για την Εργασία, ο οποίος είναι τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την εργασία στο Κατάρ, έτσι ώστε να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές.

Για να διασαφηνιστεί το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Κατάρ και για να προστατευθεί η υγεία τους, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία κάλεσε την ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να διεξάγει μια σειρά από μελέτες το καλοκαίρι του 2019. Το εργαστήριο FAME Lab θεωρείται παγκοσμίως πρωτοπόρο στην έρευνα που αφορά τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία, την εργασία και την απόδοση.

«Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργαστηρίου Δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ και επισκέπτης καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Όπως τονίζει, «συνολικά 15 ερευνητές και ερευνήτριες του εργαστηρίου μας μετέβησαν στο Κατάρ το καλοκαίρι, όπου εκτελούσαν καθημερινά μετρήσεις και ελέγχους σε διάφορους εργασιακούς χώρους».

Η «Επαυξημένη Δημοκρατία» και η πληροφορική

Διεθνής διάκριση για έναν έλληνα ερευνητή που θέλει να προωθήσει την «Επαυξημένη Δημοκρατία».
Ο διακριθείς είναι ο Ευάγγελος Πουρνάρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Πληροφορικής στον τομέα Υπολογιστικής Κοινωνικής Επιστήμης του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.

Όπως είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, «έξω πάμε καλά»…


Σχολιάστε εδώ