Αντ. Αργυρός: Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να τα αλλάξει όλα…

Αντ. Αργυρός: Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να τα αλλάξει όλα…


Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ, Αν. Νομικού
Συμβούλου Πανεπιστημίου Αθηνών


Ένα τυχαίο γεγονός, η κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, φαίνεται πως θα επηρεάσει τη ζωή μας, αφού κατά ε­γκύρους κύκλους: «Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατ. ζημία για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολό του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει και η Νότια Ελλάδα, η Κρήτη, η Κως και άλλοι προορισμοί».

Η κατάρρευση του τουριστικού ομίλου Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης μετά τη γερμανική TUI, έχει προξενήσει έντονη ανησυχία στους έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς η βρετανική πολυεθνική διακινεί κάθε χρόνο στη χώρα μας περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες. Η Thomas Cook πραγματοποιούσε τις πληρωμές της έπειτα από διάστημα δύο – τριών μηνών, επομένως για τους έλληνες ξενοδόχους το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά –η πλέον υψηλή περίοδος– βρίσκεται στον αέρα, ενώ θα πρέπει να προσμετρηθεί η χασούρα για τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, σημαντικά είναι τα χαμένα ποσά από τις προκρατήσεις του 2020. Τα πρώτα θύματα είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και ιδίως οι μικροί και μεσαίοι τουριστικοί επιχειρηματίες, ενώ υπάρχει ζήτημα με τα τραπεζικά δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων.

Για μία ακόμα φορά, γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφθούν αλλάζουν τις προοπτικές και δημιουργούν ανησυχίες και φόβους για το αύριο. Μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε καμιά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ζήτημα της κατάρρευσης του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, που επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Παρακολουθούμε έκπληκτοι όσα συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια με το επικείμενο Brexit. Το Brexit χαρακτηρίζει την πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός συ­γκλονιστικού απροόπτου, έως τη σύνοδο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, οπότε η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της, οι όποιες ελπίδες για μια οριστική βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης σβήνουν, ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι καλό θα ήταν να αποφευχθεί ένα καταστροφικό για όλες τις πλευρές «no-deal Brexit».

Με πρόσθετες τελωνειακές διαδικασίες και διατυπώσεις, καθώς και με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, λόγω της επιβολής δασμών, θα εισάγονται από τον Νοέμβριο στην Ελλάδα προϊόντα και εμπορεύματα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο – σημειώνεται ότι το 3,6% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία, η οποία είναι ο όγδοος καλύτερος εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα.

Τίποτε από όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι εύκολο, ούτε δεδομένο, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την ελπίδα μας, γιατί δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με τα τεράστια δεδομένα προβλήματα των σχέσεών μας με την Τουρκία, την κρίση θεσμών και αξιών και τα τεράστια ζητήματα της Δικαιοσύνης. Τι φοβάται κανείς με όλα αυτά; «Τα γεγονότα, καλό μου παιδί, τα γεγονότα», όπως είπε ο Χάρολντ Μακμίλαν. Αυτά προφανώς δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η έννοια του απροσδόκητου είναι γνωστή από την αρχαιότητα, αφού ο Αριστοτέλης είχε πει: «Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το απίθανο».


Σχολιάστε εδώ