Στ. Πέτσας: Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή (video)

Στ. Πέτσας: Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή (video)

Ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των συντακτών στάθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις που είχε 0 πρωθυπουργός αλλά και τις ομιλίες με επενδυτές για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή όπου δεσμεύθηκε για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021.

Έμφαση έδωσε στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την τουρκική στάση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπει τέλος στην παράνομη τουρκική εισβολή και την κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατήγγειλε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τονίζοντας ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν τις προσπάθειες του Ο.Η.Ε., για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο αρνητικά λειτουργούν οι τουρκικές ενέργειες και οι δηλώσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων τους, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις – 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή

Όπως ξέρετε, η στρατηγική της Κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων, που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η Διυπουργική Επιτροπή ξεκινά με τη δρομολόγηση τεσσάρων έργων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:

1.ΕΡΓΟ COSTA NOPIA – LEPTOS GROUP: Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο ,που βρίσκεται στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά την εκτίμηση του φορέα της επένδυσης, ανέρχεται στα 303 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΕΡΓΟ TOY ΟΜΙΛΟΥ ΒΙΟΧΑΛΚΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ, ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ»: Αφορά την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου, στον Ελαιώνα Ταύρου Αττικής, ιδιοκτησίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ, προϋπολογισμού 117 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΕΡΓΟ «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 177MW», ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ: Αφορά την ανάπτυξη, συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ΑΠΕ, στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας, εκ των οποίων 11 φωτοβολταϊκοί και 5 αιολικοί σταθμοί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 172 εκατομμύρια ευρώ.

4. ΕΡΓΟ «CONSORTIUM SOLAR POWER»: Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», που θα χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του έργου, ανέρχεται στα 214 εκατομμύρια ευρώ.
Και έπεται συνέχεια.

Περιμένουμε απτές ενέργειες από την Τουρκία

Στο θέμα της Τουρκίας, μετά και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς περιμένουμε να δούμε απτές ενέργειες σε δύο πεδία: περιμένουμε οι ροές να μειωθούν. Είχαμε αυξημένες ροές τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες, μετά την συνάντηση της Νέας Υόρκης, φαίνεται μία κάμψη ελπίζουμε να παγιωθεί».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επανέλαβε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί ενέργειες της Κυβέρνησης σε δύο άξονες: τον εσωτερικό και το διεθνή και συνδυάζει τα παρακάτω μέτρα:

1.Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
2.Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
3.Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπου 10.000, μέχρι το τέλος του 2020.
4.Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή, όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
5.Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
6.Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος ,από τον Πρωθυπουργό, στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες:

Α. Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί, από κοινού, από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
Β. Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Κουμουτσάκου, στην Τουρκία, στις 2-3 Οκτωβρίου 2019, για συνομιλίες για το θέμα, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σοϊλού.
Γ. Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε Τουρκία και Ελλάδα, εντός της εβδομάδας.
Δ. Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου 2019.
Προς ενημέρωσή σας, σήμερα, ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας, στην Ε.Ε., πρέσβης κ. Ανδρέας Παπασταύρου, θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER).

Κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είπε προεκλογικά:
-Φυλάσσει τα σύνορα,
-Επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ή απόρριψης ασύλου,
-Αυξάνει τις επιστροφές,
-Κατασκευάζει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Επιπλέον, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου. Οι βασικές αρχές και οι στόχοι αυτού του σχεδίου νόμου, περιγράφονται, αναλυτικά, στη χθεσινή ανακοίνωσή μου για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ